20.2 C
București
luni, 14 octombrie 2024
AcasăSportLIVE TEXT Boc: Recuperările salariale vor începe din ianuarie 2012

LIVE TEXT Boc: Recuperările salariale vor începe din ianuarie 2012

Premierul Emil Boc a clarificat la TVR zvonurile unei majorări salariale pentru bugetari începând chiar de anul acesta. Majorarea salariilor din luna octombrie este unul dintre scenariile pe care guvernul le analizează.

Emil Boc a subliniat însă faptul că autorităţile au discutat mai multe variante de recuperare a salariilor, dar scenariul de bază vizează majorarea salariilor abia în 2012.

„Noi lucrăm pe foarte multe scenarii, în discuţiile din interiorul guvernului. Avem mai multe scenarii, dar analizăm de mai multe ori şi trebuie să decidem o dată. Scenariile au avut în vedere o componentă din octombrie, dar cu foarte multe variabile. Au existat 3 sau 4 scenarii, dar decizia va aparţine guvernului. Nu s-a focalizat nicio secundă discuţia pe un octombrie. Coaliţia nu a avut în vedere vreo fundamentare a unei decizii pentru luna octombrie”, a explicat prim ministrul.

România şi-a respectat toate obligaţiile faţă de instituţiile europene şi finanţatorii şi investitorii au încredere în ţara noastră. Chiar şi în aceste condiţii, mesajul premierului a fost un îndemn la moderaţie.

România nu îşi poate permite niciun fel de exces pentru a-şi menţine stabilitatea din acest moment”, a spus Boc.

Premierul a clarificat zvonurile unei majorări salariale pentru bugetari începând chiar de anul acesta. Salariile bugetarilor ar putea să crească, dar cel mai probabil de anul viitor. Singura posibilitate de creştere a salariilor în sectorul de stat este însă continuarea disponibilizărilor, potrivit mesajului transmis la încheierea misiunii FMI în România.

Premierul a citit un fragment din din scrisoarea către FMI care arată că: „Pentru a finaliza revenirea totală la nivelurile salariale anterioare din 2010, vom implementa alte majorări salariale în cursul lui 2012, condiţionate de progresul în reducerea numărului de angajaţi, pentru menţinerea cheltuielilor la procentul convenit din PIB”.

Aşadar, recuperările salariale vor începe din ianuarie 2012, dar încă nu se ştie procentul de majorare.

„Începând cu ianuarie 2012 se vor începe recuperările salariale. Cu câte procente, în ce luni, se va decide odată cu legea bugetului de stat, cu obiectivul recuperării pierderilor salariale din 2010. Acum mai trebuie să se recupereze doar 15%. Guvernul nu are voie să facă nicio patimă electorală. Românii nu trebuie să mai plătească pentru greşelile politicienilor din 2004 şi din 2008″, a precizat Boc.

În 2011, cheltuielile cu salariile sunt la nivelul 7,5% din PIB, adică 40,6 milioane RON. Pentru 2012 România trebuie să ajungă la 42,5 milioane RON, adică 7,2% din PIB. Astfel, pentru 2012 este prognozată o creştere economică de 3,5-4%.

În acest context, premierul a declarat că mesajul preşedintelui Traian Băsescu care a sfătuit partidele să renunţe la populism este unul „sănătos”.

Şeful Executivului, Emil Boc, a comentat la TVR raportul despre starea economiei făcut de experţii financiari internaţionali.

„Vizita experţilor FMI s-a încheiat astăzi. Prima concluzie este că România şi-a respectat toate obligaţiile cu excepţia arieratelor la companiile de stat. România se află astăzi într-o situaţie economică mai bună ca în 2008 şi mai bine decât multe alte state europene”, a declarat Emil Boc.

La ultima rundă de discuţii cu prim ministrul, experţii internaţionali s-au declarat optimişti: „Vă descurcaţi mai bine decât alte ţări şi puteţi avea o creştere economică durabilă. Totul depinde însă de continuarea reformelor şi de investiţii solide„.

