Administratia Prezidentiala a trimis ieri, in 400 de exemplare, Strategia de securitate nationala a Romaniei, spre informare, Camerei Deputatilor, Biroul Permanent al acestui for legislativ decizand, in sedinta de ieri, sa o distribuie tuturor deputatilor. "Comentariul ar fi fost ca aceasta trebuia transmisa in iunie 2005, dar ce mai conteaza ca suntem acum in octombrie 2007?", a declarat ieri secretarul Camerei Deputatilor, Ion Munteanu. El a adaugat ca, potrivit legii fundamentale, seful statului era obligat sa prezinte Parlamentului Strategia de securitate nationala a Romaniei in sase luni de la preluarea mandatului, respectiv cel tarziu pana in iunie 2005. Potrivit documentului, riscurile si amenintarile la adresa securitatii nationale a Romaniei sunt percepute, in primul rand, din pespectiva posturii de tara membra a UE si NATO. Terorismul international structurat in retele transfrontaliere, proliferarea armelor de distrugere in masa, conflictele regionale, criminalitatea transnationala organizata si guvernarea ineficienta sunt definite ca principale riscuri si amenintari ce pot pune in pericol securitatea nationala. "Guvernarea ineficienta" este, potrivit documentului, efect al deficitului democratic si al coruptiei endemice institutionale, ce se reflecta in manifestari de clientelism politic, ineficienta a administratiei publice, tendinte autoritariste si lipsa de transparenta si responsabilitate publica. Guvernarea ineficienta submineaza increderea cetatenilor in institutiile publice si poate constitui o amenintare majora la adresa securitatii statelor. Liberalii au criticat sintagma "buna guvernare", invocand faptul ca este o portita de control al sefului statului asupra Executivului. De fapt, conceptul de guvernare ineficienta figureaza in Strategia Europeana de Securitate (A Secure Europe in a Better World), adoptata la Bruxelles in anul 2003.
Riscurile si amenintarile la adresa securitatii nationale pot fi amplificate de existenta unor vulnerabilitati si disfunctionalitati precum: dependenta accentuata de unele resurse greu accesibile, tendinte negative persistente in plan demografic, migratie masiva, persistenta starii de saracie cronica si accentuarea diferentelor sociale, infrastructura slab dezvoltata si insuficient protejata, eficienta redusa a sistemului de asigurare a sanatatii populatiei.
DIFUZARE
Strategia de securitate nationala a Romaniei a fost adoptata de CSAT prin Hotararea nr. 62 din 17 aprilie 2006. Administratia Prezidentiala arata intr-o adresa trimisa Camerei Deputatilor ca, pe langa cele 400 de exemplare, Strategia urmeaza a fi tiparita si in limba engleza, urmand a fi ulterior transmisa Parlamentului.