3.3 C
București
miercuri, 11 decembrie 2024
AcasăSportMaior, SRI: Anul electoral 2014 va fi extrem de dur. Nu ar...

Maior, SRI: Anul electoral 2014 va fi extrem de dur. Nu ar fi în interesul viitorului preşedinte să nu menţină independenţa asigurată de Băsescu

Directorul Serviciului Roman de Informatii (SRI), George Maior, a afirmat, la B1 TV, ca instituţia pe care o conduce aşteaptă de la noul preşedinte să menţină libertatea asigurată de actualul preşedinte, Traian Băsescu. Întrebat dacă exista riscuri contrare, Maior a raspuns că „nu ar fi interesul lui de om de stat să facă acest lucru, dar riscuri bineînţeles există permanent”.

Directorul SRI consideră că s-au înregistrat mari progrese în Justiţie şi că România nu este un stat corupt. 

Citeşte şi: SIE şi SRI pregătesc terenul pentru rectificarea bugetară

„România a facut mari progrese in lupta anticoruptie. N-as putea sa spun ca statul roman e un stat corupt. Coruptia persista ca un fenomen grav”, a declarat Maior. El a adăugat că nu a sesizat nicio decelerare a luptei anti-corupţie. „Cred că şi doamna Kovesi este o garanţie că DNA-ul face o activitate foarte eficientă în acest domeniu”, a mai spus George Maior.

Citeşte şi: Antonescu despre candidatura şefului SRI la preşedinţie: De ce nu?

Directorul SRI speră că instituţiile judiciare îşi vor putea menţine autonomia, pe fundul tensiunilor politice. „Legile se schimba, se adapteaza. Si legea noastra s-a schimbat in sens pozitiv. Noile coduri aduc la zi noi posibilitati pentru un serviciu de a actiona.Sper ca pe fondul de tensionat electoral care se arata, institutiile isi vor mentine autonomia, nu vor fi atrase in acelasi joc politic”, considera Maior.

Anul electoral 2014 va aduce o dezbatere extrem de dură

George Maior consideră că viitoarea campanie electorală va fi foarte tensionată, iar dezbaterile vor fi „extrem de dure”. „În mod cert 2014 va fi un an electoral. Eu cred că poate fi mai tensionat decât 2009. Va fi o dezbatere extrem de dură”, a mai afirmat şeful SRI.

Acesta a declarat că nu va raspunde la întrebari legate de o eventuală candidatură a sa la preşedinţie, atât timp cât ocupă funcţia de director al SRI. „Nu este cazul ca într-un interivu să răspund la aceasta întrebare. În această calitate eu nu răspund la o asemenea întrebare, nu este contextul, în calitatea mea de director al SRI”, a declarat George Maior. 

Independenţa energetică, un concept esenţial la nivelul NATO

Referitor la independenţa energetică, Maior consideră că infrastructura de transport al resurselor şi strategia operaţională sunt cei doi piloni care pot duce la independenţa energetică a României. 

Citeşte şi: VIDEO. George Maior: SRI nu a colaborat cu NSA

„Resursele sunt imense in perimetrele Marii Negre si la gaze şi ţitei, estimările sunt mari. Important e să existe infrastructura de transport al resurselor şi o strategie operaţională. Strategia este în curs de elaborare la nivelul unui grup interministerial, cred ca ar trebui sa existe si o discutie in CSAT. Noi gestionam ca serviciu la nivel NATO grupul de lucru privind securitatea energetica, ceea ce e extrem de important pentru Romania. La inceput, independenta energetica era putin inteleasa, acum a devenit un concept esential la nivel NATO”, consideră Maior.

Citeşte şi: Băsescu despre presiunile din servicii asupra lui Ponta: Are un miez declaraţia lui Crin Antonescu

Rusia isi va apara intotdeauna propriile strategii energetice. Ei nu au o viziune pozitiva despre gazele de sist. Sa stiti ca lucrurile stau altfel acum. Din pacate exista un activism cu tendinta de radicalizare clara – nu doar gazele de sist, nu doar Chevron, ci si chiar intentia unor companii de explorare pe zona conventionala. Am avut citeva cazuri in zona Sibiu, in Moldova, vizavi de explorari. Ceea ce mi se pare destul de grav”, a adăugat directorul SRI.

“Din păcate există un activism care are şi o tendinţă de radicalizare clară. S-au petrecut câteva cazuri inclusiv vis-a-vis de simple explorări pentru a vedea ce există în subsolul ţării. Mi se pare grav. Putem vorbi de afectarea unor interese strategice. Dacă există cadrul legal, el trebuie respectat. (…) Rusia îşi va apăra întotdeauna propriile strategii în domeniul energiei. Este firesc pentru un stat să facă acest lucru. Ei nu au o viziune pozitivă despre gazele de şist”.

Orientarea proeuropeană din Republica Moldova, ireversibilă

“Cel mai important lucru, şi acesta poate fi sesizat în evoluţia din ultimii ani a Republicii Moldova, este că la nivel de populaţie este o orientare majoritară pro-europeană. Acest lucru va ajuta şi în viitor Moldova, indiferent de fluctuaţiile politice. Nu cred că poate fi deturnat acest curent. (…)Rolul nostru e foarte important în ajutarea Moldovei”, consideră Maior.

“Avem nevoie de o cooperare pragmatică în domeniul informaţiilor şi cu Rusia. (…) Cred că Londra-Washington este axa la care trebuie să ne raportăm”, a mai declarat directorul SRI. 

În legătură cu scandalul legat de agenţia americană de securitate, George Maior a declarat ca SRI „nu a încheiat un protocol cu NSA pentru efectuarea de interceptări pe teritoriul ţării noastre. Le putem gestiona noi”.

Despre bugetul instituţiei pe care o conduce, şeful SRI a declarat că ponderea în PIB a bugetului serviciilor a scăzut cu 17%-18% faţă de anul trecut. „În zona noilor ameninţări cibernetice, aici a scăzut foarte mult bugetul. Doar 14% din necesităţile noastre sunt acoperite de buget. Trebuie să protejăm infrastructura de atacuri cibernetice”, a adăugat Maior.

Cele mai citite

Rata inflației a crescut la 5,1% în noiembrie 2024. Scumpiri semnificative la servicii, alimente și mărfuri nealimentare

Rata anuală a inflației a ajuns în luna noiembrie 2024 la 5,1%, față de 4,7% în octombrie, conform datelor publicate de Institutul Național de...

Înalta Curte dezbate contestația AUR împotriva anulării alegerilor prezidențiale

George Simion susține că hotărârea CCR din data de 6 decembrie reprezintă un precedent periculos care încalcă articolul 2 din Constituție Înalta Curte de Casație...

România, în centrul deciziilor economice la Bruxelles

România primește o perioadă extinsă de ajustare fiscală de 7 ani România se numără printre cele cinci state membre cărora li s-a aprobat o perioadă...
Ultima oră
Pe aceeași temă