3.1 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021
AcasăSportMinistrul Justiţiei, Florin Iordache, despre legea graţierii: Amnistia nu trebuie avută în...

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, despre legea graţierii: Amnistia nu trebuie avută în vedere, dar graţierea da. Voi discuta despre această problemă cu prim-ministrul Grindeanu

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a declarat, marţi, înaintea şedinţei Consiliului Superior al Magistraturii, că Legea Amnistiei nu ar trebui avută în vedere, însă proiectul legislativ privind graţierea, da. Totodată, Iordache a menţionat şi că va discuta despre acest lucru tot marţi, cu premierul Sorin Grindeanu. 

"Amnistia, din punctul meu de vedere, nu trebuie avută în vedere, dar graţierea este un fenomen. Şi asociaţiile profesionale au susţinut graţierea, pentru că este un atribut al fiecărui stat în materie penală pentru un astfel de act de clemenţă. Din 2002, când s-a dat ultima lege care vizează graţierea, dar bineînţeles cu eliminarea faptelor de corupţie, cu eliminarea faptelor grave împotriva persoanei şi asa mai departe", a arătat Iordache.

 

Florin Iordache a admis că există un proiect de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedura Penală, informaţie publicată, luni, pe surse de Hotnews, proiect care va fi discutat în comisiile parlamentare de specialitate.

Ministrul Iordache a precizat că gradul de ocupare în penitenciare este, în aceste momente, de 150%, iar ultima lege a graţierii s-a dat tocmai în anul 2002. Şeful Justiţiei a adăugat şi faptul că dacă românii închişi în străinătate ar reveni în ţară, gradul de ocupare ar fi de 200%.

"Nu trebuie să negăm faptul că în acest moment gradul de încărcare la nivelul penitenciarelolr este foarte mare, în jur de 150 la sută. Aceşti oameni, dacă au greşit, să îşi ispăşească pedeapsa, dar încercăm să creăm nişte condiţii umane. În acelaşi timp, trebuie să spunem un lucru foarte clar, că avem convenţii internaţionale, avem din partea CEDO, chiar sub sancţiunea plăţii multor milioane de euro, din cauza condiţiilor care există în peniteciare. În acelaşi timp, dacă pornim astăzi construcţia unui penitenciar pentru 500-600 de locuri, timpul minim de execuţie este de cinci ani, deci până în 2021 gradul de încărcare nu poate fi diminuat", a declarat ministrul Justiţiei", a spus Florin Iordache.

Cele mai citite

Un bărbat din Arad, amendă pentru injurii aduse pe Facebook

Un bărbat din Arad a primit o amendă marți de 1.000 de lei de la jandarmi pentru injurii aduse pe rețeaua de socializare Facebook,...

Ziua Constituției nepromulgate: circul și falsul Republicii

A fost circ la ședința solemnă a Camerei Deputaților și Senatului, de Ziua Constituției, ținută cu ocazia aniversării a 30 de ani de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă