37.4 C
București
sâmbătă, 13 iulie 2024
AcasăSportMacovei: Dacă USL nu se poate curăţa de corupţi, îi curăţă pe...

Macovei: Dacă USL nu se poate curăţa de corupţi, îi curăţă pe corupţi de pedepse

Europarlamentarul PDL Monica Macovei comentează iniţierea proiectului de lege privind graţierile, susţinând că, „dacă USL nu se poate curăţa de corupţi, îi curăţă pe corupţi de pedepse”, potrivit Mediafax.

„Nu mai este nicio îndoială. Drumul pe care merge USL este să îi apere pe corupţi de închisoare, iar pe cei care deja sunt la închisoare să îi elibereze. Asta arată clar proiectul de lege depus pe 2 octombrie 2012 la Camera Deputaţilor de deputaţii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun privind graţierea colectivă a pedepselor de până la 6 ani inclusiv şi amnistia în cazul pedepselor cu privarea de libertate până la 4 ani inclusiv. Între excepţii nu se numără şi faptele de corupţie, prin urmare corupţii pleacă de la închisoare sau nu mai intră”, arată Macovei.

„Către ce direcţie îndreaptă ţara USL? Către imunitatea politicienilor pentru corupţie? Către expulzarea din Uniunea Europeană?”, adaugă Monica Macovei.

Ea susţine că liderii USL au datoria şi responsabilitatea să clarifice public poziţia Alianţei pe care o conduc faţă de acest proiect legislativ.

„Tăcerea acestora nu poate fi interpretată decât ca o aprobare tacită a acestui proiect de lege care doreşte graţierea şi amnistierea corupţilor care s-au înfruptat din banii poporului. Nu este suficientă o declaraţie la televizor, ci trebuie să acţioneze pentru retragerea proiectului”, consideră europarlamentarul PDL.

Monica Macovei precizează că faptele de corupţie sunt infracţiuni grave şi trebuie pedepsite exemplar, cu atât mai mult atunci când sunt comise de politicieni care au puterea în mâna lor.

„Prin votul popular, oamenii încredinţează puterea ţării în mâna unor aleşi care ar trebui să lucreze în folosul binelui comun, al ţării, al fiecăruia dintre noi, nu să le dea acces liber la furat fără consecinţe legale”, adaugă Macovei.

Ea mai arată că acest proiect de lege vine în contextul în care Comisia Europeană cere României, „pe bună dreptate”, să nu mai dea condamnări cu suspendarea executaării pentru corupţie, care este o infracţiune gravă.

„Prin susţinerea tacită a acestui proiect de lege, USL arată încă o dată că nu poate să accepte că politicienii nu sunt deasupra legii şi că aceştia trebuie să răspundă pentru faptele lor la fel ca oricare altă persoană. USL dă astfel trei plame: prima, tuturor judecătorilor, procurorilor şi poliţiştilor care au muncit ca să dovedească faptele de corupţie; a doua, banului public, pentru că fiecare anchetă şi proces costă; iar a treia, fiecărui român care s-a săturat de corupţi şi vrea să îi vadă pedepsiţi ca şi pe ceilalţi infractori”, mai declară Monica Macovei.

Liderul PSD, Victor Ponta susţine că proiectul graţierii iniţiat de deputatul PSD Mădălin Voicu şi şeful Comisiei drepturilor omului, Nicolae Păun, nu are acordul său, dar arată în acelaşi timp că România este foarte aproape să fie condamnată la CEDO pentru supraaglomerarea penitenciarelor.

„Nu sunt de acord cu acest proiect. Mădălin Voicu este un personaj special, simpatic, dar cred că pierde voturile celor care nu au oameni în puşcărie”, a spus Ponta la Realitatea TV.

El a adăugat însă că România este foarte aproape să fie condamnată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru supraaglomerarea penitenciarelor.

Pedepsele cu închisoarea de până la 6 ani inclusiv, precum şi pedepsele cu amendă, aplicate de instanţă, ar putea fi graţiate în întregime, în timp ce infracţiunile pedepsite cu privarea de libertate până la 4 ani inclusiv sau amendă ar putea fi amnistiate, conform unui proiect depus la Cameră.

Aceste prevederi sunt cuprinse în proiectul de lege intitulat „Lege pentru amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse”, iniţiat de către deputatul PSD Mădălin Voicu şi de către preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, Nicolae Păun.

Iniţiativa legislativă a celor doi deputaţi prevede, totodată, şi graţierea minorilor trimişi într-o şcoală specială de muncă şi reeducare.

Citeşte şi:

Amnistie pentru Năstase şi Vîntu? Ce planuri au doi deputaţi „samariteni”

Deputatul PSD Mădălin Voicu a declarat, marţi, că iniţiativa legislativă prin care propune graţierea deţinuţilor pedepsiţi cu închisoarea de până la 6 ani inclusiv a fost discutată în USL şi în PSD, având girul politic, el arătând că nu s-a gândit la Adrian Năstase atunci când a elaborat-o.

„Eu vorbesc de intelectuali care, greşind o dată, pot fi înţeleşi nu sub formă de toleranţă, ci de a găsi soluţii de a corecta persoana. Nu ştiu dacă Adrian Năstase intră sau nu sub incidenţa acestei legii, eu fiind un om educat consider că toţi cei care se fac vinovaţi de infracţiuni, pentru faptul că sunt într-o poziţie peste mediu, cred că trebuie găsite soluţii”, a spus Voicu.

Vicepreşedintele PNL Mihai Voicu a declarat însă că liberalii nu au luat în discuţie proiectul privind graţierea unor persoane promovat în Parlament, fapt pentru care PNL nu îşi poate asuma responsabilitatea pe un asemenea act normativ.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă