19.6 C
București
sâmbătă, 18 septembrie 2021

Ludovic Orban: Dragnea vrea să numească procurorii-șefi. Să nu ne facem iluzii că o vor face Tudose sau Toader

Președintele PNL, Ludovic Orban, a explicat, la postul de televiziune B1 TV, de ce PNL a somat Guvernul Tudose să renunțe la propunerile formulate de ministrul Tudorel Toader, adăugând că avizul negativ din partea Consiliului Superior al Magistraturii privind legile justiţiei este normal, iar Executivul ar trebui să țină cont de el.

"Am somat Guvernul să renunțe la cele patru puncte din Legile Justiției: numirea șefilor de parchete de căre ministrul Justiției, subordonarea Inspecției Judiciare, încălcarea autonomiei procurorului de caz prin acordarea dreptului şefului ierarhic de a anula o decizie, o rezoluţie a procurorului de caz nu numai pe motive de legalitate, ci şi pe motive de temeinicie şi, de asemenea, înființarea unui departament la nivelul Parchetului de pe lângă ÎCCJ care să se ocupe în mod special de eventuale infracţiuni de corupţie săvârşite de magistrate. Dragnea va numi procurorii-șefi. Să nu se facem iluzii că i-ar numi Tudose sau Toader", a declarat Orban.

Șeful liberalilor subliniază că "Tudorel Toader trebuie să-și țină cuvântul dat", iar dacă Guvernul se va "agăța de propunerile care atacă grosolan independența Justiției" vor face opoziție cu toate mijloacele disponibile, inclusiv "mișcări de stradă, mitinguri și proteste". "Nu numai că îi vom cre demisia, dar am depus și o moțiune de cenzură în Camera Deputaților. Suntem prgătiți să scoatem oameni în stradă împotriva tuturor aberațiilor pe care le face acest Guvern", a mai adăugat Orban.

 

Ludovic Orban a mai vorbit şi despre Colaborarea SRI-DNA 

Potrivit lui Orban, au aparut în opinia publică mai multe elemente care au dus la colaboraea SRI şi DNA, au transpărut în spaţiul public. Li despre controlul instituţiilor de către Traian Băsescu dar şi despre anumite informaţii pe care le-ar fi transmis în presă de fostul şef al SRi, Liviu Maior. 

"Nu am cunoscut niciun ofiţer SRI, nu am fost la şpriţ, nu am fost la tenis. Singurul procuror pe care-l cunosc este pocurorul care m-a anchetat", a spus Orban.

Jurnalistul Sabin Orcan l-a întrebat pe Ludovic Orban cum a controlat Băsescu DNA-ul când DNA i-a arestat fratele, iar celebra ieşire a fostului preşedinte, în acele momente că între fratele său, pe care în crede nevinovat li justiţie, alege justiţia, deci nu se mai bagă. Cum a controlat DNA, dacă DNA i-a arestat fratele. 

Întrebat despre vreo anchetă în dosarul Belina, Orban a spus: "am fost la DNA în calitate de martor într-un dosar din 2014 care nu are legătură cu mine". Am fost chemat telefonic. Eram la o întâlnire. 

Ludovic Orban mai acuză guvernarea PSD că "a pus pe butuci economia".

De asemenea, Orban a mai afirmat că, dacă este "corect și cinstit", premierul Mihai Tudose ar trebui să inițieze procedura de demitere a miniștrilor Viorel Ilie, Rovana Plumb și Sevil Shhaideh.

 "Împotriva unuia a început urmărirea penală — Sevil Shhaideh — și mai sunt doi împotriva cărora există cerere de urmărire penală — Viorel Ilie, la Senat, și cu Rovana Plumb, la Cameră. Mai mult decât atât, i-am cerut premierului Tudose, care văd că e fată mare în anumite…, joacă pe omul corect, omul cinstit. Păi dacă ești corect și cinstit, inițiază procedura de demitere a acestor miniștri", a declarat Orban, la B1TV. 

Sabin Orcan l-a întrebat pe Ludovic Orbvan despre achiziţiile publice dubioase.  

Am aflat ca preşedinte al PNL, am aflat . După 24 de ore cei trei şi-au retras semnătura de pe proiectul de lege.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a mai declarat, joi că, dacă Guvernul "se agaţă" de anumite propuneri din proiectul de modificare a legilor justiţiei, care reprezintă "o încălcare grosolană a independenţei justiţiei", liberalii ar putea apela inclusiv la "forme de protest pe stradă".

În contextul invitaţiei preşedintelui Klaus Iohannis la implicare civică, Orban a răspuns: "Vom apela la toate formele de opoziţie, legale şi constituţionale, inclusiv la forme de protest pe stradă. (…) Partidul Naţional Liberal oricând poate să organizeze mitinguri, marşuri, demonstraţii".

"În momentul în care vedem foarte clar ce va face Guvernul. Dacă se agaţă de aceste propuneri, care după opinia Partidului Naţional Liberal reprezintă o încălcare grosolană a independenţei justiţiei", a mai spus Orban.

Liderul PNL a mai spus că joi, imediat după votul negativ dat de plenul CSM proiectului de modificare a legilor justiţiei, a somat Guvernul să renunţe la modificarea legislativă.

”Am somat Guvernul să renunţe la modificarea legislativă, în special cele patru puncte împotriva cărora am luat poziţie încă din momentul anunţării proiectului de modificare a legilor justiţiei, care (…) arată de fapt o intenţie clară a partidului de guvernământ de a subordona puterea judecătorească, parchetele şi justiţia în ansamblu: numirea şefilor de parchete de către ministrul justiţiei, subordonarea Inspecţiei Judiciare tot către acelaşi ministru al justiţiei, încălcarea autonomiei procurorului de caz prin acordarea dreptului şefului ierarhic de a infirma rezoluţiile procurorului de caz nu numai pe motive de legalitate, ci şi pe motive de temeinicie şi, în fine, a patra măsură, care presupune înfiinţarea unui departament special în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care să se ocupe de anchetele de corupţie ale magistraţilor", a arătat Orban.

Șeful PNL a mai spus că liberalii i-au cerut demisia lui Tudorel Toader şi au depus o moţiune în Camera Deputaţilor împotriva ministrului justiţiei.

"Nu numai că îi cerem demisia, dar am şi depus o moţiune în Camera Deputaţilor împotriva ministrului justiţiei, exact pentru aceste patru puncte care arată cu siguranţă premeditarea în controlul politic asupra justiţiei. Restul sunt articole care sunt bune în proiectul ăla de lege", a mai afirmat Orban.

Ultima oră
Pe aceeași temă