Pentru a nu se consulta pe subiectul bugetului doar cu reprezentantii UDMR, PRM si PC, premierul Tariceanu a amanat discutiile cu o saptamana. Pentru a-si asigura o participare mai consistenta, seful Executivului a introdus ca subiect de consultare si votul uninominal.
Decizia amanarii consultarilor programate a se desfasura ieri la Palatul Victoria pare sa fi fost luata in pripa in conditiile in care pana aproape in ultimul moment se stia ca discutiile vor avea loc. "Premierul Calin Popescu Tariceanu le-a cerut liderilor partidelor parlamentare amanarea consultarilor pentru saptamana viitoare, solicitarea avand in vedere completarea agendei discutiilor cu tema legii privind votul uninominal", au sunat laconic explicatiile. Tavalugul declaratiilor s-a pornit imediat.
Democratii au anuntat ca-si mentin decizia de a nu merge la consultari, chiar daca va fi abordat si subiectul votului uninominal. Mai mult, au invocat existenta unei "smecherii". Liderul democrat a precizat insa ca formatiunea sa isi mentine pozitia de a sustine orice varianta de vot uninominal ce ar putea intruni o majoritate parlamentara. In opinia democratilor, capitolul de venituri al bugetului pentru anul viitor a fost supraevaluat tocmai pentru a lasa o marja de negocieri politice, in sensul satisfacerii doleantelor partidelor, ai caror reprezentanti in mod traditional cer fonduri pentru diverse domenii, pentru judetele si localitatile in care urmaresc sa-si faca imagine. De ironia senatorului PD Radu Berceanu nu a scapat nici ministrul Finantelor, Varujan Vosganian. "Duduitul economiei il aude doar Vosganian, in timp ce canta la multiplele lui piane pe care le are in diversele zone in care isi desfaoara activitatea", a comentat Berceanu.
Tot de o mentinere a pozitiei manifestate anterior se poate vorbi si in cazul PC si PRM. Doar ca este in sensul participarii la consultarile anuntate de Tariceanu. Peremistii au anuntat insa ca nu-si doresc "sub nici o forma" votul uninominal si ca vor merge la Palatul Victoria pentru a-i prezenta premierului propriile argumente. PRM s-a declarat totodata impotriva variantei asumarii raspunderii pe un nou cod electoral.
In schimb, conservatorii s-au declarat deschisi consultarilor pe ambele subiecte: buget si vot uninominal.
MoTiune pe buget?
Berceanu a intarit totodata pozitia PD, potrivit careia democratii sunt dispusi sa voteze orice motiune indreptata impotriva actualului Guvern. "si in legatura cu motiunea pe buget, declaratia este aceeasi: daca ea va fi, principiul este ca PD voteaza aceasta motiune, depinde foarte mult la partea concreta, la ce va fi in text", a precizat Berceanu.
UDMR este de acord cu asumarea raspunderii
"Important este sa gasim o formula ca votul uninominal sa insemne si vot mixt. Noi dorim o compensare, prin folosirea listelor nationale", a explicat ieri presedintele executiv al UDMR, deputatul Kelemen Hunor. Acest sistem ar presupune ca jumatate din mandatele de parlamentari sa fie obtinute prin vot uninominal, iar jumatate sa fie prin vot asupra unei liste.