22.4 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăSportMediafax: Guvernul se face la Cotroceni

Mediafax: Guvernul se face la Cotroceni

Impartirea ministerelor intre PSD si PDL si, eventual, nominalizarea candidatilor pentru functiile ministeriale, ar putea avea loc la Palatul Cotroceni, in prezenta presedintelui Traian Basescu, la intalnire participand delegatii restranse ale PSD si PDL, de cate trei persoane – informeaza agentia Mediafax.

Surse din cele doua formatiuni au precizat ca Traian Basescu va avea un cuvant important de spus in procesul de impartire a ministerelor si in cel de nominalizare a candidatilor, el facandu-si cunoscuta pozitia, in acest sens, in cadrul intalnirii de marti seara, ca si in cadrul intalnirilor succesive pe care le-a avut cu delegatiile restranse ale PSD si PDL.

Pe langa problema in sine a impartirii ministerelor intre PSD si PDL, exista si problema preluarii portofoliilor respective, problema care implica identificarea unor persoane "dezirabile", asupra carora sa nu planeze "umbre" sau suspiciuni. Pe langa acest considerent, se cauta, totodata, si persoane capabile, profesioniste.

Toate variantele de lucru ale unui posibil Guvern, care se discuta intre liderii PDL si PSD, pornesc de la dreptul de prima alegere a unui minister, drept detinut de catre social-democrati.

Liderii PDL se asteapta ca PSD sa aleaga, cel mai probabil, Ministerul Infrastructurii si Transporturilor, care ar putea fi ocupat de Dan Nica.

Nominalizarea lui Nica pentru acest portofoliu este insa conditionata de decizia lui Ilie Sarbu in ceea ce priveste acceptarea unei functii de vicepremier care, potrivit ultimelor discutii dintre PSD si PDL, nu include si un portofoliu ministerial, ci doar coordonarea unor agentii aflate in prezent in subordinea premierului.

Surse din PSD au afirmat ca, daca functia de vicepremier nu va avea consistenta dorita de Sarbu, acesta s-ar putea reorienta catre Ministerul Agriculturii, care urma sa fie ocupat de Valeriu Steriu, in varianta in care Sarbu ar fi acceptat sa fie vicepremier, fie si fara portofoliu, dar cu drept de semnatura pe anumite acte ale Guvernului.

In conditiile in care Sarbu va opta pentru Agricultura, cei mai multi lideri PSD il crediteaza pe Dan Nica drept ocupant al functiei de vicepremier, situatie care ar putea duce la nominalizarea lui Liviu Dragnea pentru Ministerul Transporturilor.

Potrivit unor surse din PSD, mai multi lideri social-democrati au propus ca PSD sa aleaga, ca prima optiune, chiar Ministerul Internelor, lasand Transporturile pentru PDL, varianta in care tot Liviu Dragnea ar fi putut fi nominalizat, desi pentru MIRA, in interiorul PSD, si-a facut cunoscuta optiunea si Gabriel Oprea.

Aceleasi surse au aratat ca nici Dan Nica nu agreeaza o functie de vicepremier, vazuta mai degraba ca una decorativa, el avand, potrivit unor lideri social-democrati, si posibilitatea de a conduce Ministerul Comunicatiilor, daca Dragnea va fi preferat de conducerea PSD pentru portofoliul Transporturilor.

Dupa ce PSD va alege primul minister, democrat-liberalilor le-ar reveni dreptul de a revendica urmatoarele doua portofolii. Cel mai probabil, unul dintre ele va fi Ministerul Administratiei si Internelor, care va fi condus de Vasile Blaga.

A doua optiune ar putea fi Ministerul Finantelor Publice, desi deocamdata in interiorul PDL nu exista un finantist unanim acceptat. Varianta Ionut Popescu nu este acceptata de fostii PD-isti, in timp ce numele lui Gheorghe Pogea nu este agreat de presedintele Traian Basescu, iar Adriean Videanu exclude orice functie ministeriala.

Daca PDL nu va opta pentru Finante, si-ar putea alege Economia, unde sa numeasca un tanar ministru. In acest caz, Finantele vor reveni PSD, desi si social-democratii incearca sa evite aceasta alegere, neavand un titular cert si neobtinand nici raspunsuri favorabile din partea unor ex-social-democrati ca Florin Georgescu si Mihai Tanasescu.

Surse din PSD acrediteaza ideea ca social-democratii si-ar dori mai degraba Ministerul Economiei, vehiculand in acest sens numele deputatului Iulian Iancu.

O alta optiune care, marti seara, era creditata ca apartinand PDL era Ministerul Apararii, pentru Mihai Stanisoara, unul dintre favoritii presedintelui Traian Basescu.

Potrivit acelorasi surse, cel mai probabil ca PSD va mai avea Externele (Cristian Diaconescu sau Titus Corlatean) si Dezvoltarea Regionala (Ion Toma), iar PDL si-ar putea adjudeca Educatia, pentru Mircea Miclea desi social-democratii isi doresc, la randul lor, acest portofoliu, unii lideri de filiale dorind ca Ecaterina Andronescu sa fie titularul acestui minister.

Social-democratii dau ca foarte posibila alegerea Ministerului Muncii (Marian Sarbu), in timp ce democrat-liberalii crediteaza ca aproape certa alegerea Ministerului Culturii (Sever Voinescu).

Intrucat nici PSD si PDL nu au trecut peste problemele legate de optiunile in ceea ce priveste primele cinci-sase ministere ca importanta, in ambele partide se vehiculeaza pretentii si nume pentru cel putin trei ministere : Turism (Roberta Anastase ) Mediu (Sulfina Barbu, respectiv Ion Bazac, fost secretar de stat in Cabinetul Nastase) si Tineret (Monica Ridzi, respectiv Nicolae Banicioiu).

Justitia va fi, cel mai probabil, singurul minister condus de un independent.

Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul ar putea reveni PSD, surse social-democrate creditandu-l si pe Victor Ponta ca un posibil titular, iar Secretariatul General al Guvernului va fi condus de un reprezentant al PDL.

In ultima perioada a fost vehiculata ideea ca PSD ar fi renegociat protocolul de colaborare politica cu PDL, asigurandu-si pentru sine SGG.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă