10.1 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeSportMacovei avertizeaza: "Nu facem legi pentru premierul sau presedintele de azi!"

Macovei avertizeaza: “Nu facem legi pentru premierul sau presedintele de azi!”

“Nu mi-e teama de nicio amenintare, deci, daca nu se preiau propunerile Ministerului Justitiei, nu dau avizul, mi-e foarte simplu!”, a spus Macovei, care a acuzat Executivul ca ignora amendamentele Ministerului de Justitie. Ministrul Justitiei reactioneaza si solicita ca toate cele 20 de amendamente ale sale sa fie acceptate de Guvern.

Dupa sedinta de miercuri a Guvernului, legile sigurantei au fost amanate din nou. Dupa sedinta Executivului, purtatorul de cuvant, Oana Marinescu, o indica vinovata pe Monica Macovei, plecata din tara. “Ministerul Justitiei a trimis observatiile sale, aseara tarziu, pe fax, si nu a existat o intalnire directa intre reprezentantii ministerului si echipa care se ocupa de redactarea acestor texte, in cadrul unei astfel de intalniri trebuind sa existe o comunicare directa si, mai ales, o armonizare a punctelor de vedere”, le-a spus Marinescu ziaristilor. Ba chiar, in timpul sedintei s-a decis ca Secretariatul General al Guvernului sa atraga atentia Ministerului Justitiei “sa transmita avizul pentru aceste proiecte de lege, chiar daca transmit acest aviz cu observatii, pentru ca aceasta este prevederea legala in vigoare”.

Despre amendamente retrimise

Monica Macovei era plecata din tara in momentul respectiv. Cand a revenit, a dat replica: “Deci doamna Oana Marinescu se pare ca nu mai este purtatorul de cuvant al intregului guvern si nu stie, in fine, nu se informeaza inainte de a face afirmatii de acest gen. Am trimis observatii la legile sigurantei in august, un alt set in septembrie, iar ce am mai trimis aseara nu sunt decat observatii pe care le-am mai scris o data in septembrie, deci nu a fost nimic nou pentru grupul de lucru, dar, pentru ca nu le-au preluat si unele sunt foarte importante si trebuie preluate, evident le-am retrimis, dar, repet, grupul de lucru al primului-ministru le are”.
Macovei spera ca ii vor fi preluate observatiile cele mai importante. Unele dintre ele se refera la structurile care realizeaza si permit interceptari telefonice, la durata mandatelor de urmarire pentru terorism si la accesul la propriul dosar.
“Nu facem legi pentru premierul de azi sau presedintele de azi, facem legi pentru Romania, deci ar trebui ca aceasta bataie pentru servicii sa nu se reflecte in legi”, a avertizat ministrul Justitiei.

PNL si PSD abia asteapta pachetul la Parlament

Cristian Diaconescu (PSD): “In mod clar va avea loc si o dezbatere in Parlament si vom gasi formulele necesare pentru a agrea pe de o parte rolul si functiile unor institutii care sunt ale puterii, ale puterii in sens generic, nu neaparat ale unei puteri la un moment dat, pe de alta parte, care trebuie sa respecte principii si norme ale drepturilor omului”.
Norica Nicolai (PNL): “Cred ca guvernul si orice ministru trebuie sa stie ca rolul de legiferare in Romania il are Parlamentul. Va depinde de Parlament modul in care va decide ca vor functiona institutiile de securitate si va asigur ca nimeni in Parlament nu are in intentie o limitare a libertatilor si drepturilor persoanelor. Din acest punct de vedere, ministrii trebuie sa inteleaga foarte clar ca raspunderea legiferarii in Romania revine Parlamentului”!

Tardiv, Radu Stroe isi cere scuze

Premierul Calin Popescu Tariceanu a acuzat-o si ieri pe Monica Macovei ca nu s-a putut lua o decizie in privinta legilor sigurantei nationale. Macovei a vorbit la SGG si a lamurit situatia cu Radu Stroe, secretarul general al Guvernului, care, dupa ce a constatat ca se trimisesera de fapt la termen observatiile Ministerului de Justitie si deoarece “defectiunea” s-a produs in curtea sa, si-a cerut scuze. Macovei a acuzat SGG de obraznicie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă