3.9 C
Bucharest
Wednesday, 6 December 2023
HomeSportMihai Răzvan Ungureanu fisurează USL: Victor Ponta a dat semnalul desprinderii socialiştilor...

Mihai Răzvan Ungureanu fisurează USL: Victor Ponta a dat semnalul desprinderii socialiştilor de liberali

O dată cu venirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la conducerea Guvernului, PSD şi PDL vor putea în sfârşit să negocieze, eliminându-l din ecuaţia formală pe Traian Băsescu.

Deja, discursul binevoitor al liderului PSD la şedinţa de învestitură a Cabinetului Ungureanu sugerează o schimbare de strategie a socialiştilor atât faţă de aliaţii lor din USL, cât şi faţă de noul guvern.

Victor Ponta a fost prezent în Parlament nu doar pentru a reprezenta Opoziţia la instalarea guvernului condus de Mihai Răzvan Ungureanu (MRU) sau pentru a-i transmite noului premier în ce condiţii va fi sprijinit de colegii săi, ci mai ales pentru a transmite un mesaj politic: alianţa dintre PSD şi PNL nu este definitivă. Liderul socialiştilor a spart în acest fel boicotul convenit de USL împotriva puterii, prin instaurarea grevei parlamentare, delimitându-se indirect de poziţia intransigentă a preşedintelui PNL, Crin Antonescu.

Discursul critic, dar prietenos, ţinut ieri de Victor Ponta în absenţa parlamentarilor USL legitimează votul la limită primit de MRU şi deschide uşa negocierilor dintre Putere şi o parte a Opoziţiei, chiar dacă şeful liberalilor, Crin Antonescu, a ţinut să spună că  „Guvernul Ungureanu este o lucrătură, o făcătură a regimului Băsescu pentru a încerca să amâne confruntarea populară”. Pentru Antonescu, prezenţa copreşedintelui USL în Parlament şi discursul ţinut de el acolo ar fi simple „exerciţii retorice”, iar liberalii nu se potrivesc „stilistic” cu „suflul nou” al lui Victor Ponta, care ia de bun Guvernul Ungureanu.

În vreme ce preşedintele PNL îşi stăpânea cu greu enervarea, după ce a fost luat prin surprindere de poziţia pozitivă a lui Victor Ponta, mai mulţi parlamentari PSD declară că se pregătesc de o colaborare cu guvernul Ungureanu. Această potenţială colaborare a fost de altfel schiţată în discursul său de liderul socialiştilor prin prezentarea celor 15 proiecte de interes public pe care PSD le-ar vrea luate în seamă şi valorificate de noul premier: mărirea salariului minim, dislocarea băieţilor deştepţi din energie, suprataxarea marilor averi, „accentuarea inde-pendenţei reale” a Direcţiei Naţionale Anti-corupţie (DNA) şi a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), soluţionarea în favoarea statului a exploatării de la Roşia Montana şi, nu în ultimul rând, adoptarea unei legi electorale prin consultarea tuturor partidelor parlamentare şi desemnarea colegiilor electorale de către o comisie parlamentară şi nu prin hotărâre de guvern. Toate aceste revendicări vor sta probabil la baza tratativelor dintre cele două părţi.

O dată cu venirea lui MRU la conducerea Guvernului, PSD şi PDL vor putea în sfârşit să negocieze, eliminându-l din ecuaţie pe Traian Băsescu. Pentru reuşita acestei colaborări de care au nevoie în aceeaşi măsură şi socialiştii, şi democrat-liberalii, şeful statului ar trebui să renunţe la rolul de preşedinte jucător sau măcar să nu mai joace la vedere. Cele două partide, PSD şi PDL, au o serie de interese comune înaintea alegerilor locale şi generale din acest an. În plus, PSD nu era favorizat de alegeri anticipate, cum nu este favorizat de alianţa cu PNL sub umbrela USL alături de Dan Voiculescu.

Sondajele parţiale sau generale pe care le-au văzut unii dintre liderii socialiştilor scot la iveală, ceea ce toţi baronii PSD ştiu deja: PSD stă mult mai bine decât PNL în opţiunile electoratului.

Mult mai bine organizat, cu oameni mult mai bine înfipţi în teritoriu, PSD căuta de multă vreme un pretext pentru o desprindere de USL şi un impuls pentru a-şi duce războiul pe speze proprii. O dată cu instalarea lui MRU în fruntea guvernului, Victor Ponta şi PSD vor avea în sfârşit toate argumentele pentru a provoca ruptura, cu atât mai mult cu cât Pactul USL prevede să-şi împartă egal fotoliile în viitorul Parlament. Această aritmetică este păguboasă pentru socialişti, care pe de altă parte şi-ar dori, la fel ca democrat-liberalii trecerea la votul majoritar, adică alegerea parlamentarilor după modelul primarilor, din două tururi sau chiar dintr-un singur tur, după formula câştigătorul ia totul.    

Ponta către Ungureanu: Sper că veţi reuşi să conduceţi şi PDL

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a spus ieri, la şedinţa de învestire a noului Guvern, că  premierul desemnat Mihai Răzvan Ungureanu nu mai este independent, deoarece conduce un guvern politic, şi i-a urat să poată “conduce” şi PDL. „Sper, domnule prim-ministru desemnat, că veţi reuşi să conduceţi nu doar Guvernul, ci să conduceţi şi PDL, care v-a propus în această funcţie, pentru că, altfel, un prim-ministru izolat de forţele politice care îl susţin înseamnă un premier ineficient şi nu ne dorim acest lucru”, a afirmat Ponta.

Atacul oamenilor lui Voiculescu la adresa lui Ponta

Imediat după discursul lui Victor Ponta din Parlament, în care a contracarat atacul posturilor TV controlate de Dan Voiculescu la adresa noilor miniştri, mai mulţi jurnalişti şi analişti ai trustului Intact s-au grăbit să-l atace pe preşedintele PSD.

Mircea Badea: „Eu pe băieţaşul ăsta nu-l votez. Mai cinstit, mai onest şi mai direct ar fi să îl votez pe Băsescu(…) Şi dacă Ponta, acest «groupie» al serviciilor secrete va ramane la pachet, integrat în USL, atunci nici partenerii săi nu vor 
beneficia de votul meu”.

Victor Ciutacu: „Dacă unii mimează lupta şi blătuiesc în spate meciul, aşteptând să le câştigăm noi alegerile şi să vină ei la caşcaval doar pe valul nemulţumirii populare, s-ar putea să aibă o surpriză extrem de neplăcută.”

Radu Tudor: „Aţi numărat de câte ori a spus Victor Ponta «vă vom sprijini, domnule prim ministru» la discursul de învestitură a Cabinetului Ungureanu? (…) Cea mai frecventă comparaţie publică despre discursul lui Ponta este cu vizita lui Geoană la Vîntu…”

Sabina Fati
Sabina Fatihttp://sabina-fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

Montarea unui acoperiș: Pașii cheie pe care trebuie să-i cunoașteți

Montarea unui acoperiș este un proces complex și esențial pentru integritatea și durabilitatea unei locuințe. Este important să înțelegeți pașii cheie ai acestui proces...

Joe Biden vrea condamnarea fermă a violenţelor sexuale comise de teroriştii Hamas

Preşedintele american, Joe Biden, a cerut marţi, la Boston, în cadrul unei întâlniri destinate să strângă fonduri pentru campania sa, "condamnarea fără ambiguitate şi...
00:01:21

Pentagonul a fost „încurajat” de decizia de a ridica controlul asupra majorității promoțiilor militare

Pentagonul, prin purtătorul de cuvânt, generalul de brigadă Patrick Ryder, a declarat reporterilor marți (5 decembrie) că a fost încurajat de decizia senatorului american...
Ultima oră
Pe aceeași temă