37.8 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSportMinistrul Agriculturii SE TEME că dosarul APIA va influenţa Bruxelles-ul

Ministrul Agriculturii SE TEME că dosarul APIA va influenţa Bruxelles-ul

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, vineri, la Alba Iulia, într-o conferinţă de presă, că speră ca dosarul APIA, în care directorul adjunct al instituţiei, Aurel Pană, a fost arestat pentru fapte de corupţie, „să nu aibă niciun fel de influenţă asupra Bruxelles-ului”, relatează Mediafax.

Întrebat dacă România ar putea avea de suferit din cauza dosarului APIA în relaţiile privind politica agricolă cu Uniunea Europeană, Daniel Constantin a răspuns că speră ca acest dosar „să nu aibă niciun fel de influenţă asupra Bruxelles-ului”.

„Eu sper să nu aibă niciun fel de influenţă asupra Bruxelles-ului. Noi am făcut toate informările necesare în ceea ce priveşte acţiunile care au avut loc în această perioadă şi sper să nu fie niciun fel de influenţă negativă. Eu cred că agenţiile de plăţi, în ansamblul lor, şi-au dovedit profesionalismul până în momentul de faţă, sigur că sunt şi excepţii nedorite, neplăcute care trebuie sancţionate imediat cum sunt depistate”, a spus Constantin.

Întrebat ce se va întâmpla cu fermierii care sunt în prezent cercetaţi pentru că au dat declaraţii considerate false în vederea obţinerii de subvenţii de la APIA, Constantin a spus că această situaţie va fi rezolvată printr-o lege care ar urma să fie aprobată în septembrie.

„Majoritatea acestor dosare vizează ceea ce s-a întâmplat cu acei fermieri care au solicitat subvenţie făcând o declaraţie pe proprie răspundere, fără să ştie că au o amendă sau un rest de plată la fisc. Aceste situaţii s-au născut ca urmare a unor ordine de ministru date cu mult timp înainte. Noi am încercat încă din prima zi de guvernare să rezolvăm această problemă şi suntem pe cale să o rezolvăm. Există un proiect de lege care este deja în Parlament, sper să se aprobe în septembrie. În urma acestui proiect de lege, cel puţin 10.000 de fermieri, care au fost afectaţi pe de o parte că li s-a cerut subvenţia înapoi şi pe de altă parte pentru că a fost o faptă penală care a fost săvârşită, nu vor mai avea niciun fel de problemă şi vor primi şi subvenţia înapoi şi vor primi în continuare subvenţii fără să aibă niciun fel de penalităţi”, a afirmat Constantin.

Aurel Pană, director general adjunct al APIA şi preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achiziţia de ulei în cadrul programului PEAD 2013, a fost arestat preventiv în 14 august, printr-o decizie a Tribunalului Bucureşti, fiind acuzat de fapte de corupţie.

Pană fusese reţinut pentru luare de mită şi trafic de influenţă, alături de el fiind reţinut şi Mugur George Voinea, director la SC Evalserv Standard SRL, pentru trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Premierul Ponta i-a cerut ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, să se asigure că regulile de transparenţă sunt respectate în instituţiile din subordinea sa, să dea afară pe oricine şi să „facă curăţenie”, astfel încât să nu existe cazuri de corupţie precum cel de la APIA.

Ulterior, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a dispus Corpului de Control efectuarea de urgenţă a unui control extins la APIA cu privire la întreaga activitate a directorului general adjunct, Aurel Pană.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă