3.3 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeSportMai mulţi europarlamentari îi cer lui Ungureanu blocarea de urgenţă a proiectului...

Mai mulţi europarlamentari îi cer lui Ungureanu blocarea de urgenţă a proiectului minier de la Roşia Montana

Mai mulţi europarlamentari cer premierului Mihai-Răzvan Ungureanu blocarea de urgenţă a proiectului minier cu cianuri de la Roşia Montana, prin suspendarea procesului de avizare până la pronunţarea unei comisii de experţi independenţi, departe de influenţele banilor companiilor direct interesate de începerea acestui proiect, informează Agerpres.

‘Singurele principii care trebuie să conteze în luarea deciziei privind Roşia Montana trebuie să fie adevărul, interesul naţional şi dezvoltarea durabilă a regiunii. În acest moment, ne aflăm foarte departe de întrunirea acestor condiţii şi le datoraţi românilor stoparea acestui proces profund nociv’, scriu europarlamentarii într-o scrisoare deschisă, adresată joi şefului guvernului român.

În opinia semnatarilor scrisorii, se impune constituirea unui grup de lucru cu adevărat independent şi obiectiv care să analizeze proiectul în toată complexitatea sa. Acest grup trebuie să ţină cont de opiniile oamenilor de ştiinţă români care şi-au exprimat legitime şi repetate îngrijorări. De asemenea, acest grup trebuie să aibă în vedere proiectele de exploatare minieră similare din Europa, cu scopul îndeplinirii unor condiţii esenţiale în ceea ce priveşte utilizarea celei mai bune soluţii tehnice, a beneficiilor statului român dar şi a soluţiilor de reducere a emisiilor nocive pentru mediu.

Problemele proiectului minier cu cianuri de la Roşia Montana sunt multiple şi ele ţin de protecţia mediului, de nevoia folosirii resurselor în scop naţional, precum şi de corupţia politică şi sponsorizarea politicienilor aflaţi în înalte funcţii publice de către companii private, enumeră eurodeputaţii, potrivit cărora controversa ce s-a născut în jurul proiectului demarat de către Roşia Montana Gold Corporation (RMGC) a căpătat cu totul alte proporţii o dată cu declaraţiile Preşedintelui României, Traian Băsescu, de susţinere a acestui proiect, precum şi acutizarea campaniei de publicitate a RMGC.

Scrisoarea este semnată de şase eurodeputaţi – trei români şi trei străini: Marita Ulvskog (Suedia), Daciana Sârbu, Ines Ayala Sender (Spania), Victor Boştinaru, Gerald Hafner (Germania), Renate Weber.

‘Am apelat la formula unei scrisori deschise deoarece, la toate demersurile de până acum, fie că ele aparţineau Academiei Române, Academiei de Studii Economice din Bucureşti, Universităţii Babeş-Bolyai sau unor remarcabili oameni de ştiinţă, guvernul anterior s-a arătat orb şi surd’, explică semnatarii.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 650: Ucraina, vizată de peste 20 de drone rusești

Ucraina susține că teritoriul său a fost vizat în timpul nopţii de 23 de drone de luptă ruseşti, precum şi de o rachetă.Un număr...

IPS Teodosie, urmărit penal de DNA

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, este urmărit penal de DNA, pentru cumpărare de influență, a anunțat Direcția Națională Anticorupție. Alături de IPS Teodosie, este urmărit penal,...

Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, vine în România

Adina Vălean, comisarul pentru transporturi al Uniunii Europene, va efectua, în perioada 7-8 decembrie 2023, o vizită oficială la București. În ziua de 7 decembrie,...
Ultima oră
Pe aceeași temă