4.4 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024
AcasăSportIohannis, despre modificarea Codului Penal: S-a lucrat "pompieristic"

Iohannis, despre modificarea Codului Penal: S-a lucrat „pompieristic”

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, joi, că parlamentarii au procedat „pompieristic” la modificarea Codului Penal, transmite Mediafax.

Klaus Iohannis a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, ce părere are despre modificările aduse Codului Penal, el apreciind că trebuie făcută o distincţie clară între fondul problemei şi comunicarea publică.

„Am putut observa cu toţii că s-a creat o aşa mare agitaţie în sectorul public şi cred că trebuie să vedem aici fondul lucrurilor, pe de-o parte, şi comunicarea cu spaţiul public, pe de altă parte. Fondul problemei este unul care, cu siguranţă, poate fi discutat şi – fără să fi citit în detaliu ce s-a modificat acolo – pot să spun că sunt termeni care au mai fost dezbătuţi şi, cu siguranţă, unele teme sunt bine rezolvate. Dincolo de acest fapt, modul în care s-a procedat este unul pompieristic. Nu aşa trebuie să lucreze un Parlament”, a declarat Iohannis.

Potrivit acestuia, „dacă se discută termeni importanţi, chiar dacă ideea le vine târziu (parlamentarilor – n.r), ar trebui a doua zi nu să intre în plen şi să voteze, ci să repună în discuţia publică aceste chestiuni”.

„Nu cred că s-a procedat corect. Cred că în Camera Deputaţilor nu s-au luat hotărârile cele mai înţelepte pentru procedură şi din acest motiv au apărut aceste suspiciuni. Cred că majoritatea celor care au arătat cu degetul spre Cameră nici nu au citit în detaliu ce s-a discutat acolo, ci doar li s-a părut suspectă procedura. Şi mie la fel! Şi tuturor. Eu cred că aici conducerea Camerei trebuia să fie un pic pe fază”, a spus prim-vicepreşedintele liberal.

În ceea ce priveşte fondul problemei discutate, Iohannis a spus că şi aici trebuie făcută distincţie între subiectul legat de abuzul în serviciu şi conflictul de interese şi cel legat de funcţionarii publici.

„Părerea mea personală este că partea de conflict de interese trebuia puţin mai bine discutată, iar cealaltă parte – că parlamentarii nu sunt funcţionari publici – este self evident că nu sunt. Şi mi se pare bine să se stabilească acest lucru. Dar, iarăşi, nu aşa peste noapte. E o temă importantă şi care priveşte statutul parlamentarilor. Trebuia pusă în dezbatere publică, dezbatere media şi atunci lumea, cu siguranţă, ar fi înţeles”, a afirmat Iohannis.

El a continuat explicând că „un parlamentar nu poate fi asimilat în munca pe care o face, care este o muncă eminamente politică, cu un funcţionar public care lucrează, de exemplu, într-o primărie şi care are o muncă eminamente de administraţie şi execuţie”.

Iohannis a afirmat că problemele pornesc şi din faptul că termenul de „funcţie publică” nu este bine definit de legislaţia românească.

„Funcţia publică, ca atare, nu este bine definită în legislaţia românească şi putea să vină cineva cu o iniţiativă şi să spună: «Domnilor, haideţi să clarificăm aceste lucruri şi să vedem care sunt funcţionari publici şi care sunt demnitari publici. După definiţie. Şi să clarificăm inclusiv în Codul Penal şi în toate celelalte acte normative ca să eliminăm această neclaritate». E greu de crezut că un parlamentar este mulţumit dacă ANI spune că este funcţionar public. Cum să fie funcţionar public? Pe de altă parte, legea este ambiguă. Nu zice de funcţionar public. Zice de funcţia publică. Există şi o hotărâre a Curţii Consitituţionale pe această temă care zice că un parlamentar nu este un funcţionar public. Evident că nu. Şi iată că o temă importantă şi pentru noi, în loc să fie dezbătută şi dusă în planul public ca şi o temă importantă, a fost fuşerită peste noapte. Şi în loc să fie toţi mulţumiţi că am rezolvat o problemă, sunt toţi nemulţumiţi fiindcă s-a lucrat aşa cum s-a lucrat”, a spus Iohannis.

Întrebat cum crede că ar fi putut fi rezolvate aceste chestiuni, Iohannis a apreciat că prin corelarea întregii legislaţii.

„Părerea mea e că se putea porni de la definirea conflictului de serviciu, de la definirea conflictului de interese. Se putea corecta legea la care se referă ANI sau DNA. Optimal ar fi fost ca toată legislaţia românească să fie coerentă, ceea ce nu este. Şi atunci, cu atât mai mult trebuia să se ceară şi opinia unor entităţi care lucrează cu aceste chestiuni. Să fie puse de acord în toate legile noţiunea de funcţie publică şi funcţionar public. Şi atunci am fi făcut o treabă ca lumea şi nici nu ar fi existat aceste bănuieli că parlamentarii şi-au creat un fel de super imunitate. Nu şi-au creat niciun fel de super imunitate. Asta este o altă abureală, venită ca şi reacţie la prima”, a încheiat Iohannis.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege prin care preşedintele şi parlamentarii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici prevăzută în Codul Penal.

Cele mai citite

Dinamo aduce un fost antrenor al Barcelonei pe bancă! Roger Grimau a semnat un contract de 3 ani

Roger Grimau, fost jucător și antrenor la FC Barcelona, va prelua echipa de baschet Dinamo București, marcând un pas important pentru clubul din „Ștefan...

Alexandru Mățan, seară de coșmar în MLS! Românul a ratat penalty-ul decisiv și Columbus Crew a fost eliminată din playoff

Alexandru Mățan, mijlocașul român, a ratat un penalty decisiv în meciul de playoff dintre Columbus Crew și New York Red Bulls, contribuind la eliminarea...

Andra Măruță a explicat de ce a renunțat la „Vocea României” după un singur sezon

Andra Măruță a fost parte din juriul emisiunii „Vocea României” alături de Smiley, Tudor Chirilă și Irina Rimes, dar a decis să renunțe după...
Ultima oră
Pe aceeași temă