19.6 C
Bucharest
Saturday, 30 September 2023
HomeSportMinisterul de Interne nu lucrează la proiectul de modificare a pensiilor militarilor...

Ministerul de Interne nu lucrează la proiectul de modificare a pensiilor militarilor și polițiștilor și susține că o asemenea idee nu se poate aplica imediat

Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că nu este implicat în acțiunea de elaborare a unui proiect de modificare a pensiilor militarilor și polițiștilor.

Pe de altă parte, MAI consideră că o eventuală decizie a Guvernului care să limiteze aceste pensii nu este aplicabilă imediat.

"În ceea ce priveşte o eventuală decizie a Guvernului care să limiteze această situaţie de ieşiri masive la pensie la vârste tinere din partea angajaţilor sistemului de sigurantă şi securitate naţională, MAI apreciază că o astfel de iniţiativă nu se poate face cu aplicare peste noapte, aşa cum susţin unii lideri sindicali. De altfel, MAI nu a iniţiat şi nu are un astfel de proiect în lucru. MAI apreciază ca orice posibile modificări în acest domeniu trebuie să ţină cont de interdicţiile, pericolele şi riscurile specifice funcţiilor pe care le îndeplinesc angajaţii din sistemul de ordine şi sigurantă publică", transmite Ministerul Afacerilor Interne.

De asemenea, instituţia precizează că "toţi angajaţii MAI care au ieşit la pensie în ultimii ani, indiferent de vârsta acestora, au încetat raporturile de serviciu cu respectarea prevederilor actualei legi privind pensiile militare şi statutele profesionale", menţionând că au existat situaţii în care personalul a ieşit la pensie la vârste cuprinse între 40 şi 45 de ani, însă "în toate aceste cazuri, s-au îndeplinit însă condiţiile legale de pensionare şi s-a respectat voinţa angajatului care îndeplinea aceste condiţii."

Precizările vin după ce preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi al Personalului Contractual (SNPPC), Dumitru Coarnă, a atras atenţia asupra unei iniţiative de majorare a vârstei de pensionare în sistemul de siguranţă naţională şi micşorarea pensiilor, în sensul modificării sistemului de calcul.

"Dacă un poliţist a rezistat şi nu a murit 26 de ani, legiuitorul îi oferă un bonus de 13 ani care se scade din vârsta standard, din 60 de ani, adică poate să iasă la 47 de ani la pensie doar dacă a lucrat în speciale. Acum vor să mărească vârsta de pensionare pe la 55 de ani pentru că oamenii pleacă, neavând condiţii şi salarii. Mi-e greu să spun acum, dar am înţeles că va scădea undeva între 30-50 % cuantumul la pensie", a declarat Dumitru Coarnă, potrivit Mediafax.

Preşedintele sindicatului susține că la vârful MAI există pensii între 10.000 şi 20.000 lei.

"Acolo trebuie pus plafon la pensiile mari, ei vor să radă pensiile mici. Să vă dau un exemplu: Popescu Alina, comisar -şef de la Slatina, au adus-o la 1 ianuarie la MAI, i-au majorat salariul, consistent, au ţinut-o fix 6 luni, cât zice legea, au pensionat-o la 44 de ani şi au reîncadrat-o pe aceeaşi funcţie, deci pensie zece mii si ceva de lei şi, acum, cu salariul, trece de douăzecii mii lei. Este ilegal! Este o infracţiune. Este consilier de ministru în MAI",a mai spus Coarnă.

În replică, ministrul susţine că pensionarea şi reîncadrarea s-au făcut conform legii.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Burduja, ministrul Energiei: România ar trebui să aibă o lege pentru energia eoliană offshore până la sfârșitul anului

România ar trebui să aibă o lege pentru energia eoliană offshore până la sfârşitul acestui an, susține ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care a participat...

Inflaţia anuală din zona euro a coborât în septembrie la 4,3%, la cel mai scăzut nivel atins din octombrie 2021

Indicatorul referitor la inflaţie a scăzut de la nivelul de 5,2%  atins în august, în timp ce inflaţia de la lună la lună...

Război în Ucraina – Ziua 584

UPDATE - Concert la Moscova pentru anexarea regiunilor ucrainene, dar fără Putin: evenimentul nu va fi difuzat pe niciun canalÎn Piaţa Roşie din...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies