29 C
București
vineri, 19 iulie 2024
AcasăSportLIVE TEXT Crin Antonescu: Legile României se fac în România. Există un...

LIVE TEXT Crin Antonescu: Legile României se fac în România. Există un ghem de dezinformări care afectează imaginea ţării

Preşedintele interimar Crin Antonescu susţine o declaraţie de presă la ora 19.00, la Palatul Cotroceni.

Iată principalele declaraţii ale preşedintelui interimar:

Există un ghem de dezinformări care afectează imaginea României, afectează fără precedent statutul ţării noastre ca membru al UE şi NATO, stat de drept cu demnitate şi pe picior de egalitate cu ţările care fac parte din aceste organizaţii.

Dacă, din fericire, în România drepturile şi libertăţile pentru presă şi politicieni sunt atât de largi încât fac loc posibilităţii de a manipula, există dreptul – şi pentru mine obligaţia – de a dezminţi.

Constituţia nu a fost ncălcată decât de preşedintele Traian Băsescu.

S-a vorbit în mod iresponsabil – şi au vorbit prima dată despre asta oameni politici, plătiţi din banii publici – iar apoi vorbe ca „lovitură de stat” şi întrebări ca „mai este România un stat de drep?” s-au răspândit în presa internaţională.

În România nu există nici un fel de încălcare a Constituţiei. Toate actele care au fost acuzate a încălca statul de drept au fost constituţionale, iar dacă unele hotărâri au fost considerate de CCR a încălca Constituţia, au fost anulate.

Legile României se fac în România. În conformitate cu Constituţia supuse controlului CCR, ele se fac de către legiuitorii investiţi de Constituţie – Parlament şi în unele cazuri, Guvern. Dar se fac în România, nu se fac şi nu se negociază în altă parte. Acesta este un principiu legat de suveranitatea înscrisă în Constituţie pe care nu o poate pune nimeni la îndoială.

În privinţa referendumului, legiuitorul nu este Curtea Constituţională, ci Parlamentul. Evident, sub controlul CCR, ale cărei hotărâri vor fi respectate.

Guvernul şi Parlamentul nu au fost suspendate, pentru că asta ar fi fost o lovitură de stat.

Trebuie să fie clar pentru cei din România şi din afara ei, toţi trebuie să facă efortul de a studia Constituţia acestei ţări.

Foarte multe confuzii circulă işi e datoria mea să le risipesc.

Premierul României a avut întâlniri cu liderii instituţiilor Europene. Premierul şi-a făcut datoria mergând acolo pentru a risipi îngrijorări şii pentru a continua colaborarea.

Se vorbeşte în ultimele ore despre cele 10-11 porunci pe care preşedintele CE le-ar fi dat lui Victor Ponta. Nu există aşa ceva, pentru că nu avem un document în sensul acesta şi pentru că ar însemna o depăşire de atribuţii fără precendent a Uniunii Europene.

Cum ar fi putut să-i spună lui Victor Ponta domnul Barroso ce să facă preşedintele, fie şi interimar, al României? Ar fi de neimaginat.

A existat şi la Bruxelles o oarecare confuzie, legată în special de legea referendumuluil. S-a discutat despre modificări pe care să le facă sa nu Parlamentul. Dacă este vorba despre legislaţia de la referendum, avem o ordonanţă de urgenţă în vigoare şi un prioect de lege declarat constituţional de CCR şi care a venit la preşedinţie la promulgare.

Nu avem deci ce discuta despre ce să facă sau nu Parlamentul, suntem în faţa promulgării sau retrimiterii la Parlament. Am primit documentaţia, o voi examina şi voi decide.

Cetăţenii şi cei care se ocupă de informarea lor trebuie să ştie aceste lucruri.

S-a vorbit despre faptul că preşedintele CE i-ar fi spus lui Victor Ponta să transmită preşedintelui României că nu poate să schimbe şeful Parchetului.

Să fie limpede, preşeditele României, fie el şi interimar, nu primeşte ordine, cu excepţia Parlamentului, în anumite cazuri, şi a poporului român, atunci când el se pronunţă. Acest lucru îl ştie şi dl Barroso, iar această ipoteză este jignitoare pentru noi şi pentru dl Barroso.

Am spus în prima intervenţie publică după ce am preluat mandatul interimar că nu vor fi schimbaţi şefii parchetului general şi DNA, dar am hotărât acest lucru din motivele pe care le-am prezentat şi nu pentru că mi-ar fi ordonat cineva.

Am primit o scrisoare de la preşedintele suspendat. Răspunsul se găseşte în leislaţia în vigoare a României, dar eu mai am un mesaj: domnule Traian Băsescu, daţi ordin oamenilor dumneavooastră să înceteze defăimarea Românie. Înţelegeţi că numai cetăţenii României vor hotărî soarta dumneavoastră politică!

 

Citeşte şi comentariul:  Îi va intra lui Antonescu pe 29 iulie chintă royală?

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă