Europarlamentarul PDL Monica Macovei spune ca liderii partidelor nu ar trebui sa se foloseasca de prezumtia de nevinovatie pentru a mentine in functii demnitarii cu probleme, deoarece prezumtia este un concept juridic, in timp ce politicienii trebuie sa vizeze latura morala a chestiunii.
"Politicienii din toate partidele, pentru a-si proteja membrii ce au probleme cu justitia, se refera la prezumtia de nevinovatie. Prezumtia de nevinovatie trebuie respectata de organele de ancheta si de cele judiciare, dar asta nu inseana ca un sef de partid trebuie sa tina in functie o persoana", a spui Macovei, in cadrul unei emisiuni la Realitatea FM, marti, potrivit NewsIn.
Intrebata daca se refera la cazul ministrului Tineretului si Sportului, Macovei a raspuns ca nu a vizat un exemplu concret, dar a mentionat faptul ca invocarea prezumtiei de nevinovatie este o practica intalnita in toate partidele. "Toate partidele au facut acest lucru. Daca un sef de partid vrea sa dea pe cineva afara, poate sa o faca pentru ca este latura morala a problemei. (…) Ma refer la toti, absolut la toti. Prezumtia de nevinovatie nu-i impiedica sa faca curatenie in institutii si partide", a spus fostul ministru al Justitiei.
In ceea ce priveste monitorizarea pe justitie a Romaniei de catre Comisia Europeana, Macovei a apreciat, ca replica la o afirmatie mai veche a lui Mircea Geoana care cerea demisia ministrului Catalin Predoiu in cazul in care raportul din septembrie va fi defavorabil, ca in acest caz se impune demisia tuturor celor care au intarziat sau blocat reforma sistemului judiciar. "Sa-si dea demisia toti cei care contribuie sau au contribuit la un raport prost, pe chestiunile de care raspund, si primii sunt cei din Parlament si, in primul rand, cei de la PSD pentru ca vedem ce s-a intamplat in dosarul Nastase. Vedem cum este protejat de ani de zile de colegii din Parlament", a spus Macovei.
Ea a sustinut ca nu are informatii despre continutul raportului CE de monitorizare a Romaniei, dar a estimat ca principalele critici ale Comisiei vor viza blocarea dosarelor de mare coruptie in Parlament si lipsa reformelor in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. "Vor fi critici unde sunt si probleme. De exemplu, Parlamentul – am vazut cum a votat in cazul Nastase – s-a compromis definitiv in ceea ce priveste bariera pe care o pune in infaptuirea justitiei in aceste cazuri. Iarasi la CSM vor fi aspecte critice pentru ca vedem ca nu se intampla nimic in reforma justitiei acolo unde CSM are puteri depline", a apreciat europarlamentarul PDL.
Macovei a spus ca adoptarea Codurilor Civil si Penal va fi "o bila spre alb", insa a criticat faptul ca nu s-a facut un studiu de impact in cazul noilor Coduri pentru a se observa cum vor arata si cat vor dura procesele, cat va costa implementarea lor.