Deputatul Gheorghe Coman, fost membru al PP-DD, trecut la PC, este urmărit penal pentru fapte de corupţie, după ce a fost surprins primind o mită de 3.140 lei. Parlamentarul a încercat să fugă de procurorii DNA.
Înscăunat la şefia PC Buzău drept răsplată pentru dezertarea din PP-DD, formaţiune sub sigla căreia a fost ales, Gheorghe Coman s-a folosit de funcţia obţinută pentru a dobândi, pentru sine, dar şi pentru partid, foloase. Potrivit procurorilor DNA – Serviciul teritorial Ploieşti, în perioada noiembrie – decembrie 2013, deputatul ar fi solicitat unei persoane, în schimbul menţinerii într-o funcţie de conducere la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Buzău, diferite servicii şi bunuri. „Foloasele pretinse constau în asigurarea sprijinului financiar sau a produselor specifice cu ocazia eventualelor întâlniri de lucru în cadrul respectivei formaţiuni politice, ce urmau a fi organizate în municipiul Buzău“, se arată în rezoluţia procurorilor. În perioada 9-16 decembrie 2013, Coman i-ar fi solicitat denunţătorului şi să achite jumătate din contravaloarea notei de plată aferente conferinţei judeţene a PC din 14 decembrie, conferinţă în care Coman a fost reînvestit în funcţia de lider al filialei. Suma de 3.140 lei i-a fost înmânată deputatului miercuri, iar procurorii l-au surprins în flagrant, moment în care Coman a încercat să se sustragă urmăririi penale fugind cu maşina. Parlamentarul a fost prins ieri, în trafic, pe DN1 B, între Buzău şi Ploieşti.
Camera, solicitată să încuviinţeze arestarea preventivă
Surse judiciare, citate de Mediafax, au precizat că deputatul conservator a fost dus pentru audieri la DNA Ploieşti şi că procurorii vor declanşa procedura de solicitare către Camera Deputaţilor a încuviinţării arestării preventive. Potrivit Constituţiei, parlamentarii nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte.
Preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a declarat ieri că nu a primit încă vreo cerere legată de Gheorghe Coman şi că nici ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, nu avea cunoştinţă de flagrant.
Cum Legislativul intră în vacanţă parlamentară după şedinţa comună de astăzi, un eventual aviz pozitiv asupra cererii de încuviinţare a arestării preventive poate fi emis doar într-o sesiune extraordinară sau în sesiunea următoare, adică după 1 februarie 2014. Aceasta în cazul în care deputaţii USL nu decid să facă zid în jurul lui Coman, aşa cum s-a întâmplat şi în alte cazuri (gen Ovidiu Silaghi sau Laszlo Borbely).
În septembrie, Coman se interesa de dosare la Ministerul Justiţiei
Ales într-un colegiu din Buzău, Gheorghe Coman a făcut parte din PP-DD până în martie anul acesta. Deşi a trecut un an de când a intrat în Parlament, el nu a luat cuvântul decât la depunerea jurământului.
În septembrie 2013, alături de alţi deputaţi PC, Coman îi cerea însă ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, informaţii despre „stocul de dosare mai vechi de un an de la data începerii urmăririi penale, dosare aflate pe rolul Parchetelor Naţionale, având ca subiecţi persoane expuse politic“. De asemenea, deputaţii PC doreau să afle detalii despre numărul dosarelor mai vechi de un an de la data sesizării, invocând „senzaţia“ că „parchetele naţionale instrumentează dosarele penale în funcţie de interesul politic pe care îl generează persoana cercetată penal“. Ministerul Justiţiei le-a răspuns solicitanţilor că se află în imposibilitatea de a da curs cererii deoarece cauzele penale au caracter nepublic, iar „persoanele expuse politic“ nu reprezintă „un criteriu de individualizare în cadrul datelor statistice deţinute“.
Potrivit ultimei declaraţii de avere, deputatul PC deţine, împreună cu soţia, opt terenuri (agricole, extravilane şi intravilane) şi o casă în judeţul Buzău, dar nu şi-a declarat conturi în bănci, plasamente sau investiţii.