Vosganian spune că USL poate lua în calcul impozitul progresiv, dar să nu fie depăşit nivelul de 16%
Liderul PNL Varujan Vosganian a declarat, marţi, că la nivelul USL nu a fost luată încă o decizie privind menţinerea cotei unice în cazul preluării guvernării, arătând că se poate discuta despre o formulă de „desfacere a impozitării pe mai multe nivele, cu condiţia ca niciunul să nu depăşească 16%”, potrivit Newsin.
„În legătură cu cota unică, încă nu a fost luată decizia politică la nivelul coordonării. (…) Liberalismul, dreapta politică sunt legate în mod tradiţional de reducerea şi simplificarea fiscalităţii. Cota unică a fost o măsură pe care noi am socotit-o importantă şi care a dus la alocarea unor venituri suplimentare categoriilor de mijloc care în acest fel au căpătat comportament economic. De aceea, noi socotim că prioritar în acest moment este să reducem fiscalitatea şi putem discuta cu PSD o formulă în care să putem desface impozitarea veniturilor pe mai multe nivele, însă condiţia noastră e ca niciunul din aceste nivele să nu depăşească 16%”, a declarat Vosganian, la finalul şedinţei Biroului Politic Central al PNL.
Liberalul a completat că se poate inclusiv merge pe varianta reducerii în ansamblu a impozitării pe venit – „să spunem două tranşe de 10% şi 15%”, apreciind că această formulă „nu afectează cu nimic, dar consacră gândirea noastră de dreapta privind reducerea fiscalităţii”.
Varujan a opinat că soluţiile de ieşire din criză poartă mai degrabă o amprentă practică decât una ideologică, dar că USL doreşte să facă un pas în sensul reducerii fiscalităţii, „atât la profit cât şi la salarii, cât şi în ceea ce priveşte regimul TVA, mai ales la anumite componente”. „Credem că trebuie să ne aplecăm mai mult şi pe reducerea contribuţiilor de asigurări sociale şi pe regimul fiscal al angajărilor pentru tinerii până-n 25 de ani şi (…) persoanele de peste 55 de ani care rămân şomere şi care pe evaluărilor noastre îngroaşă rândurile şomajului structural”, a mai spus vicepreşedintele PNL.
Cât priveşte sursele financiare pentru astfel de măsuri, el a dat exemplul informatizării complete a sistemului fiscal, apreciind că aceasta ar putea să aibă „o contribuţie importantă la sporirea veniturilor bugetare şi care să ofere resurse pentru această relaxare economică”.
În privinţa programul economic al USL, ce va fi prezentat în perioada următoare, liberalul a subliniat că în mare parte este finalizat şi că mai sunt foarte puţine puncte asupra cărora nu s-a luat o decizie. Potrivit liberalului, programul economic se bazează pe ideea reducerii fiscalităţii şi a utilizării pârghiilor active ale statului pentru relansare economică. „Practic, acesta este un program de ieşire din criză, având ca obiectiv ca până în cel de-al 2-lea an al guvernării, să depăşim potenţialul economic din 2008, iar în 2016, la încheierea mandatului, România să fie ţara care reia marşul pe care îl începuse de intrare în primul eşalon economic al UE”, a mai spus vicepreşedintele PNL.
Subiectul cotei unice a fost abordat în repetate rânduri şi de preşedintele PNL Crin Antonescu. La momentul alcătuirii USL, liderul PNL a spus că subiectul cotei unice nu trebuie să devină fetiş electoral, fiind ulterior acuzat că este dispus să renunţe la ea. În aceste condiţii, Antonescu a precizat explicit că afirmaţii potrivit cărora cota unică va fi sacrificată în programul economic al Uniunii reprezintă o minciună. „Cota unică de impozitare nu va fi desfiinţată, în cazul în care USL preia guvernarea”, asigurau liberalii.