6.1 C
București
luni, 9 decembrie 2024
AcasăSportLocalele golesc Parlamentul

Localele golesc Parlamentul

» Deocamdata, se stie sigur ca 30 de actuali parlamentari vor intra in competitie la alegerile locale din iunie si alti opt si-au exprimat deja dorinta de a candida.

» Tendinta de renuntare la Legislativ pentru o functie locala, in special pentru cea de sef de consiliu judetean, este clara chiar daca partidele nu si-au definitivat inca listele de candidati.

» Fenomenul se poate explica atat prin atractia pe care o exercita sefia judetelor, cat si prin lipsa de cadre de care se lovesc unele partide.

Introducerea votului uninominal pentru sefii de consilii judetene (CJ), la pachet cu importanta functiei si cu atributiile sporite ce revin in gestionarea banului public, a crescut substantial interesul politicienilor pentru respectivele posturi. Chiar daca partidele nu si-au definitivat inca listele de candidati, o tendinta este clara: tot mai multi senatori sau deputati isi manifesta disponibilitatea sa renunte la Legislativ pentru a incerca sa devina sef de judet. Unii dintre ei se gandesc probabil ca oricum le-ar fi greu sa obtina, prin vot uninominal, un nou mandat de parlamentar, mai ales ca numele unora sunt complet necunoscute alegatorilor din judetele pe care, teoretic, le-au reprezentat. Altii nu-si ascund intentia de a "juca la doua capete", in sensul ca vor candida pentru sefia unui consiliu judetean, iar daca nu le iese pasienta isi vor incerca norocul si pentru un nou mandat de parlamentar. In fine, mai exista si situatia europarlamentarilor care, la doar cateva luni de la castigarea mandatului de reprezentant al Romaniei in Legislativul European, au anuntat ca vor sa candideze la o primarie sau consiliu judetean. In aceste ultime cazuri, se intrevede lipsa de cadre de care sufera unele partide.
In categoria europarlamentarilor anuntati pentru locale se inscriu Sorin Frunzaverde (PD-L), pentru sefia CJ Caras-Severin, si Dumitru Oprea (PD-L), pentru Primaria Municipiului Iasi.

Cei doi sunt "acompaniati" de o adevarata armata de senatori si deputati care fie au fost deja validati drept candidati, fie si-au manifestat intentia de a intra in competitie. In total pana acum, 38 de "alesi" pentru 27 de judete, dintre care 30 sunt dati deja ca siguri de formatiunile lor. In Vrancea, au fost confirmati in competitia pentru sefia CJ senatorul PD-L Jean Vraciu si deputatul PNL Nini Sapunaru, in vreme ce in Botosani se vor bate senatorul PD-L Mihai Tabuleac cu deputatul PNL Liviu Campanu, iar in Dolj – senatorul PD-L Radu Berceanu cu senatorul PNL Mario Ovidiu Oprea. Cel putin doi parlamentari se vor afla si in cursa pentru sefia CJ Brasov (senatorul PRM Nicolae Iorga si deputatul PD-L Dumitru Puchianu) si Maramures (deputatul PD-L Mircea Man si deputatul PRM Angela Buciu). In alte 17 judete intalnim macar un "ales": deputatul PNL Dan Marian (Vaslui), deputatul PNL Nicolae Popa (Alba), deputatul PSD Ioan Munteanu (Neamt), deputatul PD-L Cezar Preda (Buzau), deputatul PD-L Alexandru Mocanu (Teleorman), deputatul Ioan Cindrea (Sibiu), deputatul PSD Cosmin Necula (Hunedoara), deputatul UDMR Mate Andras (Cluj), deputatul PNL Emilian Francu (Valcea), senatorul PD-L Gheorghe Flutur (Suceava), senatorul PD-L Dan Carlan (Iasi), senatorul PRM Carol Dina (Galati), senatorul PRM Ilie Petrescu (Gorj), senatorul PRM Petru Stan (Salaj), deputatul PD-L Florin Popescu (Dambovita) si deputatul PD-L Gabriel Sandu (Braila). Acestora li s-ar putea alatura deputatul UDMR Toma Sandor pentru sefia CJ Covasna, deputatii Ioan Olteanu (PD-L) si Ioan Turc (PNL) la Bistrita-Nasaud, deputatul PNL Adrian Miutescu la Arges, deputatul PNL Adrian Semcu la Prahova, senatorul PNL Tiberiu Prodan la Suceava, deputatul PNL Relu Fenechiu la Iasi si deputatul PD-L Valentin Iliescu la Giurgiu. In ceea ce priveste primariile, vor intra in cursa deputatul UDMR Antal Arpad (Sfantu Gheorghe), deputatul PSD Razvan Bobeanu (Piatra Neamt) si senatorul PSD Ovidiu Cretu (Bistrita). Pe scurt: Parlamentul se goleste inainte de termen. Alesii n-au vrut anticipate, asa ca unii fericiti de la categoria "urmatorii pe lista" se vor bucura si ei de un foarte scurt, dar viguros mandat.

Inghesuiala de ministri pe liste
Nu mai putin de cinci ministri si doi secretari de stat isi vor lua concediu in perioada campaniei electorale. Tariceanu a ales sa nu-i schimbe din functie. Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a fost validat si va candida din partea PNL la Primaria Capitalei. "Eu ministerul pot sa il conduc si prin telefon", le-a spus Orban ziaristilor. Ministerul Dezvoltarii sufera cele mai mari pierderi. Ministrul Laszlo Borbely este candidatul UDMR la Primaria Targu Mures, iar secretarul de stat Horia Irimia merge din partea PNL sa dea piept cu electoratul din Caras Severin, el dorind sa fie presedinte de consiliu judetean. Ministrul pentru IMM, Cristian Adomnitei,

A fost trimis de liberali sa preia sefia CJ Satu Mare. Cristian Adomnitei a fost trimis de insusi premierul Tariceanu sa "farmece" electoratul iesean. Ilie Bolojan, fost secretar general al Guvernului, a plecat deja la Oradea, oras a carui primarie intentioneaza sa o preia. Ultimul inscris in competitia electorala este ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Karoly Borbely. El a ales sa candideze pentru presedintia Consiliului Judetean Hunedoara.

Cele mai citite

Horaţiu Potra, reţinut pentru instigare publică şi nerespectarea regimului armelor

Întrebaţi despre o eventuală legătură între Horaţiu Potra şi Călin Georgescu, avocaţii consilierului au negat categoric existenţa unei conexiuni în acest dosar Horaţiu Potra, consilier...

Oracle finalizează în România o tranzacție globală de 28,3 miliarde de dolari

Aceasta este cea mai mare achiziție din istoria companiei americane Gigantul american Oracle, al doilea mare producător de software la nivel mondial după Microsoft, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă