Romanii se prezinta duminica la urne pentru a-l desemna pe seful statului, in conditiile in care tara se confrunta cu o grava criza politica si economica, scrie sambata cotidianul francez L’Humanite, precizand ca invingatorul scrutinului va trebui sa infrunte neincrederea cetatenilor, informeaza Newsin.
Cu o zi inaintea primului tur al alegerilor prezidentiale, romanii par putin interesati de scrutin, pe care il considera departe de preocuparile lor zilnice, afirma autorul articolului din cotidianul francez.
Numerosi analisti se tem de un puternic absenteism la alegerile de duminica, precizeaza L’Humanite, care reaminteste ca la alegerile legislative din 2008 doar 39% dintre alegatori s-au prezentant la urne, iar prezenta a fost si mai scazuta la alegerile europene (doar 28%).
"Niciunul dintre cei trei candidati aflati pe primele locuri in sondaje nu pare sa se preocupe de noi. Prefera confruntarea pe platourile de televiziune, in loc sa-si prezinte fiecare alegatorilor proiectul ca viitor sef al statului", spune pe un ton critic Vasile, in varsta de 35 de ani, aflat in somaj de cateva saptamani.
"Incearca, inainte de toate, sa ramana la putere si sa-si apere interesele personale", declara si Cornel Nistorescu, citat de L’Humanite.
Publicatia franceza subliniaza ca economia Romaniei, care sufera consecintele politicii ultraliberale desfasurate de liderii tarii, este in prezent una dintre cele mai afectate de criza din Uniunea Europeana. "Am distrus fostul sistem fara a-l inlocui cu altul. La inceputul anului 2000, capitalurile straine au investit in economia financiara si nu in economia reala. In consecinta, acest sistem se bazeaza pe doua lucruri: comert si banci, care apartin companiilor financiare din Europa de Vest. Acestea din urma au creat un consum artificial", explica pentru L’Humanite Ilie Serbanescu, fost ministru pentru reforme economice in guvernul Victor Ciorbea.
"Nimeni nu regreta regimul Ceausescu, dar, dupa 20 de ani, democratia ne-a costat enorm. Promisiunile unui trai mai bun ne lasa un gust amar. Doar o categorie de privilegiati profita", spune Ana, o tanara de 39 de ani din Bistrita, pentru jurnalistul francez, care constata ca perioada de tranzitie incepe sa fie lunga pentru multi dintre romani