4.2 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăSportLiberalii n-au curaj să conteste legea salarizării. Parlamentari din PNL, PMP și...

Liberalii n-au curaj să conteste legea salarizării. Parlamentari din PNL, PMP și UDMR au votat cot la cot cu PSD proiectul Olguței Vasilescu

USR a fost singura formațiune din opoziție care a votat consecvent împotriva majorărilor salariale promise de social-democrați. Majoritatea liberalilor au preferat să se abțină. Un jurnalist care a urmărit dezbaterea a relatat, pe Facebook, că Florin Iordache, vicepreședinte al Camerei, a uitat microfonul deschis și se auzea cum fredona o melodie în timpul votului final.

Legea salarizării a trecut de Camera Deputaților, care este cameră decizională, fără nici un fel de emoții: 188 de voturi pentru, 28 împotrivă și 47 de abțineri. PSD, UDMR și ALDE au votat în bloc „Da”. Liberalii s-au împărțit în trei tabere: cinci pentru, cinci împotrivă și 32 s-au abținut. Dintre deputații PMP, 11 s-au abținut, iar unul a votat alături de PSD. Cei cinci deputați PNL care au votat alături de coaliția majoritară sunt: Roberta Anastase, Dumitru Oprea, Aurel Varga, George Ionescu și Răzvan Prișcă. De altfel, și în momentul în care legea salarizării a fost votată în Senat, au fost patru senatori – printre care Daniel Zamfir, soțul Oanei Zamfir, realizatoare la Antena 3 – care au votat alături de PSD. Conducerea partidului nu a avut nici o reacție.

Deputații au primit raportul de 509 pagini – finalizat marți seara în comisia de muncă – miercuri dimineața, la ora 10.00, iar la ora 12.00 au fost puși în situația de a vota.

Atac la CCR

Legea poate fi contestată acum la Curtea Constituțională, dar doar USR și-a manifestat această intenție. „Am şi lansat către juriştii noştri în lucru să strângă toate motivele de neconstituţionalitate din această lege (…) Noi am avut o dezbatere publică cu sindicatele, chiar raportat la prima formă a legii şi deja de atunci şi noi şi sindicatele am spus această lege este neconstituţională din mai multe motive. Unul, principal este că dacă ne uităm chiar şi acum în forma legii, acolo scrie nu are impact bugetar pe anul curent iar pentru următorii patru ani la impact bugetar nu este completat nimic. Guvernul habar nu are de fapt şi improvizează raportat la impactul bugetar al acestei legi”, a declarat deputatul USR Cristian Seidler. Liberalii nu au spus dacă vor sprijini acest demers. USR nu are suficienți parlamentari pentru a contesta acest proiect la CCR: este nevoie de cel puțin 50 de deputați sau 25 de senatori.

Dacă ea nu va fi contestată la CCR, legea se va duce la promulgare la președintele Iohannis. Consilierii acestuia au avertizat că ar fi nesustenabil ca cheltuielile de personal să depășească 8,6% din PIB, dar nu este clar ce va face șeful statului. „Este o lege pentru care răspunde integral şi definitiv iniţiatorul, recte PSD (…) Aşteptarea să modific eu ceva la lege mi se pare puţin deplasată. Chiar în cazul în care aş trimite o lege, acum vorbesc la modul general, în Parlament, dacă cei care au iniţiat-o ţin morţiş să rămână aşa, aşa rămâne şi nu vreau să apară impresia că pe o lege asumată explicit, vocal şi clar de PSD trebuie să intervină altcineva mi se pare o aşteptare care este puţin exagerată”, a declarat, la 29 mai, Iohannis.

Ministrul de Finanțe, certat de Dragnea

În mod simbolic, premierul Sorin Grindeanu și ministrul de Finanțe, Ștefan Viorel, nu s-au prezentat la votul final din Camera Deputaților – care este cameră decizională – fiind criticați de către Liviu Dragnea. „N-a fost o poziţie foarte confortabilă pentru mine şi pentru colegii mei faptul că ministrul de Finanţe azi nu a fost prezent să spună ceea ce nouă ne-a spus în permanenţă, şi anume faptul că această lege este sustenabilă. Eu, personal, nu am nevoie de această garanţie pentru că noi nu am făcut legea în parcul Cişmigiu şi acum încercăm să căutăm bani. Faptul că ministrul de Finanţe n-a fost prezent azi, cu toate că liderul de grup se angajase, a fost un lucru care pentru noi, repet, nu a fost în regulă”,  a spus Liviu Dragnea despre absenţa lui Viorel Ştefan. Întrebat dacă ministrul de Finanţe a procedat ofensator, Liviu Dragnea a replicat: ”Cred că este o ofensă. Putem vorbi de o ofensă”. 

 Chestionat dacă este o ofensă şi ce a făcut premierul Grindeanu, care a fost într-o altă sală din Palatul Parlamentului, preşedintele PSD a spus că nu vrea să folosească ”cuvinte grele”, dar că l-a întristat această atitudine.

Inițial, vicepreședintele Camerei Deputaților Florin Iordache a încercat să-l scuze spunând că se află la Paris, în vizită oficială. Deputații PNL i-au spus că el se află chiar în Parlament, la un forum.

 

 

Cele mai citite

Eugen Sechila a fost luat din trafic de polițiști și dus la audieri la Parchetul General

Eugen Sechila, bodyguardul lui Călin Georgescu, a fost ridicat joi de pe stradă de polițiști. El a fost dus la audieri, la Parchetul General,...

Cristi Balaj susține FCSB în Europa League. „Sper să câștige la Hoffenheim”

FCSB are parte de un suporter neașteptat pentru meciul crucial din Europa League împotriva lui Hoffenheim: Cristi Balaj, președintele CFR Cluj. Oficialul din Gruia...

Noe Ponti stabilește un nou record mondial la 50 m fluture la Campionatele Mondiale din Budapesta! Rușii au revenit și fac senzație

Elvețianul Noe Ponti a fost vedeta zilei a doua a Campionatelor Mondiale de înot în bazin scurt, desfășurate la Budapesta, reușind să doboare două...
Ultima oră
Pe aceeași temă