-1.3 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeSportMarko Bela: Nu ne putem atinge de pensiile minime

Marko Bela: Nu ne putem atinge de pensiile minime

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a susţinut, marţi, că reducerile de 15 la sută nu trebuie să afecteze pensionarii care primesc pensiile minime, care, altfel, ar fi puşi într-o situaţie insuportabilă, potrivit Mediafax.

“Nu ne putem atinge inclusiv de pensiile minime. (…) Limita ar trebui să fie stabilită mai sus”, a afirmat Marko, în conferinţa de presă săptămânală.

El a arătat că o măsură “simplă” ar fi reducerea egală a salariilor cu 25 la sută, în timp ce “soluţia stabilă ar fi o regândire a structurii aparatului şi nu un astfel de egalitarism în reduceri”.

Marko Bela a spus, pe de altă parte, că nimeni nu contestă, în acest moment, că România este într-o situaţie dificilă, că trebuie să fie reduse cheltuielile bugetare şi că trebuie să fie făcute reduceri de salarii şi pensii.

Totuşi, liderul Uniunii a arătat că oamenii politici au obligaţia să găsească soluţii pentru categoriile care, în urma acestor reduceri, ar fi puse într-o situaţie insuportabilă, respectiv cei cu pensiile mici.

Marko a arătat că a discutat acest subiect cu specialişti din UDMR, a avut discuţii cu ministrul Finanţelor, cu colegii din Guvern şi cei din PDL.

“Poziţia noastră este că nu ne putem atinge de pensiile minime”, a arătat Marko, adăugând că trebuie să fie stabilită o limită pentru care nu trebuie să fie aplicate reducerile.

El a spus că ar fi mai indicat să se facă o reducere progresivă şi să se recurgă la o metodă prin care să se ajungă la rezultatul scontat privind reducerile bugetare dar fără a fi afectate pensiile mici.

“Nu ne place, sunt măsuri dure, dar nu le putem evita”, a conchis el, agăugând că guvernanţii trebuie să se gândească, în acelaşi timp, la o reală protecţie socială.

În mod excepţional, se poate recurge la asumarea răspunderii pe măsurile anticriză

Pe de altă parte, vicepremierul Marko Bela a mai declarat că, în mod excepţional, pentru reducerea duratei de adoptare a măsurilor anticriză se poate recurge la varianta asumării răspunderii Guvernului.

În opinia liderului UDMR, decizia de asumare a răspunderii Guvernului ar trebui să fie precedată de consultări atât între grupurile parlamentare ale coaliţiei – PDL, UDMR, grupul independenţilor şi grupul minorităţilor naţionale – dar şi cu grupurile care alcătuiesc opoziţia.

“Dacă avem o astfel de susţinere pentru măsuri concrete, pentru a scurta adoptarea actului respectiv, putem recurge în mod excepţional la asumarea răspunderii”, a menţionat Marko Bela.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, săptămâna trecută, că, probabil, soluţia pentru adoptarea măsurilor convenite cu FMI va fi asumarea răspunderii Guvernului în Parlament, având în vedere timpul scurt rămas până la reuniunea board-ului FMI de la sfârşitul lunii iunie.

Luni, miniştrii Radu Berceanu, Vasile Blaga şi Adriean Videanu au declarat că măsurile convenite cu FMI ar putea fi adoptate prin asumarea răspunderii Guvernului.

În urma negocierilor cu FMI, autorităţile române au obţinut aprobarea un deficit bugetar de 6,8%, dar cu condiţia adoptării unor măsuri de reducere semnificativă a cheltuielilor, respectiv tăierea salariilor bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% şi scăderea masivă a subvenţiilor.

Cele mai citite

ONU apel ca Israel să evite să agraveze situația umanitară deja catastrofală din Gaza

Secretarul general al Națiunilor Unite(ONU), Antonio Guterres, a făcut apel la Israel să evite noi acțiuni care ar agrava situația umanitară deja catastrofală din...
00:00:48

Un copil de două luni a fost rănit în lovitura israeliană din Khan Younis

Adnan, în vârstă de două luni, era tratat pentru rănile suferite în timpul unui atac aerian, în orașul Khan Younis din Gaza, luni (4...

ONU apel ca Israel să evite să agraveze situația umanitară deja catastrofală din Gaza

Secretarul general al Națiunilor Unite(ONU), Antonio Guterres, a făcut apel la Israel să evite noi acțiuni care ar agrava situația umanitară deja catastrofală din...
Ultima oră
Pe aceeași temă