Messi: 100 de milioane de euro pe sezon. Cum a evoluat, în timp, salariul argentinianului?

Internaţionalul argentinian Lionel Messi are la FC Barcelona câştiguri cumulate de peste 100 de milioane de euro brut pe an, conform unor documente Football Leaks, publicate de Mediapart.

Iulian Budușan 0 comentarii

Actualizat: 12.01.2018 - 20:40

L’Equipe scrie că la 30 iunie 2017, pentru cel mai recent contract al lui Messi, tatăl jucătorului şi clubul s-au înţeles ca argentinianul să aibă un salariu de 400 de milioane de euro pe patru ani. “Este prima dată în istoria fotbalului când un jucător obţine un venit garantat care depăşeşte 100 de milioane de euro pe sezon”, notează Mediapart, conform L’Equipe.

Anterior, salariile cunoscute ale lui Messi au fost de 12 milioane de euro în 2012 şi 22,8 milioane în 2014, iar apoi de aproximativ 40 de milioane de euro. 

Cum a evoluat, însă, salariul starului argentinian de-a lungul timpului? În 2000, când a ajuns la Barcelona, la 13 ani, Messi avea un contract de 600 de euro pe lună, deci de 7200 de euro anual.

În 2005, după ce debutase deja la echipa mare, fără a avea însă vreun meci ca titular, Messi a semnat primul său contract profesionist cu clubul. Urma să primească un salariu de 3 milioane de euro anual, până în 2011.

După doar câteva luni, însă, acel contract a fost reînnoit, iar salariul, majorat, după ce a primit cetățenia spaniolă.

În ianuarie 2007, deja devenit un obișnuit în prima echipă, a semnat un nou contract, valabil până în 2014. După câteva luni, însă, acest angajament a fost din nou revizuit.

În 2008, odată cu numirea pe banca primei echipe, Guardiola a luat, printre primele sale măsuri, și cea a prelungirii contractului cu Leo Messi. Atunci, Messi a primit o majorare a salariului până la 7 milioane de euro.

În septembrie 2009, o nouă mărire de salariu, până la 10,5 milioane de euro pentru starul argentinian. Tot atunci, clauza sa de reziliere a fost făcută de 150 de milioane de euro.

În 2013, Messi a renegociat iar cu Barcelona. Salariul a crescut la 13 milioane de euro, cel mai mare din echipă. Clauza a fost și ea majorată, la 250 de milioane de euro. Nu pentru mult timp, însă...

După transferul lui Neymar și după ce Cristiano Ronaldo a reînnoit contractul cu Real Madrid, ajungând să câștige peste 18 milioane de euro anual - cel mai mare salariu din lume la acea dată -, reprezentanții lui Messi au bătut iar la poarta Barcelonei. Atunci, președintele Sandro Rosell, a ieșit public să calmeze spiritele, după ce apăruseră zvonurile cu privire la o posibilă plecare a lui Messi.

Pe 16 mai 2014, Messi a semnat iar o reînnoire a contractului, ajungând la salariul de peste 20 de milioane de euro fix, cu bonusuri care i-ar fi adus încă 4 milioane de euro anual.

Comentarii