Premierul Ponta i-a acuzat pe preşedintele Băsescu şi membrii PDL că au încercat să intervină în procesul lui Dan Voiculescu privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, prin intermedul unui director numit în mandatul fostului ministru Flutur, care a depus la dosar o opinie separată, informează Mediafax.
Opinia depusă la Tribunalul Bucureşti de către directorul respectiv, Rela Ştefănescu, a fost formulată de un expert contabil independent, fără acordul ministerului, şi influenţa prejudiciul cercetat.
Ponta a precizat că ministrul Agriculturii a anunţat Tribunalul Bucureşti că această opinie separată a fost depusă fără acordul ministerului, l-a suspendat din funcţie pe director şi a depus o sesizare penală la Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva acestuia.
Deputatul PDl Tinel Gheorghe, fost sef al corpului de control pe vremea cand Gh Flutur era ministru la Ministerul Agriculturii, a declarat pentru Romania Libera ca Rela Stefanescu a fost impusa secretar general adjunct la minister de liberalul Victor Paul Dobre, acum ministru USL . De asemenea, ca actualul ministru PC Daniel Constantin a promovat-o pe Rela Stefanescu in functia de director al directiei juridice, post din care a incercat sa-l salveze de la o posibila condamnare pe Dan Voiculescu, acuzat de o frauda de circa 60 de milioane de euro. Rolul Relei Stefanescu a fost asemanator celui jucat de Adrian Grajdan, numit de Ponta la sefia Inspectoratului pentru Constructii, care a incercat sa-l salveze pe Nastase de la condamnare in dosarul Trofeu Calitatii. Reamintim ca PC, infiintat de Dan Voiculescu, a intrat in USL ca aliat al PNL.
La sfârşitul lunii iunie, avocatul lui Dan Voiculescu a cerut instanţei supreme declinarea dosarului său privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare la Tribunalul Bucureşti, după ce le-a înmânat judecătorilor hotărârea publicată în Monitorul Oficial care atestă că Voiculescu nu mai este senator.
Senatorul Dan Voiculescu şi-a depus demisia din funcţie, începând cu data de 25 iunie.
–-
„Am fost informat de ministrul Agriculturii- este vorba despre un nou caz în care guvernul PDL şi Traian Băsescu încearcă să însceneze actualului guvern”, a declarat premierul României, Victor Ponta, referindu-se la dosarul ICA.
Urmăriţi mai jos principalele declaraţii ale premierului:
„Băsescu şi PDL au pregătit o înscenare în dosarul ICA”.
„În dosarul Institutul de Cercetări Alimentare, apare şi numele lui Dan Voiculescu”.
„Fac un apel către membrii Executivului să fie atenţi până pe 29 iulie să fie atenţi la manipulări, înscenări şi intoxicări”.
„Mă bucur că am anihilat o nouă înscenare pusă la cale de PDL şi de Băsescu”.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro.
Dan Voiculescu, acţionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (Grivco) SA Bucureşti, membru al Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) şi al Consiliului de Administraţie (CA) al Institutului de Chimie Alimentară, membru al AGA şi director general al SC Bioprod SA Bucureşti, este acuzat de „folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite şi spălare de bani, ambele în formă continuată”.
Potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.
Alături de Voiculescu, procurorii DNA i-au trimis în judecată şi pe Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantiş, Vlad Nicolae Săvulescu, Marian Gheorghe Domnişoru, Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Marinescu Grigore, Vica Ene şi Flavius Adrian Pop. Toţi aceştia sunt acuzaţi de complicitate la stabilirea, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de cea reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar, comisă în acţiunea de privatizare în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.