Rectorul Universitฤลฃii „Babeล-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, Andrei Marga, susลฃine cฤ ลeful statului „a desfigurat democraลฃia ลi a împins ลฃara într-o crizฤ cuprinzฤtoare” ลi „falsificฤ lucrurile ลi în chestiunea educaลฃiei, ca ลi în alte chestiuni”, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Traian Bฤsescu a desfigurat democraลฃia ลi a împins ลฃara într-o crizฤ cuprinzฤtoare, cea mai gravฤ din istoria ei modernฤ. El sugereazฤ mai nou cฤ cei din jur nu-l meritฤ. (Se ลtie cฤ funestul Hitler cocheta la urmฤ cu aceeaลi idee). Nu putem, însฤ, sฤ nu observฤm cฤ pe unde a trecut Traian Bฤsescu s-a cam prฤbuลit totul: situaลฃia flotei navale a României, a cฤilor ferate, a autostrฤzilor, a capitalei, a reลฃelei sฤnฤtฤลฃii, a serviciilor publice, a economiei, mai nou a educaลฃiei oferฤ probe concludente. Traian Bฤsescu nu pare sฤ se priceapฤ la astfel de lucruri, dar îi atacฤ cu aplomb pe alลฃii, cฤutând sฤ-i inducฤ în eroare pe cei din jur”, se aratฤ într-un comunicat de presฤ transmis, marลฃi, de Andrei Marga.
Rectorul UBB afirmฤ cฤ Traian Bฤsescu a reluat la televiziunea publicฤ „ideea rฤsuflatฤ dupฤ care rezultatele la Bacalaureatul 2011 sunt consecinลฃele «reformei Marga»” ลi a acuzat direct „desfiinลฃarea ลcolilor profesionale” ลi „eliminarea tehnicienilor din educaลฃie”, Marga adฤugând cฤ, fiind plecat în strฤinฤtate la data emisiunii, nu a reuลit sฤ îi dea o replicฤ preลedintelui.
„Nu insist asupra faptului cฤ elevii care au susลฃinut Bacalaureatul în 2011 erau în clasa I în 2000 ลi au petrecut sub regimul Bฤsescu vreo ลapte ani. Este evident cฤ regimul avea timp sฤ-i pregฤteascฤ. În fapt, prin decidenลฃii sฤi diletanลฃi, tocmai regimul Bฤsescu este acela care le-a afectat destinul”, susลฃine rectorul UBB.
Marga susลฃine cฤ Traian Bฤsescu ar face mai bine sฤ îลi completeze „cunoลtinลฃele lacunare cu care spune cฤ a venit din liceu” ลi din institut, în condiลฃiile în care se ลtie ce însemna nota 7,50 la liceu în timpul sฤu, „pentru a putea vorbi în cunoลtinลฃฤ de cauzฤ despre educaลฃie”.
„Nu au existat în timpul mandatului meu de ministru (1996-2000) desfiinลฃฤri de ลcoli profesionale ลi reduceri de personal didactic. Dimpotrivฤ, s-au creat ลi modernizat zeci de ลcoli profesionale noi, liceele s-au diversificat ca profil, s-a înfiinลฃat direcลฃia formฤrii profesionale în Ministerul Educaลฃiei, România a aplicat un program performant în domeniu, care a atras elogii la Bruxelles ลi Torino. Directorul general numit de mine, un inginer foarte capabil, reprezenta PD-ul domnului Petre Roman, partid pe care respectivul director l-a pฤrฤsit atunci când Traian Bฤsescu s-a instalat la conducere. Acum, acel director conduce un institut european al formฤrii profesionale. Îl invit pe Traian Bฤsescu sฤ consulte arhivele ลi sฤ se documenteze înainte de a vorbi”, afirmฤ rectorul UBB.
El îi recomandฤ preลedintelui sฤ consulte volumul „Andrei Marga, Anii reformei 1997-2000” pentru a-ลi da seama cฤ „bate câmpii la TVR 1”.
„Traian Bฤsescu nu poate indica vreo probฤ în favoarea alegaลฃiilor sale, din motivul simplu cฤ falsificฤ lucrurile ลi în chestiunea educaลฃiei, ca ลi în alte chestiuni. Traian Bฤsescu a agreat, ca membru în douฤ guverne, în care am fost împreunฤ, mฤsurile «reformei Marga», cum îi place sฤ spunฤ. Cu acea reformฤ România era la nivelul ลฃฤrilor din Europa Centralฤ ลi a încheiat în mai 2000 primul capitol de negociere în aderarea la UE. Cine este de vinฤ cฤ Transporturile, de care rฤspundea Traian Bฤsescu, n-au trecut acel examen? Cine este de vinฤ cฤ Traian Bฤsescu confundฤ studenลฃii ลi profesorii cu odraslele agramate ce aveau nevoie de proptele ลi vrea reducerea cheltuielilor cu educaลฃia? Cine este de vinฤ cฤ Traian Bฤsescu s-a înconjurat de sfฤtuitori mediocri, un amestec de parveniลฃi, plagiatori, afaceriลti, în educaลฃie? Cine este de vinฤ cฤ Traian Bฤsescu a creat ลi în educaลฃie o stare de dezorganizare ลi a demotivat, deopotrivฤ ลi amplu, elevii, studenลฃii ลi profesorii?”, se întreabฤ Marga.
El considerฤ cฤ Traian Bฤsescu ar trebui sฤ compare documentele „reformei Marga” cu „mormanele de prostii ce constituie legislaลฃia sa, cu care îลi face iluzii astฤzi”.
„Ar putea reลฃine, astfel, cฤ toate mฤsurile ce-l încântฤ – curriculum la dispoziลฃia ลcolii, descentralizarea, bacalaureatul diferenลฃiat, clasificarea universitฤลฃilor, pactul naลฃional în educaลฃie – sunt preluate din acea reformฤ. Nu «reforma Marga», care-l preocupฤ atât de mult pe Traian Bฤsescu, este la originea crizei educaลฃiei în România actualฤ, ci mฤsurile incompetente ale regimului Bฤsescu. Aลa cum un moldovean isteลฃ a spus – «tot ceea ce este bun în legea lui Bฤsescu este copiat din mฤsurile anterioare de reformฤ, iar ceea ce este nou în acea lege, este doar aberant»”, conchide rectorul UBB.
Preลedintele Traian Bฤsescu declara, recent, la TVR 1, cฤ nu a obลฃinut nota 10 la bacalaureat, ci „7,40-7,50, undeva pe acolo”.
El afirma totodatฤ cฤ raportul Comisiei prezidenลฃiale pe educaลฃie a prevฤzut eลecul înregistrat la bacalaureatul din acest an ลi cฤ „reforma Marga a fost un mare eลec ลi rezultate s-au vฤzut dupฤ vreo 10 ani”.
„Dacฤ citiลฃi raportul Comisiei prezidenลฃiale pentru educaลฃie, veลฃi constata cฤ asta era evaluarea de acum 3 ani. S-a tergiversat mult introducerea noii legi a educaลฃiei. Reforma Marga a fost un mare eลec ลi rezultate s-au vฤzut dupฤ vreo 10 ani – desfiinลฃarea liceelor profesionale, scoaterea tehnicienilor din sistemul de învฤลฃฤmânt… a fost o mare eroare. Mi-aduc aminte cฤ m-am bฤtut atunci cฤ se desfiinลฃau ลi liceele care ลฃineau de Ministerul Transporturilor – liceele de cฤi ferate, de aviaลฃie, liceele auto… de plângeam eu cฤ nu se mai fac tinichigii ลi mecanici auto… A fost o mare eroare ลi acum vedem rezultatele. Trebuie aplicatฤ noua lege cu toatฤ fermitatea ลi trebuie sฤ gฤsim formule sฤ dฤm o ลansฤ acestor copii”, declara Traian Bฤsescu.