Deputaţii au pus în aplicare, marţi, hotărârea de mutare a jurnaliştilor din proximitatea lor, social-democratul Adrian Năstase afirmând, totuşi, că presa trebuie să aibă acces la orice informaţie şi că el personal se simte bine între ziarişti, potrivit NewsIn.
Întrebat dacă este de acord cu decizia Biroului Permanent al Camerei de a-i muta pe jurnalişti din apropierea deputaţilor, Adrian Năstase a spus că el doreşte ca presa să aibă „acces peste tot”. „Eu înţeleg că au fost nişte consultări cu reprezentaţii presei şi s-a încercat găsirea unor soluţii cât mai bune pentru desfăşurarea lucrărilor şi pentru activităţile media”, a completat vicepreşedintele Camerei.
Mai mult, solicitat de un jurnalist să răspundă dacă se simte înghesuit de presă, el a răspuns: „M-am obişnuit şi chiar îmi face plăcere”. Spunându-i-se că hotărărea s-a luat cu unanimitate de voturi, deci şi el fiind de acord, Năstase a susţinut că, la vremea respectivă, s-a luat o hotărâre de principiu şi că nu a văzut textul deciziei. „Nu am văzut textul ca atare, atunci a fost un acord de principiu”, a spus vicepreşedintele Camerei.
Ceva mai vocal a fost democrat-liberalul Mircea Toader care a spus că jurnaliştii pot „da ştire de oriunde, că televiziunea se vede de oriunde” şi că ziariştii au fost mutaţi de la nivelul P1 al Parlamentului „fiindcă nu este loc”. „Nu vă supăraţi, asta este corectitudine, cum stăm noi grămadă toţi aici, noi parlamentarii, dumneavostră cu studiourile, trece unul, vine altul?”, i-a întrebat Toader pe ziariştii supăraţi de hotărărea deputaţilor. Mai mult, el a afirmat că nu ştie că au fost luate fotoliile jurnaliştilor de la nivelul P1.
Alţi parlamentari prezenţi la Biroul Permanent nu au comentat prea multe pe marginea acestui subiect, liberalul Eugen Nicolăescu susţinând că acum a auzit despre măsuri, iar Georgian Pop a răspuns ziariştilor, întrebat despre această problemă, „Hristos a înviat”.
Conducerea Camerei Deputaţilor a decis, în data de 23 martie, înfiinţarea unui centru media la etajul P al forului, unde vor fi mutate toate mini-studiourile TV acreditate, iar jurnaliştii vor avea acces pe durata şedinţelor de plen „în spaţii special amenajate”.
Secretarul Camerei Deputaţilor, Niculae Mircovici, a anunţat atunci că centrul media va fi organizat la etajul P, între sala de presă Iuliu Maniu, care va putea fi utilizată în continuare, şi sala de conferinţe Spiru Haret, urmând ca Muzeul Camerei Deputaţilor ce funcţionează în prezent în acest spaţiu să fie relocat în Corpul C3, cota -9. Totodată, jurnaliştii care urmăresc şedinţele deputaţilor de pe televizorul situat în holul de la P1, de lângă sala de plen, vor fi mutaţi un etaj mai jos, la P. Potrivit lui Mircovici, presa va avea totuşi acces la etajul P1.
Deputatul a mai spus că şi brienfing-urile de presă de după şedinţele de Birou Permanent, care se ţin în prezent la P1, vor fi mutate la sala Spiru Haret. „Deci la nivelul P, pe toată zona, se organizează un centru de presă în care vor fi mutate toate mini-studiourile acreditate la Cameră. Dotările aferente centrului media vor fi relocate de la P1, iar cele aferente Muzeului vor fi relocate de la P. Toate dotările suplimentare necesare vor fi aprobate de Secretarul General al Camerei”, a mai spus deputatul. El a precizat că fondurile necesare centrului media şi relocărilor „sunt nesemnificative”.