10.6 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSportLegea cinematografiei, aprig disputată

Legea cinematografiei, aprig disputată

Puternic contestată în ultimele zile de un număr de cineaşti care au mers până la a-i cere demisia, ministrul Culturii, Corina Şuteu, a pus ieri în dezbatere publică propunerile de modificare a OG 39/2005, Legea cinematografiei, invitând oameni de film, dar şi experţi din alte ministere să îşi spună părerile despre oportunitatea acestor schimbări.

„Aş fi preferat ca cei care mi-au cerut demisia să fie prezenţi la dezbatere.  Noi le-am oferit o platformă de discuţii, dar ei nu au onorat invitaţia noastră. Mă întreb: de ce? Dacă argumentele lor ar fi fost solide şi fundamentate ar fi trebuit să fie expuse public. Aşa cum noi am supus dezbaterii publice propunerile noastre de modificare a Legii cinematografiei”, a declarat Corina Şuteu.

La dezbatere au participat zeci de oameni din industria filmului, de la regizori la actori, monteuri, sunetişti, producători, scenarişti și până la cronicari de film. Printre cei prezenţi s-a numărat şi marele actor Victor Rebengiuc, care a fost şi el foarte activ, de data aceasta din public şi nu de pe “scenă”. “Prezenţa domnului Rebengiuc, care a jucat în filmele vechii, dar şi actualei generaţii de regizori, urmând să joace, fără îndoială, şi în filmele cineaştilor de mâine, la această dezbatere demonstrează că ea este cu adevărat importantă”, a spus Corina Şuteu.

Corina Şuteu, care, atunci când cu trei luni în urmă îşi lua în primire postul de ministru, declara că pentru mandatul său prioritatea numărul 1 este cinematografia, a convocat un grup de lucru format din oameni de film, care, în colaborare cu reprezentanți ai Ministerului Culturii, să pună pe hârtie nişte propuneri de modificare a Legii cinematografiei. Din acest grup de lucru fac parte cineaşti de marcă, precum Cristian Mungiu, Florin Mihăilescu şi Tudor Giurgiu, dar şi colegi de-ai lor mai tineri, ca Oana Radu, Paul Negoescu şi Bogdan Mustață. 

Vreme de peste patru ore, cei din grupul de lucru au discutat cu cei prezenţi, notându-şi, ca nişte şcolari conştiincioşi, sugestiile venite din partea colegilor.

Printre schimbările majore propuse de grupul de lucru se numără unele care vizează modificarea modului de funcţionare a Centrului Naţional al Cinematografiei, reorganizarea şi modernizarea Arhivei Naţionale de Filme şi crearea unui lanţ de cinematografe de artă prin deschiderea unor săli moderne de cinema care să funcţioneze în fiecare capitală de judeţ şi în care să se proiecteze filme europene şi filme româneşti.

“Această consultare publică nu a fost pentru noi un simplu exerciţiu democratic, ci un lucru extrem de util. E evident că nu poţi să le ştii pe toate şi e foarte bine când propui modificarea unei legi să dezbaţi acest lucru cu cei care vor beneficia de ea”, a declarat regizorul Tudor Giurgiu pentru „România liberă“. “Nu e bine să lucrezi ca într-o găoace, ci să asculţi părerile pertinente din jurul tău. De exemplu, specialiştii în montaj şi în postproducţie ne-au adus nişte soluţii foarte viabile. Noi vom aduna ceea ce s-a spus aici şi vom trece cât mai repede la lucru, ca să finalizăm propunerile de modificare a legii. Dacă vrei şi îţi propui să faci ceva sănătos şi cu adevărat util pentru acest domeniu atât de vast, chiar trebuie să iei în calcul toate părerile şi opiniile. Sigur că nu vom primi consensul tuturor, dar cel mai important lucru ar fi să obţinem o instituţiea  cu adevărat întărită, fie că se va numi în continuare Centrul Naţional al Cinematografiei sau Agenţia Naţională a Cinematografiei, cum am propus noi, care să aibă un set clar de valori şi o viziune clară asupra a ceea ce are de făcut, o instituţie cu alt tip de organigramă faţă de cea de acum ca să putem maximiza fondurile care sunt la dispoziţia filmului românesc. Alte două teme majore pentru mine sunt redeschiderea sălilor de cinema din marile oraşe şi, nu în ultimul rând, educaţia cinematografică în şcoli”, a mai spus Tudor Giurgiu.

Ca dovadă că dezbaterea nu a rămas fără ecou nici în alte zone ale societăţii, reprezentanta Ministerului Educaţiei a declarat la final că va propune introducerea în curricula şcolară a orelor de educaţie cinematografică şi crearea unui eveniment ce s-ar putea numi Ziua Filmului Românesc în Şcoli.

La sfârşitul dezbaterii, ministrul Culturii şi-a luat angajamentul ca textul noului proiect de lege sau de ordonanţă de Guvern privind cinematografia să fie finalizat în mandatul său.   

Cele mai citite

Românii sunt invitați să se angajeze în armată, într-un moment de criză internațională. Un soldat profesionist câștigă peste 5000 de lei net

Deși nu se ia în calcul reintroducerea serviciului militar obligatoriu, Ministerul Apărării Naționale (MApN) va organiza o nouă campanie de recrutare de soldați și...

Președintele Iohannis a ajuns în Coreea de Sud

Delegația oficială condusă de președintele Klaus Iohannis a ajuns în Coreea de Sud, într-o vizită care va dura trei zile. Cele mai importante momente din...

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă