13.9 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSportLăzăroiu: Raţiunea ar trebui să-l îndemne pe Boc să lase locul unui...

Lăzăroiu: Raţiunea ar trebui să-l îndemne pe Boc să lase locul unui tehnocrat la Guvern

Fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu susţine, într-un interviu publicat de „Evenimentul Zilei”, că raţiunea ar trebui să îl îndemne pe Emil Boc să lase locul unui tehnocrat la Guvern, el apreciind că pentru restructurarea regiilor este nevoie de „un technocrat, fără mamă, fără tată”.

În opinia lui Lăzăroiu, realegerea lui Boc în fruntea PDL este un semnal că partidul nu se dezice de măsurile luate de guvern în 2009 şi 2010 care pot face posibilă relansarea economică din următorii ani.

„Şi sunt în esenţă măsuri de dreapta. Dar orientarea de dreapta a partidului trebuie demonstrată şi de viitoarele acţiuni ale guvernului, şi de sprijinul partidului pentru acestea. Teama mea este că partidul, odată ce se apropie alegerile, va aluneca spre acţiuni specifice stângii’, adaugă fostul consilier prezidenţial.

Întrebat dacă el crede că Emil Boc va rămâne premier, Sebastian Lăzăroiu răspunde: „Raţiunea ar trebui să-l îndemne să lase locul unui tehnocrat. E o decizie pe care trebuie să o ia împreună cu partidul. Eu cred că ar fi şi în beneficiul partidului. Dar nu ştiu cum arată analiza lor. Ce pun ei mai mult în balanţă. Un tehnocrat apropiat de PDL poate să întărească identitatea de dreapta a partidului. Schimbarea în sine a premierului, împreună cu o mică remaniere, în mod normal duce la recredibilizarea actului de guvernare, acum puternic erodat de măsurile nepopulare luate. Recredibilizarea guvernului poate să se reflecte destul de repede şi în recredibilizarea partidului”.

Pe de altă parte, Lăzăroiu menţionează că în acest an urmează restructurarea regiilor, iar clientela tuturor partidelor „va fi lovită direct în inimă”.

„Pentru asta ai nevoie de un technocrat, fără mamă, fără tată, care să aibă sprijinul preşedintelui României şi al majorităţii. Majoritatea, evident, va mârâi când va fi vorba despre regii. Anticipatele reprezintă singura armă care poate convinge partidele să susţină restructurarea regiilor. Dacă vor să dea jos guvernul care face asta, atunci cred că ar fi o soluţie să se pregătească de alegeri cu un an mai devreme. Probabil că între anticipate şi restructurarea regiilor vor prefera-o pe ultima”, apreciază Sebastian Lăzăroiu.

Întrebat dacă el crede că actualul Cabinet, în actuala formulă, cu actualul program, poate face acest lucru, fostul consilier prezidenţial declară: „O remaniere pe ministerele-cheie în domeniul economic şi un premier tehnocrat ar fi, cred, o formulă mai bună pentru realizarea obiectivelor din acest an, din care evident restructurarea regiilor e cel mai ambiţios. Nu cred că partidele sunt pregătite pentru această operaţiune, aşa că trebuie stimulate. Cu morcovul şi băţul. Altminteri, mă sperie când ministrul de finanţe anunţă cu certitudine că la anul vor creşte salariile bugetarilor şi pensiile. Optimismul e bun, dar creşterea aşteptărilor necondiţionat e o greşeală”.

Preşedintele Traian Băsescu a cerut, sâmbătă, la Convenţia Naţională a PDL, ca Guvernul să eficientizeze regiile, în caz contrar continuând să existe riscul ca România să fie necompetitivă şi să aibă datorii uriaşe.

„Dragii mei, perspective… Perspectiva României este. aşa cum o veţi face voi, atât timp cât guvernaţi. Va trebui să aveţi grijă să apăraţi ceea ce aţi făcut. Aveţi 2011, în care trebuie să găsiţi formule de simplificare a sistemului de taxe şi impozite din România. Sunt prea multe, s-a făcut o primă etapă, trebuie să o faceţi şi pe cea de-a doua. Trebuie să priviţi cu atenţie la ceea ce înseamnă economia de stat, marile regii, care şi ele trebuie să devină performante. Vă spun ca şef de stat că asta este ce v-a rămas de făcut pe fond – o economie capabilă să genereze prosperitate. În lipsa eficientizării regiilor, România va continua să fie în riscul de a fi necompetitivă. Degeaba sectorul privat a devenit competitiv, exportă, stă bine pe piaţă, s-a restructurat în timpul crizei”, a declarat Traian Băsescu.

El a mai spus că, în situaţia în care economia de stat nu va deveni performantă, România riscă să ajungă la datorii uriaşe.

Preşedintele Băsescu a mai declarat că ştie că sunt opinii în PDL în favoarea reducerii ritmului reformelor, pentru a câştiga electoral, dar a atras atenţia că, dacă se vor opri, democrat-liberalii vor pierde şi le-a cerut să continue procesul de transformare a statului.

„Unii spun că am ieşit din recesiune destul de târziu. Poate. Dar am ieşit cu cele mai mici costuri, ceea ce înseamnă că ne-am creat condiţiile pentru o relansare economică solidă. Ştiu că sunt opinii în partid pentru o reducere a ritmului transformărilor, al reformelor, pentru a câştiga un electorat pe care vi se pare că nu-l mai aveţi. Eu vă spun un singur lucru: dacă vă opriţi, pierdeţi!”, le-a spus Traian Băsescu participanţilor la Convenţia Naţională a PDL.

El le-a mai spus democrat-liberalilor că a se opri din reforme ar fi „cea mai mare eroare”.

„În calitate de şef al statului, vă cer să continuaţi procesul de transformare a statului”, a declarat preşedintele Băsescu.

Premierul Emil Boc ar putea fi schimbat de la şefia Guvernului în perioada următoare, după ce a obţinut un nou mandat de preşedinte al PDL, au declarat, sâmbătă seară, pentru MEDIAFAX, surse din partid.

Potrivit surselor citate, unii dintre susţinătorii lui Emil Boc în cursa pentru şefia PDL consideră că ar fi bine pentru partid ca Boc să rămână preşedinte, fără a fi şi premier. Alţii consideră că există riscul ca un nou Guvern să nu treacă de votul Parlamentului, dacă Emil Boc ar renunţa la funcţia de premier. Sursele citate au arătat că şeful statului ar dori, însă, un alt Guvern şi de aceea nu a renunţat la ideea schimbării lui Emil Boc.

Întrebat dacă îşi va da demisia din funcţia de premier, Emil Boc nu a răspuns ziariştilor, după încheierea Convenţiei Naţionale.

 

Cele mai citite

Guvernul italian analizează posibilitatea de a introduce castrarea chimică pentru violatori

Guvernul condus de Giorgia Meloni analizează posibilitatea de a introduce castrarea chimică pentru persoanele condamnate pentru violențe sexuale, după ce Partidul Liga, de extremă...

Atac masiv cu drone al Ucrainei pe teritoriul Rusiei: 125 de drone distruse, daune în mai multe regiuni

În noaptea de 28 spre 29 septembrie, Ucraina a lansat un atac de amploare cu drone pe teritoriul Rusiei, provocând daune în mai multe...

Român găsit vinovat de comiterea unei crime de o instanță din Anglia

Un român care trăiește în Anglia a fost găsit vinovat de o instanță de judecată din Londra pentru comiterea unei crime. Sabin Manda (32...
Ultima oră
Pe aceeași temă