Deşi discursul susţinut de Victor Ponta în Parlament i-a luat prin surprindere, liderii social-democraţi apreciază „echilibrul” şi „responsabilitatea” acestuia. Cât despre o colaborare cu noul Cabinet, ei spun că poate avea loc „punctual”, în funcţie de măsurile pe care le va propune Cabinetul Ungureanu.
Mai puţin public şi mai mult pe surse, social-democraţii îşi declară surprinderea faţă de discursul preşedintelui lor, susţinut cu ocazia votului de învestitură a Cabinetului Ungureanu. Totuşi, replierea se petrece rapid şi majoritatea îmbrăţişează ideile prezentate de Victor Ponta, argumentând că doresc să răspundă, astfel, „cererilor străzii”. „A fost discursul unui om politic responsabil, aşa cum se solicită din partea societăţii civile şi a oamenilor care protestează în stradă. Ne-am săturat de hăhăieli şi miştocăreli, de discursuri lejere”, a declarat, pentru România liberă, vicepreşedintele PSD Rodica Nassar. Deputatul social-democrat îşi declară şi nedumerirea faţă de motivele de supărare ale liberalilor. „Nu mi se pare că un discurs lung, structurat şi civilizat poate fi criticat. Spunem doar că vrem alt fel de politicieni, nu? Asta cere şi strada”, ne-a mai spus Nassar.
La rândul său, deputatul Georgian Pop a catalogat discursul lui Ponta drept „un mare atu”, „extraordinar de bun, de viitor premier”. „Un discurs echilibrat, un discurs foarte bun”, apreciază şi liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Mircea Duşa. Întrebat dacă ştie să se fi discutat, în prealabil, în partid despre conţinutul discursului lui Victor Ponta, liderul social-democrat a răspuns: „Eu nu cenzurez discursul preşedintelui. A şi spus că şi l-a făcut singur”.
Colaborări „punctuale” cu Guvernul
Social-democraţii spun că nu se pune problema să renunţe la protestul parlamentar decis la nivelul conducerii USL şi că vor ataca la Curtea Constituţională hotărârea de învestire a Cabinetului Ungureanu. Întrebaţi însă dacă este exclusă, din start, orice formă de colaborare cu noul guvern sau există, totuşi, posibilitatea ca unele proiecte ale Executivului să fie susţinute în Parlament, declaraţiile liderilor PSD devin mai nuanţate. „Depinde cu ce proiecte vine guvernul actual”, ne-a răspuns vice-preşedintele Ioan Chelaru. „Putem discuta punctual, de pildă dacă propune majorarea salariilor şi a pensiilor. Măsurile sociale, dacă le va propune, le vom vota întotdeauna. Nu vom vota niciodată împotriva românilor”, ne-a declarat şi liderul depu-taţilor PSD, Mircea Duşa. La rândul său, vicepreşedintele Rodica Nassar îşi manifestă neîncrederea faţă de posibilitatea ca noul guvern să răspundă la cele 15 puncte invocate de Victor Ponta, dar spune că, în cazul în care se va ajunge acolo, va fi luată o „decizie politică”. „Astea sunt decizii politice care se vor stabili în structurile statutare de conducere ale partidului. Să vedem întâi ce va face guvernul”, ne-a mai explicat Nassar.
La rândul său, întrebat despre o eventuală colaborare, deputatul Georgian Pop a răspuns: „Nu e vorba de vreo colaborare cu PDL, dar nu se pun problemele în aceşti termeni”. Totuşi, social-democratul a negat că ar exista vreun risc ca USL să se rupă.
Sunt cele 15 puncte din programul USL sau nu?
Social-democraţii nu sunt pe aceeaşi lungime de undă cu liberalii nici în privinţa apartenenţei celor 15 puncte invocate de Victor Ponta în discursul său. „Noi am enumerat 15 puncte din programul USL pe care guvernul Ungureanu să le pună în practică”, precizează Mircea Duşa. „Sunt puncte din programul nostru de guvernare, pe care USL consideră că ar trebui îndeplinite în perioada imediat următoare pentru a fi depăşită criza în care ne aflăm, inclusiv criza socială”, spune şi Rodica Nassar.
Totuşi, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a precizat, după şedinţa ad-hoc a liberalilor, că nu ar fi vorbit cu omologul său de la PSD de nici unul dintre ele: „Nu am vorbit de 15 condiţii, nici de două sau trei şi nici de una şi jumătate”. Aceeaşi idee a fost transmisă şi de deputatul PNL Mihăiţă Calimente: „Bănuiesc că cele 15 puncte nu au avut aprobare în USL, de aici şi iritarea”.
Potrivit declaraţiilor liderilor USL, programul de guvernare al Uniunii ar fi trebuit să fie deja definitivat şi să fie prezentat chiar în luna februarie. Până acum, opoziţia şi-a prezentat însă doar viziunea de ansamblu asupra unor domenii (economie, energie, mediu, administraţie locală, turism, educaţie, agricultură şi dezvoltare regională).
“Noi am enumerat 15 puncte din programul USL pe care guvernul Ungureanu să le pună în practică.”
Mircea Duşa, liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor
Va colabora opoziţia cu Guvernul Ungureanu? Vicepreşedintele PSD Ioan Chelaru: „Depinde cu ce proiecte vine guvernul actual”.