6.6 C
București
vineri, 29 noiembrie 2024
AcasăSportMinisterul Justiţiei va lansa Strategia Naţională Anticorupţie în dezbatere publică, în luna...

Ministerul Justiţiei va lansa Strategia Naţională Anticorupţie în dezbatere publică, în luna mai

Proiectul noii Strategii Naţionale Anticorupţie (SNA), pentru perioada 2016 – 2020, va fi lansată în dezbatere publică, în luna mai, de către Ministerul Justiţiei, a declarat, marţi, secretarul de stat în MJ Adrian Baboi-Stroe, citat de Agerpres.

„Suntem acum într-o perioadă de bilanţ, pregătim raportul final de implementare a vechii strategii. De asemenea, pregătim un raport de audit independent cu privire la implementarea vechii strategii şi, în curând, vom lansa în dezbatere publică proiectul noii strategii. Ne propunem ca pe parcursul lunii mai să lansăm în dezbatere publică oficial proiectul Strategiei Naţionale Anticorupţie pentru perioada 2016 – 2020”, a spus Baboi-Stroe, cu ocazia unei mese rotunde de lansare a SNA, organizată de MJ şi Fundaţia Konrad Adenauer. 

Secretarul de stat a arătat că noua Strategie este un document „atipic”, în sensul că a beneficiat de o largă implicare a societăţii civile. 

„Strategia Naţională Anticorupţie este un document atipic pentru politicile publice din România, de foarte multe ori strategiile sunt nişte documente de câteva zeci de pagini, urmate eventual de un plan de acţiune care conţine o listă de măsuri şi lucrurile se opresc aici, urmează o logică birocratică… Nu a fost cazul, din fericire, cu Strategia Naţională Anticorupţie, în jurul ei s-au creat nişte bune practici, o implicare şi o participare a societăţii civile, grupuri de lucru, vizite de evaluare reciprocă între instituţii publice, a fost un proces care a dus conceptele de integritate şi bune practici până la nivelul comunelor, al micilor localităţi din România, au fost oameni din toate nivelurile sectorului public implicaţi în implementarea Strategiei Naţionale Anticorupţie”, a precizat Adrian Baboi-Stroe. 

Potrivit acestuia, se va menţine abordarea din perioada 2012 – 2015, respectiv stabilitatea cadrului legislativ şi instituţional anticorupţie. 

„De asemenea, ca un element de relativă noutate, ne propunem să încurajăm interpretarea incidentelor de integritate ca eşecuri de management în instituţiilor publice. Această viziune este parte a consolidării elementelor de prevenţie în noua strategie. Ne propunem să punem un accent mai mare pe detectarea incidentelor de integritate înainte ca ele să se producă şi să tratăm incidentele de integritate, după ce s-au produs, ca fiind un eşec de management în instituţiile publice”, a afirmat secretarul de stat. 

El consideră că un alt element important este promovarea priorităţilor care au un impact orizontal în sistem, printre care cea mai importantă este operaţionalizarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, punerea în aplicare a mecanismului de prevenire a conflictelor de interese în achiziţii publice şi proiectul de lege privind mecanismul de control „ex-ante” în procesul de achiziţii publice, care a trecut deja de Camera Deputaţilor şi urmează să fie votat de Senat. 

„Nu în ultimul rând, ne propunem finanţarea măsurilor preventive, atât de la bugetul de stat, într-o anumită măsură, cât şi din fonduri nerambursabile. În ceea ce priveşte paşii practici, următori, ne propunem ca pe la jumătatea lunii mai a acestui an să avem proiectul Strategiei Naţionale Anticorupţie finalizat şi să-l punem în dezbatere publică şi ne dorim ca, la sfârşitul lunii iunie, acest document să fie adoptat prin hotărâre de Guvern”, a mai spus reprezentantul MJ.

Cele mai citite

Creșterea ROBOR, benefică pentru bănci pe fondul crizei politice

Criza politică din România, accentuată după primul tur al alegerilor prezidențiale, se transformă într-o oportunitate pentru bănci, având în vedere creșterea dobânzilor interbancare ROBOR,...

Seară regală dedicată Curajului Civic. Campioni și Eroi: Curaj, Performanță, Civism

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei române a găzduit, joi seară, în Sufrageria de Stat de la Palatul Regal, o seară dedicată curajului civic. În cadrul...

Kaspersky, producătorul rus de software antivirus, își închide biroul din România

Producătorul rus de software antivirus Kaspersky a decis să închidă biroul său local din România, ca parte a unui proces de reorganizare mai amplu...
Ultima oră
Pe aceeași temă