13.4 C
București
duminică, 15 iunie 2025
AcasăSportMarian-Jean Marinescu: Nu am aflat de o poziţie a PDL cu votul...

Marian-Jean Marinescu: Nu am aflat de o poziţie a PDL cu votul de la Comisia PE privindu-l pe Orban

Europarlamentarul PDL Marian-Jean Marinescu, membru supleant în Comisia de Control Bugetar a PE, a declarat că nu a aflat despre o poziţie a PDL referitoare la votul de miercuri seară pentru candidatura lui Leonard Orban, ceea ce înseamnă că nu a existat o astfel de recomandare de vot, potrivit Mediafax.

„Nu a existat o poziţie a PDL, cel puţin eu nu ştiu şi ar fi trebuit să ştiu. Deci după părerea mea, nu a existat pentru că ar fi trebuit să o ştiu”, a declarat Marinescu, întrebat despre declaraţia prim-vicepreşedintelui PDL, Cezar Preda, că nu existat nicio consultare a europarlamentarilor PDL cu conducerea partidului şi „nici o decizie a PDL de susţinere a votului negativ la adresa lui Leonard Orban”.

El a adăugat că în cazul în care grupul PPE are o poziţie privind un vot într-o astfel de comisie, europarlamentarii au libertatea de a vota diferit.

Marinescu a mai precizat că nu a votat miercuri seară deoarece nu a fost prezent la şedinţa respectivă.

De asemenea, europarlamentarul PDL Cristian Preda, a declarat că nu ştie „de ce intervine Cezar Preda în această discuţie”.

„Există discuţii în grupurile de la Parlamentul European şi consemnul de vot al PPE a fost să se voteze împotrivă. Nu e vorba de Cezar Preda, ci de PPE”, a declarat Preda.

Acesta a confirmat şi el că nu ştie să fi existat o poziţie a PDL cu privire la votul pentru candidatura lui Orban, însă cel mai precis ar trebui să cunoască cei doi eurodeputaţi PDL din Comisia de Control Bugetar, adică Monica Macovei şi Marian-Jean Marinescu.

Preda a subliniat că decizia europarlamentarilor PPE a fost motivată de faptul că Orban era într-o evidentă situaţie de incompatibilitatea cu postul de membru în Curtea Europeană de Audit, el fiind în prezent într-o funcţie guvernamentală, iar în al doilea rând pentru că nu are experienţă profesională în audit.

El a adăugat că Orban ar fi trebuit să consulte europarlamentarii PDL cu privire la audierea sa. „Era bine dacă domnul Orban venea şi ne informa. A venit până şi Martin Schulz să discute cu membrii PDL când şi-a depus candidatura la preşedinţia PE”, a spus Preda, care a adăugat că România nu a pierdut postul de la Curtea Europeană de Audit, iar în ţară sunt mulţi specialişti în audit care îl pot ocupa.

Totodată, Preda a subliniat că europarlamentarul PSD Cătălin Ivan, membru în Comisia de Control Bugetar, încearcă să acopere prin acuzaţii la adresa PDL faptul că el nu a reuşit să aducă suficienţi europarlamentari PSD şi PNL la vot pentru a-l susţine pe Orban. „Dintre uselişti nu a fost decât Ivan la vot. Dacă erau atât de preocupaţi, trebuiau să aducă mai mulţi pesedişti şi liberali”, a mai comentat Preda.

De asemenea, eurodeputatul PDL Traian Ungureanu, care a votat prin delegaţie împotriva lui Orban, a ţinut să sublinieze că decizia a fost „naturală, nefiind nevoie de consultări, programări şi premeditări”.

„Domnul Orban se află într-o situaţie incompatibilă cu postul pe care ar trebui să îl ocupe. El s-a ocupat de fondurile europene şi nu s-a ocupat bine. Postul e legat de audit şi dânsul nu are calificare pe aşa ceva. Am considerat că aşa urmărim interesul naţional, interesul României. Postul nu este al domnului Orban, este al României. Când vor avea un candidat potrivit, vom vota favorabil”, a spus Ungureanu.

Întrebat despre afirmaţia lui Cătălin Ivan că Monica Macovei i-ar fi promis că va vota favorabil, iar Ungureanu a răspuns că nu a fost vorba de „comploturile” pe care le invocă USL „în mod stupid”.

„Întrebarea e de ce domnul Orban şi cei care l-au propus nu au intrat într-un proces de consultare cu eurodeputaţii PDL. Cei care propun trebuiau să meargă spre cei al căror vot îl doreau. Afirmaţiile domnului Ivan au credibilitatea afirmaţiilor domnului Ivan”, a concluzionat Ungureanu.

Potrivit unor surse oficiale externe din grupul PPE, la nivelul grupului nu a avut loc o discuţie despre votul referitor la candidatura lui Orban, ultima şedinţă de grup având loc la Strasbourg, în urmă cu două săptămâni. De asemenea, în şedinţa preparatorie a eurodeputaţilor PPE membri ai Comisiei de Control Bugetar, care are loc de obicei cu circa o oră înainte de şedinţe, nu s-a formulat o recomandare formală cu referire la votul pentru candidatura lui Orban.

„Nu a fost o linie formală a PPE asupra votului. A fost un vot liber, iar în al doilea rând a fost un vot secret. Dar a fost o impresie majoritară în rândul eurodeputaţilor PPE şi, se pare, a unor eurodeputaţi socialişti, că acest candidat nu era pregătit pentru post, neavând niciun fel de experienţă”, au declarat sursele MEDIAFAX.

Orban a primit aviz negativ, miercuri seară, la Comisia de Control Bugetar din PE pentru postul de la Curtea Europeană de Audit, el primind 14 voturi „împotrivă” şi 12 voturi „pentru”.

Liderul grupului europarlamentarilor PSD, Cătălin Ivan, a susţinut, vineri, într-o conferinţă de presă, că votul popularilor din Comisia de control bugetar din PE, iniţial favorabil candidaturii lui Leonard Orban, a fost schimbat în urma unui mesaj transmis de Elena Băsescu.

„Între audiere şi momentul votului, candidatul iese din sală, iese şi staff-ul tehnic şi rămân cei care votează. Am rămas şi a apărut doamna Elena Băsescu, cu Traian Răzvan Ungureanu şi Sebastian Bodu. A avut un mesaj, bănuiesc că de la Traian Băsescu, pentru că nu înţeleg cum s-a schimbat votul popularilor atunci, ei erau încântaţi de Leonard Orban”, a spus Ivan.

El a menţionat că ceilalţi europarlamentari PDL i-au transmis că acesta e „ordinul de acasă”, că nu au ce face şi că trebuie să voteze împotriva candidaturii lui Leonard Orban pentru funcţia de la Curtea Europeană de Conturi.

Ivan a spus că ştie „din surse” că persoana propusă de Mihai Răzvan Ungureanu pentru a candida la Curtea Europeană de Conturi şi pe care Guvernul Ponta a retras-o e „un fel de prieten de familie cu familia Băsescu”, fiind vorba despre unul dintre vicepreşedinţii la Curtea de Conturi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă