23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSportLipă, șocată de bugetul acordat canotajului

Lipă, șocată de bugetul acordat canotajului

Odată cu anunțarea sumelor bugetate pentru anul 2020 de Ministerul Tineretului și Sportului (MTS) celor 63 de structuri sportive eligibile, au început să apară, pe bună dreptate, și nemulțumirile.

Prima care și-a exprimat mâhnirea a fost Elisabeta Lipă, președintele Federației Române de Canotaj (FRC), care a declarat că nu îşi mai asumă câştigarea vreunei medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

MTS a acordat canotajului doar 10.000.000 de lei, cu 300.000 mai puţin faţă de anul trecut. Insuficient, având în vedere că 2020 este an olimpic, iar consturile cresc semnificativ, 17.947.000 de lei fiind suma revendicată de federația condusă de Lipă. „Sunt în stare de şoc după anunţarea bugetelor federaţiilor. Bugetul pe 2020, în anul olimpic, este mai mic decât bugetul pe 2019, normal că sunt dezamăgită de acest buget. (…) Mie mi-a luat o mare povară de pe umeri şi anume asumarea de medalii. E greu, performanţa, în afara faptului că cere sacrificii, cere şi foarte mulţi bani. Şi când alţii investesc milioane, e clar că nu stă o federaţie de canotaj în două milioane buget (n.r. euro)”, a spus președintele FRC.

Lipă susține că trebuie să regândească şi strategia în ceea ce priveşte loturile de tineret şi de juniori: „Noi trebuie să investim şi în bază. La ora actuală am juniorii în pregătire şi nu ştiu, să văd, cam cum a considerat comisia asta, în frunte cu onor domnul ministru, cam câţi bani îmi trebuie să investesc în aceşti copii”.

În aceeași situație este și Federaţia Română de Handbal, care a primit 7.850.000 de lei, faţă de 10.000.000 lei în 2019. Cea mai afectată este Federaţia Română de Rugby, care a primit doar 6.200.000 de lei, fiind structura sportivă cu cea mai mare diferenţă în minus faţă de 2019, când i-a fost alocată suma de 10.900.000 de lei.

Separat, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român va fi finanţat cu 69 milioane de lei, la fel ca și anul trecut.

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă