7.3 C
Bucharest
Friday, 1 December 2023
HomeSportLegea privind alegerea primarilor dintr-un singur tur, adoptată de deputaţi

Legea privind alegerea primarilor dintr-un singur tur, adoptată de deputaţi

Deputaţiiau adoptat, astăzi, proiectul de lege privind alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, cu excepţia situaţiilor de balotaj, relatează Agerpres.

Proiectul de lege a fost criticat, ieri, în timpul dezbaterilor, de deputaţii Opoziţiei, care au acuzat Puterea că vrea să obţină posturile de primari prin mită. În plus, PSD şi PNL au arătat că nu vor vota iniţiativa legislativă.

“Acest proiect de lege este o eroare, reprezintă încă o îndepărtare de la valorile democratice şi o delegitimare a celor aleşi pentru funcţiile de primar”, a spus deputatul liberal Victor Paul Dobre, care a adăugat că primarul reprezintă cea mai importantă autoritate pentru cetăţeni.

Şi deputatul PSD Aura Vasile a anunţat că social-democraţii nu susţin acest act normativ. “PDL vrea, prin mită electorală, aceste poziţii de primari. (…) PDL şi UDMR se bat cu poporul român”, a afirmat Vasile.

În schimb, deputaţii Puterii şi-au arătat susţinerea pentru acest proiect de lege. “PDL susţine proiectul de lege. Mi se pare inechitabil ca primarii să fie aleşi în două tururi”, a susţinut liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader. El a afirmat că sunt necesare alegeri în oglindă şi pentru primari şi pentru preşedinţii de consilii judeţene.

În replică la acuzaţiile PSD, deputatul UDMR Seres Denes a arătat că Uniunea nu a cerut un parg de 3%, motiv pentru care acuzele nu i se potrivesc. Totodată, el a precizat că UDMR susţine alegerea primarilor dintr-un singur tur.

Iniţiativa prevede alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, cu excepţia situaţiilor de balotaj între candidaţi. În acest caz, se va organiza un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul, la care vor participa doar candidaţii aflaţi în această situaţie.

Iniţiativa semnată de mai mulţi parlamentari PDL, PSD şi PNL a fost respinsă de Senat în aprilie.

Cele mai citite

Armata israeliană a anunțat că e gata să reia atacurile în Gaza

Armata israeliană a declarat că este gata să reia luptă cu militanţii din mişcarea islamistă Hamas în Fâşia Gaza "la orice oră"."Suntem pregătiţi pentru...

Rusia – Ucraina, ziua 646: Scholz spune că Germania este favorabilă negocierilor de aderare a Ucrainei la UE

Cancelarul Olaf Scholz a declarat că guvernul german sprijină deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Ucraina şi doreşte să sprijine această ţară...

Mesajul selecționerului Edi Iordănescu de Ziua Națională a României

Selecționerul echipei naționale de fotbal, Edi Iordănescu, a transmis un mesaj emoționant cu ocazia Zilei Naționale a României. În mesajul publicat pe site-ul Federației Române...
Ultima oră
Pe aceeași temă