37.7 C
București
miercuri, 17 iulie 2024
AcasăSportLiberalii vor ca alegerile sa prefateze Ziua Nationala

Liberalii vor ca alegerile sa prefateze Ziua Nationala

Perspectiva parlamentarelor duce partidele spre punctul de fierbere. Se fac calcule peste calcule, se "arunca" procente optimiste, se anunta candidaturi si apar primele respingeri. In plus, se dizolva conduceri de filiale si se lanseaza amenintari catre celelalte.

Data alegerilor parlamentare nu s-a anuntat inca oficial si exista chiar voci care ar dori amanarea scrutinului pana in 2009, dar partidele sunt deja in mare fierbere. In teritoriu se fac calcule interminabile si pronosticuri optimiste, se anunta nume de candidati, in vreme ce la centru se continua dizolvarea unor conduceri de filiale si apar noi amenintari pentru liderii de organizatii.
Liberalii constanteni, in frunte cu deputatul Gheorghe Dragomir, au anuntat ca se afla inca in etapa identificarii candidatilor, dar ca mizeaza pe obtinerea a trei mandate de deputati si unul de senator. Mai vrednici par sa fie liberalii din Iasi, in conditiile in care ieri a fost validata de Delegatia Permanenta Teritoriala Iasi lista cu cei 17 candidati, corespunzatori celor 12 colegii uninominale pentru Camera Deputatilor si celor cinci colegii pentru Senat. Lista poate suferi insa modificari, dat fiind ca urmatoarele doua luni sunt dedicate evaluarii candidatilor, iar pe ea apar nume precum cele ale ministrilor Cristian Adomnitei si Varujan Vosganian, al fostului ministru al Justitiei Tudor Chiuariu si al deputatului Relu Fenechiu.

 

Un alt membru al actualului Guvern, Eugen Nicolaescu, si-a anuntat si el, la sfarsitul saptamanii, dorinta de a obtine inca un mandat de deputat. Nu la fel de norocos pare sa fie deputatul PNL Horatiu Buzatu, a carui candidatura a fost respinsa de colegi, in conditiile in care parlamentarul a facut un mic "ocol" in PLD, pentru a se intoarce apoi in PNL atunci cand PLD s-a transformat, prin fuziunea cu PD, in PD-L. Au fost acceptate in schimb, la nivelul PNL Dolj, candidaturile ministrului pentru Relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu, si a senatorilor Mihai Lupoi (trecut de la PRM la PNL in iunie 2005) si Mario Ovidiu Oprea.

Pe de alta parte, la PSD ploua cu pronosticuri optimiste, Mircea Geoana anuntand ca isi propune sa obtina 40% din mandatele de parlamentar. "Vor exista 450 de colegii uninominale pentru Parlamentul viitor. In estimarea noastra, PSD, pe actualul trend, poate si trebuie sa ajunga la 200 de parlamentari. Ceea ce reprezinta peste 40%, cu redistribuire. Acesta este targetul nostru politic", a anuntat Geoana la finalul Comitetului Executiv al Organizatiei de Femei a PSD. El a mai promis femeilor social-democrate, dar si tinerilor pesedisti ca se vor regasi in proportii importante atat in viitorul Legislativ, cat si in Executiv, daca PSD ajunge la guvernare.
si din tabara democrat-liberala razbate optimismul: sa se obtina cat mai aproape de jumatate din mandatele de parlamentar. Aceasta dupa ce au fost sanctionate cele noua filiale care nu au strans 5% din voturi la alegerile locale sau nu au castigat nici o functie de primar al municipiului resedinta de judet ori de presedinte al consiliului judetean. Este vorba de organizatiile judetelor Bacau, Constanta, Galati, Salaj, Gorj, Satu Mare, Teleorman, Vaslui si Vrancea. Alte filiale, precum cea doljeana, si-au stabilit deja pragul de performanta pe care sa-l atinga la parlamentare: obtinerea a patru mandate de deputat si doua de senator. In caz contrar, conducerea organizatiei va fi demisa in bloc.

POSIBILITATE
» Liderul PD-L, Emil Boc, a cerut ieri Guvernului sa-si ia un angajament ferm cu privire la organizarea alegerilor parlamentare, la termen si pe baza sistemului uninominal. "Cerem Guvernului sa fixeze data alegerilor si imediat, pe 20 iulie, cand expira termenul pentru trasarea circumscriptiilor electorale, sa adopte hotararea de Guvern pentru delimitarea colegiilor electorale", a declarat Boc. Tot ieri, de la Constanta, de la unul dintre vicepresedintii PNL, Puiu Hasotti, a venit si o data la care ar putea fi organizat scrutinul: 30 noiembrie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă