3.7 C
București
duminică, 8 decembrie 2024
AcasăSportLascăr: Reforma sănătăţii mai devreme de 2020 nu este posibilă

Lascăr: Reforma sănătăţii mai devreme de 2020 nu este posibilă

Preşedintele Colegiului Medicilor din Bucureşti, Ioan Lascăr, a declarat, miercuri, la sediul PDL că reformarea sistemului de sănătate nu poate fi concepută ca o acţiune extrem de operativă, el apreciind că un orizont de timp mai aproape de anul 2020 nu este posibil, relatează Mediafax.

„Nu este posibil ca reformarea sistemului de sănătate să poată fi concepută ca o acţiune extrem de operativă. Nu este o acţiune chirurgicală, să punem bisturiul şi de astăzi pe mâine să schimbăm soarta sistemului de sănătate. După părerea mea, stabilirea unor coordonate strategice trebuie să vizeze în primul rând o ţintă şi un timp acordat acestor obiective. Eu şi colegii mei (…) cu toţii am considerat că elaborarea unei strategii presupune în primă instanţă stabilirea unor ţinte şi a unui orizont de timp. Un astfel de orizont de timp, mai aproape de anul 2020, după părerea mea şi nu numai a mea, nu cred că este posibilă”, a spus Lascăr.

El a adăugat însă că sistemul de sănătate din România este într-o stare gravă, iar necesitatea unei reformări este „supra-acută”.

„Sistemul de sănătate din România era într-o stare de gravă deteriorare, iar utilizarea cuvântului colaps nu mi se pare exagerată. Oricum, ne îndreptam spre această situaţie. Iar felul în care era organizat şi funcţiona sistemul de sănătate a demonstrat acest lucru. Nu cred că se îndoiesc prea mulţi oameni că reformarea sistemului de sănătate este o necesitate supra-acută”, a spus el.

Lascăr a precizat însă că „elaborarea unui cadru legislativ care să permită abordarea etapizată, de stabilire a unui timing şi în primul rând un acord general al tuturor actorilor (…) nu poate fi abordat decât prin prismă transpartinică”.

Totodată, el a mai spus că lipsa unei strategii transpartinice, în ultimii 20 de ani, „a făcut ca toate cele câteva zeci de tentative de reformare a sistemului de sănătate să ne trimită către tot atâtea eşecuri”.

PDL a decis să înceapă un dialog pe trei paliere, Teodor Baconschi fiind însărcinat să se ocupe de structurile civice, Ioan Oltean de structurile sindicale, iar Emil Boc de dialogul cu partidele politice, inclusiv cu opoziţia, a anunţat luni purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu. El a spus, după şedinţa Colegiului Director, că rostul acestui dialog este de a debloca situaţia creată şi arată că PDL a luat în serios semnalul dat de oamenii ieşiţi în stradă.

Cele mai citite

Serghei Lavrov compară anularea alegerilor din România cu situația din Ucraina din 2004: „Judecătorii au dat un salut militar”

Declarațiile șefului diplomației ruse au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă, organizate după o reuniune dedicată Siriei, în Qatar Ministrul rus de Externe,...

Crin Antonescu: Avem nevoie de o dreaptă conservatoare, nu de texte sorosiste, precum cele ale lui Siegfried Mureșan

Declarațiile lui Crin Antonescu vin într-un context tensionat pentru PNL, care se pregătește pentru un an electoral crucial Crin Antonescu, fost președinte al PNL, a...

Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac se deschide de Crăciun

Hotelul de gheață se află în topul Business Insider al celor mai frumoase atracții turistice din lume Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac, una...
Ultima oră
Pe aceeași temă