27.8 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăSportLIVE TEXT Traian Băsescu îi dă replica lui Antonescu: Poporul înţelege valorile...

LIVE TEXT Traian Băsescu îi dă replica lui Antonescu: Poporul înţelege valorile democratice mai bine decât unele gruăpri politice din Parlament

Principalele declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu, făcute vineri seara la sediul său de campanie:

O să mă bat pentru România. O să mă bat pentru cei 22 de milioane de români şi pentru interesul pe termen mediu şi lung al României.

Prn ceea ce se va întâmpla la referendumul din 29 iulie aş vrea ca partenerii noştri din UE şi NATO să vadă că poporul înţelege mai bine valorile democratice mai bine decât unele gruăpri politice din Parlament.

Fac un apel la români să participe la vot, indiferent care le este opţiunea, nu vreau să câştig la masa verde.

Vreau să le demonstrăm partenerilor noştri europeni că nu cădem în restauraţie.

Participarea cetăţenilor la referendum este esenţială.

Ştiu că mulţi sunt supăraţi pe măsurile luate în timpul crizei, dar este esenţial ca prin atitudine, participare, respingerea restauraţiei, să demonstreze că sunt europeni. Numai ei mai pot scoate România din dificultate.

Pe 29 nu discutăm doar despre menţinerea sau nu în funcţie a preşedintelui ales sau a preşedintelui suspendat. Românii pot da un semnal că resping restauraţia şi mersul înapoi al României.

În patru zile, majoritatea parlamentară formată în jurul USL a împins România cu mulţi ani înapoi din punctul de vedere al credibilităţii.

Sunt hotărât să fac tot ce ţine de mine să câştig referendumul pentru că ştiu că aceasta este soluţia acum. Actuala conducere a statului român nu mai poate fi un partener pentru aliaţii noştri. Abordările lor sunt antidemocratice, lipsite de viziune şi responsabilitate.

Mai sunt doar două săptămâni până la referendum şi încă nu s-au stabilit regulile de validare şi secţiile de votare. Nu cred că este cinstit să reduci cu mai mult de jumătate secţiile de votare în străinătate. Fac un apel ca secţiile de votare să fie cel puţin la fel de mare, adică 300, ca în 2009. Altfel se creează chiar condiţiile de invalidare, prin reducerea prezenţei.

Un lucru mi se pare necinstit. Faptul că au suspendat preşedintele şi vor să ascundă abuzurile făcute în săptămânii negre, revocări prin abuz. Vor să legitimeze prin votul poporului o acţiune nelegitimă.

Sunt convins că românii vor veni la vot şi le vor da o lecţie de cinste, au procedat ca bolşevicii de pe vremuri. Nu se cade să-ţi atragi propriul popor într-o asemenea capcană, de şubrezire a statului de drept.

În ceea ce priveşte evoluţiile din ultimele zile, aş vrea să spun un lucru care mă doare. Opt ani cât am fost preşedinte, am construit cu migală credibilitatea României în UE, a fost un obiectiv care părea greu de atins în 2007.

Actualii conducători au României sunt complet decredibilizaţi, iar efectele în ceea ce priveşte România sunt greu de evaluat. Răul pe care l-au făcut aceşti oameni românilor, prin dorinţa de a servi clientela puşcăriabilă este imens şi ne vor trebui ani să revenim la un nivel de credibiliate pentru a revedeni parteneri.

Am ajuns o ţară care primeşte instrucţiuni. Cănd se ajunge la acest stadiu, este un moment în care ţara respectivă poate fi considerată izolată, iar pentru conducătorii ţării, uşile sunt închise.

Despre Crin Antonescu: Este evident că a rămas la nivelul unui bârfitor. Dacă vrea să ştie de ce sunt atât de puternice reacţiile lumii occidentale, îi fac o recomandare. Sunt trei telefoane, e unul negru cu 12 butoane. Trebuie să apese al treilea buton şi cineva care nu minte niciodat o să îi spună cine a făcut rău României. Priemele două nume pe care le va auzi vor fi Crin Antonescu şi Victor Ponta.

Fac o ofertă publică lui Crin Antonescu, preşedintele interimar, preşedintelui Senatului şi Camerei şi primului ministu: mâine dimineaţă plec din Bucureşti. Dacă până mâine dimineaţă cei patru se adună, sunt gata să le spun soluţiile ca să mai salveze ce e de salvat. Sunt soluţii costisitoare, dar nu am dreptul să nu le spun care sunt soluţiile. Am obligaţia să o fac, dacă au amabilitatea să mă invite la o discuţie.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă