SOLIDARITATE. Protestele din statul Minnesota continuă

Marii sportivi deplâng moartea lui George Floyd

Moartea lui George Floyd, după ce un polițist american l-a apăsat pe gât până când a rămas fără suflare, a stârnit un val de indignare printre starurile sportului mondial.

Share

Cătălin Mihai 0 comentarii

01.06.2020 - 22:06

Incidentul de zilele trecute din Minneapolis, care a condus la moartea americanului de culoare George Floyd, a șocat o lume întreagă, iar printre cei care s-au alăturat protestelor se află o serie de mari sportivi.

Dacă fostul jucător de fotbal american Colin Kaepernick a ajutat la înfiinţarea unui fond financiar din care să fie plătiţi avocaţii celor arestaţi în protestele de la Minneapolis, mult mai vocal a fost Michael Jordan. Fostul superstar din NBA a denunţat, într-un comunicat, rasismul din Statele Unite, declarându-se întristat de moartea lui George. „Ne-am săturat! Sunt alături de cei care denunţă rasismul înrădăcinat şi violenţa faţă de persoanele de culoare din ţara noastră”, a afirmat Jordan, cunoscut pentru faptul că a refuzat constant să se implice în chestiuni sociale şi politice pe timpul carierei sale de jucător.

La rândul ei, jucătoarea de tenis Serena Williams a postat un video pe Instagram cu o fetiţă cuprinsă de emoţie adresându-se la o reuniune publică: „Noi suntem negri şi nu ar trebui să ne simţim aşa”.

Şi fenomenul tenisului american Coco Gauff a reacţionat într-un mesaj video pe reţeaua de socializare TikTok: „Oare eu urmez?”.

În Bundesliga, mijlocaşul echipei Schalke 04, Weston McKennie, a purtat o banderolă pe braţ la partida din etapa a 29-a, contra celor de la Werder Bremen, pe care scria „Dreptate pentru George”. De asemenea, Marcus Thuram, atacantul celor de la Borussia Monchengladbach, a îngenuncheat pe teren după ce a înscris primul său gol, aducându-i astfel un omagiu lui Floyd.

Nici Lewis Hamilton nu a rămas indiferent. Campionul mondial en titre din Formula 1 a denunțat tăcerea celor din „Marele Circ”. „Unii dintre voi figurează printre cele mai mari vedete şi totuşi rămâneţi tăcuţi în faţa nedreptăţii. Nimeni nu mişcă un deget în industria mea, care este un sport dominat de albi. Eu sunt una dintre puţinele persoane de culoare şi rămân singur”, a scris pilotul celor de la Mercedes, pe Instagram.

George Floyd a murit după ce un poliţist l-a apăsat cu genunchiul pe gât, în timp ce era culcat pe burtă pe stradă, neînarmat şi încătuşat. Acesta era suspectat că a folosit o bancnotă falsă de 20 de dolari pentru a cumpăra ţigări.

Comentarii