25.5 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăSportISU oferă clarificări despre situaţia celor trei şefi ISU Bucureşti arestaţi în...

ISU oferă clarificări despre situaţia celor trei şefi ISU Bucureşti arestaţi în dosarul Colectiv

Şefii de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov au solicitat să fie puşi la dispoziţie, cu scopul de a asigura obiectivitatea anchetei, astfel că decizia nu trebuie asociată cu recunoaşterea sau probarea vinovăţiei, a transmis, duminică, ISU, citat de Mediafax.

Precizările urmăresc să răspundă unui articol publicat pe site-ul revistei Agenda Pompierului, în care colegii şefilor ISU Bucureşti-Ilfov au declarat că punerea lor la dispoziţie, la aproape o lună de la tragedia din clubul Colectiv, nu ar fi fost făcută în baza legii. Mai mult, ei au susţinut că le-a fost încălcată prezumţia de nevinovăţie celor trei inspectori.

În aceste condiţii, ISU a arătat, duminică, într-un comunicat de presă, că punerea la dispoziţie a inspectorului şef Mihai Mirel Guţă, prim-adjunctului Orlando Şchiopu şi adjunctului Giani Aldoiu „s-a realizat în baza analizei solicitării acestora, exprimată prin rapoartele personale scrise ale ofiţerilor, întocmite în acest sens”.

„Conducerea IGSU a analizat şi dispus măsurile necesare pentru eliminarea oricăror aspecte legate de eventuala afectare a eficienţei actului managerial şi asigurarea obiectivităţii anchetei în derulare”, se arată în comunicatul citat.

IGSU precizează că celor trei ofiţeri le-au fost aduse la cunoştinţă ordinele emise, iar aceştia nu au contestat actele administrative întocmite.

De asemenea, IGSU mai arată că punerea la dispoziţie a celor trei ofiţeri, dispusă în temeiul articolului 82, litera a din Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare, nu poate fi asociată cu recunoaşterea sau probarea vinovăţiei, această măsură fiind luată pentru „asigurarea obiectivităţii şi corectitudinii verificărilor de către instituţiile abilitate, respectiv a credibilităţii şi eficienţei exercitării actului de comandă la nivelul ISU Bucureşti-Ilfov, urmând ca la finalizarea cercetărilor penale să se dispună măsuri conform competenţelor”.

Citeşte şi: Pompierii iau apărarea şefilor ISU Bucureşti: Procurorii au încălcat legea

Agenda Pompierului a scris sâmbătă, pe site, că punerea la dispoziţie a celor trei şefi de la ISU Bucureşti-Ilfov nu s-a făcut în baza legii care reglementează situaţiile în care un cadru militar poate fi pus la dispoziţie.

„Cine a avut curiozitatea a citi Legea 80/1995, adică Statutul Cadrelor Militare, a văzut că există 2 paragrafe care fac referire la punerea la dispoziţie a militarilor: articolul 82 şi articolul 89”, arată pompierii.

În legea la care fac referire, articolul 82 prevede că un ofiţer, maistru militar sau subofiţer poate fi pus la dispoziţie dacă „li se pregăteşte trecerea în rezervă, fie sunt bolnavi, fie au căzut în captivitate”. De asemenea, în articolul 89 din aceeaşi lege se arată că militarii din „Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii sau Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Serviciul de Protecţie şi Pază se pun la dispoziţie când sunt trimişi în judecată sau sunt judecaţi de către instanţele judecătoreşti în stare de libertate pentru fapte în legătură cu exercitarea atribuţiilor funcţiilor în care sunt încadraţi”.

Pompierii susţin că cei trei nu au fost trimişi în judecată şi cu atât mai puţin judecaţi de vreo instanţă. „În concluzie, nici aici nu se încadrează punerea lor la dispoziţie”, potrivit acestora.

„O fi vreo lege secretă pe undeva, ne-o fi scăpat nouă vreo prevedere legală? Cât de legală e această punere la dispoziţie? I-am văzut executaţi public de Premier, călcându-li-se în picioare dreptul la prezumţia de nevinovăţie iar punerea lor la dispoziţie nu se încadrează în prevederile Statutului Cadrelor Militare”, arată pompierii.

„Şchiopu este pompier călit în flăcările nenumăratelor incendii la care a participat de-a lungul carierei de salvator. Cei care au avut ocazia să lucreze cu pompierii, ştiu că există printre ei oameni a căror mare dragoste este «STINGEREA». Ei, pompierul Şchiopu este unul dintre aceştia”, au scris colegii acestuia, pe site-ul revistei.

În ochii colegilor de breaslă, Orlando Şchiopu este un erou, care de 23 de ani a salvat sute de vieţi prin activitatea sa. Mai mult, în noaptea tragediei, pe 30 octombrie, el se afla în prima linie la clubul Colectiv, se arată în articolul citat.

