14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSportIslanda, primul „hop” spre Euro 2020

Islanda, primul „hop” spre Euro 2020

Dacă va reuși să depășească naționala nordică, România va da bătălia finală pentru calificarea la Euro 2020 cu învingătoarea dintre Bulgaria și Ungaria, tot în deplasare.

Misiunea tricolorilor va fi una extrem de dificilă, având în vedere că islandezii sunt pe val. Ascensiunea Islandei are ca reper sferturile de finală la Euro 2016 și faza grupelor la Mondialul din 2018. Acestea sunt singurele turnee finale la care Islanda s-a calificat. În actualele preliminarii, nordicii au ratat calificarea dintr-o grupă din care au mai făcut parte Franța și Turcia.

Vikingii sunt redutabili pe teren propriu, la Rejkjavik, unde 15.000 de fani sunt prezenți la fiecare meci. În drumul spre Mondialul de anul trecut, Islanda a învins pe linie acasă, pe Croația (n.r. – viitoarea finalistă a Cupei Mondiale), Ucraina, Kosovo, Finlanda și Turcia.

Vedetele islandezilor sunt Sigurdsson și Finnbogason. Primul joacă pentru Everton și e cotat la 35 milioane euro, iar al doilea e vârf și activează în Bundesliga pentru Augsburg. Prin comparație, cel mai valoros tricolor este Răzvan Marin, cotat la 13 milioane de euro.

România a disputat până acum două meciuri cu Islanda, ambele în preliminariile Cupei Mondiale din 1998. În fiecare dintre partide scorul a fost de 4-0 pentru tricolori, într-o perioadă când nordicii nu reprezentau prea mult în fotbalul european.

Tragerea la sorţi a fost efectuată de fostul mare atacant elen Angelos Charisteas, cel care a marcat golul victoriei Greciei în finala Europeanului din 2004, 1-0 cu Portugalia.

Capitala României va fi gazda a trei meciuri din cadrul Grupei C şi a unei optimilor de finală. Pe Arena Naţională sunt programate meciuri în zilele de 14, 18, 22 şi 29 iunie 2020. Dacă se califică, tricolorii vor juca cel puţin două partide la Bucureşti.

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...
Ultima oră
Pe aceeași temă