În ceea ce priveşte reforma sistemului medical, Boc este optimist că acest blocaj „este pe cale să se rezolve”.

„Anul acesta şi în 2012 trebuie să stabilim taxa de claw back, să implementăm utilizarea medicamentelor generice şi să adoptăm în Parlament proiectul de coplată. Cardul de sănătate şi prescripţia electronică sunt alte două elemente care trebuie introduse în sistem”, a enumerat Boc măsurile care trebuie luat pentru a reforma sistemul medical.

„Investiţiile şi locurile de muncă sunt priorităţile momentului pentru a susţine creşterea economică. După cum ştiţi, potrivit datelor preliminare, există şansa să avem trei trimestre consecutive de creştere economică. La rectificarea bugetară din august vom aloca bani pentru investiţii, pentru a susţine al treilea trimestru de creştere economică, pentru slujbe noi”, a declarat premierul Emil Boc sâmbătă, la întâlnirea cu Jeffrey Franks.

Boc îşi doreşte implementarea managementul privat în companiile de stat pentru a eficientiza activitatea acestor întreprinderi şi pentru a evita acumularea de noi datorii.

„Suntem în procesul de selectare a consultaţilor. Clienţii politici vor trebui să înţeleagă: à la guerre comme à la guerre”, a precizat prim ministrul.

Premierul a explicat de ce guvernul amână rambursarea datoriilor către companii.

„Rambursările reprezintă ultima etapă a unui proiect european. Anii 2007 şi 2008 au fost ani rataţi din punctul de vedere al atragerii fondurilor. Plătim irosirea a doi ani de pregătire a proiectelor. Stăm mai prost la bani care să se întoarcă de la Bruxelles pentru lucrări efectuate în România. Nu trimitem temporar facturile de ramburs pentru a ne asigura că nu exista probleme interne şi greşeli în procedurile de licitaţie organizate de autorităţile din România deoarece dacă experţii internaţionali vin să ne verifice pierdem fondurile europene”, a explicat Boc.

Premierul Emil Boc a dat asigurări că 2012 deşi este „un an electoral, nu mai fi un an de derapaje electorale”.

În legătură cu declaraţia lui Cristian Preda în legătură cu demisia premierului, care i-a spus că  „ar trebui să vă căutaţi alt job”, Emil Boc a spus că „nu am auzit declaraţia aceasta. Sincer să fiu, în primul rând, preşedintele trebuie să dea semnalul acesta, în al doilea rând, la câte am pe cap, nu am luat în seamă declaraţiile de vacanţă ale unor colegi”.

În ceea ce priveşte reorganizarea, premierul a declarat că proiectul reorganizării nu a fost abandonat, şi că „pe 8 august coaliţia va avea o discuţie pe acest subiect. Trebuie să găsim alternative, şi, în acelaşi rând trebuie să continuăm descentralizarea. Se obişnuieşte să se spună nu descentralizării. Există în foarte multe ministere oameni care spun „nu” descentralizării”

Alexandra Jeles
Alexandra Jeles
Alexandra Jeles, redactor Rl online
Cele mai citite

China lansează exerciții militare ample în jurul Taiwanului, amplificând tensiunile regionale

China a început luni o serie de exerciții militare de amploare în jurul Taiwanului, la câteva zile după ce președintele taiwanez Lai Ching-te a...

Marcel Ciolacu, huiduit. Reacția premierului

Premierul Marcel Ciolacu a avut parte de un moment controversat sâmbătă seară, când a fost huiduit de suporteri în timpul meciului aniversar al echipei...

Magnatul Benny Steinmetz, condamnat la 5 ani de închisoare în dosarul retrocedării fermei Băneasa, capturat în Atena

Magnatul Benny Steinmetz, condamnat la cinci ani de închisoare în România în dosarul privind retrocedarea Fermei Băneasa, a fost reținut pe Aeroportul din Atena,...
Ultima oră
Pe aceeași temă