Citeşte şi: Cei doi pompieri care au verificat clubul Colectiv rămân în arest preventiv

„În noaptea blestemată de la Colectiv, pompierul Şchiopu salva vieţi. Pe faţa lui se citesc îngrijorare, durere, milă, speranţă. Se vede efortul supraomenesc şi disperarea, dacă vreţi, cu care încerca să salveze vieţi”, povestesc pompierii.

Orlando Şchiopu a declarat că a fost responsabil strict de intervenţie în instituţie şi timp de 23 de ani a salvat vieţi, însă reacţia superiorilor în face să se simtă neapărat şi „tras pe dreapta ca o locomotivă stricată”.

El a arătat că în urma scandalului privind adresa Emagic şi lipsa verificărilor făcute de instituţie, el şi colegii săi din conducere s-au pus la dispoziţie, fără să li se ceară de la nivelul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, pentru că au considerat că „aşa este deontologic şi onorabil pentru nişte ofţeri”.

„Sunt un om care, din punctul meu de vedere, am făcut tot ce s-a putut, ca să salvez oameni, m-am deplsat în momentul în care am fost solicitat şi, împreună cu echipa, am făcut tot ce am putut ca să salvăm oameni, iar acum sunt tras pe dreapta, ca o locomotivă bătrână, ineficientă. Apare la televizor faptul că am fost dus la DNA cu mandat, ceea ce nu era adevărat, apare faptul că sunt un mincinos. Nu apare niciunul dintre şefi să-mi ia apărarea, este un sentiment de dezamăgire totală. (…) Eu ştiu doar atât: eu m-am ridicat din pat, m-am dus la intervenţie şi am făcut tot ce am putut pentru a salva oameni. Punct. Mai departe vom vedea. Eu nu am ce să îmi reproşez”, a spus Orlando Şchiopu în interviul pentru MEDIAFAX.

După suspendarea celor trei şefi de la ISU Bucureşti-Ilfov, în 25 noiembrie, premierul Dacian Cioloş a declarat, în şedinţa de guvern, că vrea să se asigure că persoanele care au fost la conducerea acestei instituţii vor fi demise şi nu se vor mai putea întoarce în sistem.

Primul-ministru a mai spus că, în perioada imediat următoare, aşteaptă de la secretarul de stat Raed Arafat un plan de reformă şi de restructurare a ISU, în condiţiile în care a aflat abia la o lună de la incendiul din clubul Colectiv că ISU Bucureşti fusese informat de problemele din Colectiv şi nu a verificat.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a arătat, în aceeaşi zi, că a primit, în 24 noiembrie, o sesizare din partea mass-media care semnala existenţa unui document privind organizarea unui eveniment cu 2.000 de persoane în fabrica Pionierul, la etajul 1 şi în clubul Colectiv, pentru zilele de 25 şi 26 septembrie, anterior producerii tragediei din 30 octombrie. În urma sesizării, inspectorul general al IGSU a informat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, care a dispus, în regim de urgenţă, efectuarea unei verificări la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.

Secretarul de stat Raed Arafat declara atunci că controlul făcut la ISU Bucureşti, au fost găsite atât adresa trimisă, cât şi două răspunsuri la aceasta, din 25 septembrie, către Emagic, în care ISU Bucureşti prezenta obligaţiile societăţii, dar nu au fost găsite dovezi că cineva a verificat ca acel club să aibă cel puţin autorizaţie să desfăşoare o astfel de activitate.

Secretarul de stat a explicat că adresa trimisă de Emagic, în 23 septembrie, prin care cerea sprijin pentru organizarea unui eveniment cu 2.000 de persoane, în 25 şi 26 septembrie, la fabrica Pionerul, clubul Colectiv, a fost redicţionată, în 24 septembrie, la ora 9.27, către ISU Bucureşti, unde a ajuns la două departamente, respectiv operativ şi preventiv. Ulterior, cele două departamente au trimis răspuns către firma Emagic, referitor la obligaţiile prevăzute de lege.

Citeşte şi: Dosarul Colectiv: Doi ofițeri ISU, trimiși în judecată

Arafat mai spunea că, din investigaţiile de până acum, nu s-a găsit niciun document care să ateste faptul că a fost făcută vreo cerere la ISU de autorizare a clubului Colectiv, dar a subliniat că acest aspect încă se verifică.

Căpitanii Antonina Radu şi Petrică George Matei, de la ISU Bucureşti-Ilfov, arestaţi preventiv, au fost trimişi în judecată de DNA, în 4 decembrie, fiind acuzaţi că au făcut verificări în clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă