26.4 C
București
marți, 10 septembrie 2024
AcasăSportFOTO. Raport: Nouă din 29 de alimente, diferite față de Occident. Explicațiile...

FOTO. Raport: Nouă din 29 de alimente, diferite față de Occident. Explicațiile ministrului Daea

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, prezintă, miercuri, raportul analizelor privind dublul standard al alimentelor. În urma analizelor comparative realizate, au fost identificate nouă din 29 de produse alimentare care au standarde duble din punct de vedere calitativ în România şi în câteva ţări din UE, au anunţat miercuri reprezentanţii Ministerului Agriculturii.

„Nu pot să fac comparație dacă nu am același produs, realizat de același producător. Astfel, am trimis scrisori la mai mulți miniștri – din Franța, Olanda, Belgia, Austria -, știind că nu putem da răspunsuri dacă nu avem același produs. Am socotit necesar să informăm Comisia Europeană că nu dispunem de proceduri ca să determinăm standardul dublu. Iată că, în data de 13 am transmis această informație CE și am informat că am făcut demersurile necesare pentru a preleva probe”, a spus Petre Daea.

Au fost prelevate 29 de probe din ţări europene şi, simultan, 29 de probe identice din magazinele româneşti, sortimente din categoriile lactate, carne, peşte şi ciocolată. Dintre acestea, nouă produse au prezentat unele diferenţe din punct de vedere al conţinutului de grăsimi şi proteine, au precizat oficialii MADR.

Ministrul Agriculturii a subliniat, în contextul conferinței de presă, că "nouă din 29 de alimente din România sunt diferite față de Occident. Este nevoie de o metodologie de comparație unitară europeană. Transmitem chiar în această seară Comisiei Europene rezultatele noastre şi vom solicita să se accelereze procesele de reglementare, astfel încât să putem avea instrumente să putem analiza oricând şi în orice ţară produsele care au standarde duble".

La acţiunile de prelevare au participat, în luna iunie, câte doi delegaţi din partea ANSVSA, ANPC şi MADR.

Reprezentanţii MADR au exemplificat diferenţe de conţinut din punct de vedere caloric identificate la produse ca parizer de porc, cârnaţi pentru grătar, conserve de peşte, pateu de ficat, bacon cuburi, şuncă de porc. Ei au precizat că aceste produse nu prezintă risc din punctul de vedere al consumului uman şi diferenţele respective indică doar o necorelare între etichetările din vestul şi estul Europei.

Cele mai citite

Din rău în mai rău! O fostă campioană de Grand Slam a ajuns la 12 înfrângeri în ultimele 14 meciuri

Sloane Stephens, într-un declin continuu: 12 înfrângeri în ultimele 14 meciuri. Fosta campioană de Grand Slam, Sloane Stephens, continuă să se confrunte cu o criză...

Cursă finală spre Otopeni: Metroul M6 a intrat în faza de execuție

Ministrul Transporturilor a declarat că metroul spre Otopeni va fi gata peste 4 ani Sorin Grindeanu a anunțat că lucrările pentru tronsonul magistralei de metrou...

Rodrygo, dezamăgit pentru că nu a fost nominalizat pentru Balonul de Aur: „Meritam”

Rodrygo (23 de ani), jucătorul lui Real Madrid, a fost profund dezamăgit de absența sa de pe lista nominalizaților pentru Balonul de Aur, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă