5.8 C
București
joi, 22 februarie 2024
AcasăSportMinisterul Dezvoltării: Nu începem noi proiecte în acest an. Sunt 3.000 de...

Ministerul Dezvoltării: Nu începem noi proiecte în acest an. Sunt 3.000 de şantiere

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice nu va începe noi proiecte în acest an, scrie Mediafax.

Ministerul se concentrează pe finalizarea celor deja începute, în condiţiile în care la nivel naţional sunt deschise circa 3.000 de şantiere, a declarat, joi, Iulian Matache, secretar de stat în instituţie.

“Nu vrem să mai începem alte proiecte, în condiţiile în care în prezent sunt deschise 3.000 de şantiere la autorităţile locale. Acestea sunt fie de apă, fie de canal, baze sportive, deschise de-a lungul timpului şi pentru care nu au fost alocate fonduri pentru a fi închise”, a spus Matache, la conferinţa Mediafax Talks about Constructions.

El a arătat că obiectivul Ministerului Dezvoltării este finalizarea acestor proiecte, nu existenţa a cât mai multor investiţii începute.

Matache a spus că instituţia urmăreşte dezvoltarea unei strategii coerente şi integrate şi impulsionarea activităţii investiţionale, fiind lansate în acest sens o serie de programe, după ce în ultimii ani s-a înregistrat o stagnare sau chiar un regres al domeniului construcţiilor, din cauza cererii reduse şi a diminuării resurselor financiare.

Oficialul a amintit că la 10 aprilie a fost aprobat un nou program care vizează proiectele de construcţii, cu trei subprograme, respectiv modernizarea satelor, “regenerarea urbană” a municipiilor
şi oraşelor, respectiv dezvoltarea infrastructurii judeţelor.

Programul este finanţat din fonduri aprobate anual cu această destinaţie, prin bugetul Ministerului Dezvoltării, bugetele locale sau alte surse.

Matache a atenţionat că acest program nu este un nou PNDI, principala diferenţă fiind finanţarea.

“N-o să ne întindem mai mult decât ne este plapuma şi de asemenea, nu vom cere constructorilor să se îndatoreze pentru stat”, a adăugat Matache.

Prezent la eveniment, Cristian Erbaşu, preşedintele Federaţiei Patronatelor în Construcţii, a arătat că finanţarea rãmâne principala problemă a sectorului construcţiilor, iar cele mai multe proiecte sunt suspendate sau întârziate.

“Motivele principale sunt studiile de fezabilitate precare care au stat la baza finanţării, caietele de sarcini foarte complicate, contestaţiile nenumărate care apar din cauza lipsei de transparenţă la licitaţii şi a firmelor care sunt contestatari de meserie, precum şi a ofertelor de dumping”, a spus Erbaşu.

El a amintit că un mijloc de îmbunătăţire a situaţiei ar fi certificarea profesională a firmelor de construcţii, cerutã în repetate rânduri de reprezentanţii patronatelor de profil, care se aplică la nivel european obligatoriu sau opţional.

“Suntem în situaţia în care pentru mulţi constructori nu mai există soluţii. Dorim să vedem dacã primim de la Guvern măcar speranţe. Evident cã nu sunt suficiente, ne dorim şi certitudini”, a mai arătat Erbaşu.

 

Cele mai citite

FSB acuză British Council de spionaj pentru Ucraina

Serviciile de securitate ruse (FSB) au acuzat miercuri British Council, agenţia britanică pentru educaţie şi cultură, de colectarea de informaţii militare de la refugiaţii...

Parlamentul israelian a respins cu o majoritate uriașă orice „recunoaștere unilaterală a unui stat palestinian”

Parlamentul israelian a votat miercuri cu o majoritate covârşitoare o rezoluţie propusă de prim-ministrul Benjamin Netanyahu împotriva oricărei "recunoaşteri unilaterale a unui stat palestinian",...

FSB acuză British Council de spionaj pentru Ucraina

Serviciile de securitate ruse (FSB) au acuzat miercuri British Council, agenţia britanică pentru educaţie şi cultură, de colectarea de informaţii militare de la refugiaţii...
Ultima oră
Pe aceeași temă