Liderul PSD, Mircea Geoana, beneficiaza de cea mai buna masinarie electorala, in timp ce presedintele in exercitiu, Traian Basescu incearca sa obtina al doilea mandat pentru a "reforma" Romania, comenteaza, intr-un articol publicat in editia de sambata, cotidianul francez de stanga Le Monde, citat de NewsIn.
Romania a fost cuprinsa de o adevarata frenezie electorala, in apropierea alegerilor prezidentiale, sustine publicatia franceza, adaugand ca, la 20 de ani de la caderea dictaturii comuniste, tara a trait una dintre cele mai dure campanii electorale, cu invective si lovituri sub centura.
Presedintele in exercitiu Traian Basescu, care candideaza pentru al doilea mandat, organizeaza duminica, in aceeasi zi cu primul tur al alegerilor prezidentiale, un referendum pentru a le cere compatriotilor sa reduca numarul parlamentarilor de la 471 la 300, pe motiv ca clasa politica este corupta si blocheaza reformele. "Sunt in conflict cu majoritatea parlamentara, care refuza sa reformeze tara", a declarat Basescu, precizeaza Le Monde. "Statul nu poate lucra pentru contribuabili, o administratie prea greoaie ii impiedica functionarea. Statul ar trebui sa le fie de folos celor 22 de milioane de locuitori, dar nu face altceva decat sa traiasca pe spatele lor", adauga Basescu.
Cruciada prezidentiala impotriva unui stat acuzat de coruptie, care a contribuit la succesul lui Traian Basescu in 2004, ii asigura in continuare simpatia concetatenilor, remarca publicatia franceza de stanga.
Principalul sau adversar, social-democratul Mircea Geoana, nu va avea o sarcina usoara. In varsta de 51 de ani, candidatul socialist nu are carisma fostului capitan de nava devenit presedinte, dar are in spate cea mai buna masinarie electorala, aceea a partidului Social-Democrat, mostenitor al Partidului Comunist.
Dupa caderea lui Nicoale Ceausescu si in urma unei executiei sumare, in decembrie 1989, nomenclatura rosie s-a mentinut la putere gratie lui Ion Iliescu, aparatcikul care a contribuit la caderea cuplului Ceausescu. Lider al unei revolutii contestate, el a beneficiat de sustinerea generalului Ioan Geoana, care avea controlul asupra subteranelor Bucurestiului, punct nevralgic al revolutiei.
Mircea Geoana, fiul generalului, a avut o ascensiune rapida, scrie Le Monde. Trimis la Paris, el revine in 1992, absolvent al Scolii Nationale de Administratie (ENA). In 1996, la varsta de 36 de ani, el se putea lauda ca este cel mai tanar ambasador din tara sa trimis la post in Statele Unite. Cateva luni mai tarziu, mentorul sau, Ion Iliescu, pierdea puterea in fata opozitiei anticomuniste. La Washington, ambasadorul l-a felicitat imediat pe noul presedinte, Emil Constantinescu, pentru ca l-a invins pe Iliescu, calificat drept "cancerul democratiei romane".
In 2005, dupa indelungi negocieri de culise, Mircea Geoana a reusit sa-i smulga acestuia conducerea Partidului Social-Democrat. Fostul aparatcik a implorat congresul partidului sa nu-i ofere conducerea "acestui prostanac", dar fara niciun rezultat. Astazi, "prostanacul" conduce Partidul Social-Democrat si se prezinta drept principal adversar al presedintelui Traian Basescu, mentioneaza cotidianul francez.
In spatele disputelor care agita scena politica, o noua generatie incepe sa se afirme. Remus Cernea, in varsta de 35 de ani, candidat al Partidului Verde la presedintie, este simbolul acestei generatii, precizeaza Le Monde. "In ultimii 20 de ani, clasa politica a dus Romania in impas", spune el. "Marile partide obtin in continuare voturi gratie unui fel de inertie. Dar discursul lor este gaunos, fara continut. Nu mai support sa aud spunandu-se ca in tara mea nu se poate face nimic", explica Cernea. In blugi si tricou, el contrasteaza cu cei 11 candidati imbracati la patru ace, care defileaza pe ecranele televizoarelor, unde fac promisiuni.