26 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăSportMinisterul Mediului are în vedere găsirea de soluţii optime în vederea gestionării...

Ministerul Mediului are în vedere găsirea de soluţii optime în vederea gestionării corespunzătoare a populaţiei de urşi

Ministerul Mediului şi Pădurilor are în vedere îmbunătăţirea, într-un timp cât mai scurt, a legislaţiei în domeniul protecţiei animalelor şi găsirea de soluţii optime în vederea gestionării într-un mod corespunzător a populaţiei de urşi de pe teritoriul României, informează MMP printr-un comunicat remis, joi, Agerpres.

În urma întâlnirii pe care conducerea ministerului a avut-o în data de 24 septembrie 2012 cu reprezentanţii ONG-urilor pentru protecţia animalelor şi cu cei ai asociaţiilor de vânătoare s-a stabilit aplicarea unor măsuri clare în vederea administrării populaţiei de urşi. Aceste măsuri vizează actualizarea componenţei Consiliului Naţional de Vânătoare, convocarea reprezentanţilor gestionarilor fondurilor cinegetice precum şi modificarea contractului cadru de gestionare a faunei cinegetice.

„Am propus elaborarea unui ordin de ministru pentru modificarea contractului cadru de gestionare a faunei din fondurile cinegetice. În acest scop, urmărim completarea contractului cu noi clauze care să facă referire în mod expres la speciile protejate de pe teritoriul acestor fonduri cinegetice: urs, lup, râs, pisică sălbatică. Aceste clauze trebuie să facă referire la obligativitatea gestionarilor de a evalua, de a monitoriza şi mai ales de a asigura hrana animalelor sălbatice atunci când acest lucru se impune. Prin aceste modificări, Ministerul Mediului şi Pădurilor nu doreşte crearea unui prejudiciu economic pentru gestionarii fondurilor de vânătoare ci urmăreşte, în primul rând, protejarea populaţiei aflate în apropierea fondurilor cinegetice precum şi asigurarea unui habitat optim animalelor sălbatice prin îndepărtarea acestor specii de zonele locuite” susţine secretarul de stat în MMP Mugur Cozmanciuc.

Acesta a dispus, încă de la numirea sa în funcţie, intensificarea controalelor în fondurile cinegetice astfel, începând cu luna mai 2012 au fost verificaţi un număr de 150 de gestionari de fonduri cinegetice, aplicându-se un număr de 336 contravenţii, cu o valoare cumulată de 36.000 de lei. Totodată, au fost formulate 28 sesizări penale pentru nerespectarea regimului autorizaţiilor de vânătoare şi braconaj cinegetic, care au provocat un prejudiciu de 67.112 lei.

„Totodată, Ministerul Mediului şi Pădurilor va actualiza, periodic, măsurile aplicate în vederea unei gestionări cât mai eficiente a situaţiei urşilor şi a celorlalte specii de animale protejate prin lege, iar la stabilirea acestor măsuri vor contribui şi viitoarele întâlniri şi discuţii pe care conducerea MMP le va avea cu reprezentanţii ONG-urilor pentru protecţia animalelor şi ai asociaţiilor de vânătoare”, se menţionează în comunicat.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă