9.5 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomeSportIliescu: Venirea minerilor în Bucureşti, la miting, e o speculaţie care vrea...

Iliescu: Venirea minerilor în Bucureşti, la miting, e o speculaţie care vrea să agite spiritele

Fostul şef al statului Ion Iliescu a declarat, marţi, că eventuala venire a minerilor în Bucureşti, la mitingul de miercuri, reprezintă o speculaţie care vrea să agite spiritele, el arătând că ideea potrivit căreia minerii au adus violenţa în viaţa politică românească este un fals, potrivit Mediafax.

Întrebat cum comentează preconizatele mişcări ale minerilor şi vocile care spun că minerii vor veni în Bucureşti, Iliescu a răspuns: “Sunt nişte speculaţii care vor să agite spiritele în legătură cu locul şi rolul mitingului”.

Iliescu a admis, însă, că minerii, ca şi alte categorii, sunt vizaţi de măsurile propuse privind reducerea pensiilor şi salariilor.

“Da (sunt vizaţi – n.r.). Şi ei, şi alţii. Şi aşa au o situaţie grea pentru că mineritul se află în dificultate. S-au pierdut multe locuri de muncă. Muncesc în condiţii grele şi cu salarii care nu acoperă efortul şi condiţiile lor de viaţă”, a spus Iliescu.

Întrebat dacă, în opinia sa, România are nevoie de încă o mineriadă, în condiţiile actuale, Iliescu a precizat că nu îi place această “formulă”, el arătând că este un fals ideea că minerii ar fi adus violenţa în viaţa politică românească.

“Vedeţi, mie nici nu-mi place această formulă, ca şi cum minerii ar fi adus violenţa în viaţa politică românească, ceea ce este un fals. Amintiţi-vă anul 90: minerii n-au fost nici în 12 ianuarie, nici pe 28 ianuarie, când s-a aruncat cu sticle incendiare asupra clădirii Guvernului. Minerii n-au fost pe 18 februarie, când a fost devastată clădirea Guvernului, minerii n-au fost la ocuparea samavolnică a Pieţei Universităţii şi menţinerea unui punct de incitare permanentă la violenţă. Minerii n-au fost pe 13 iunie. Ei au fost efectul, nu cauza violenţelor din iunie 1990. Este şi aceasta o falsificare a istoriei şi proiectarea unei realităţi care nu a existat”, a susţinut Iliescu.

Câteva sute de mineri din Oltenia şi Valea Jiului urmează să participe la mitingul de miercuri din Capitală.

Confederaţiile sindicale anunţă, pentru miercuri, peste 60.000 de oameni în Piaţa Victoriei, din Bucureşti, la mitingul organizat faţă de măsurile luate de Guvern fiind aşteptaţi şi mineri, pensionari şi cetăţeni ai Capitalei nemulţumiţi.

Plenul Consiliului Economic şi Social (CES) nu a reuşit să dea, luni, un aviz favorabil sau nefavorabil pe scrisoarea actuală către FMI.

Consiliul Economic şi Social va trimite Guvernului, la solicitarea sindicatelor şi patronatelor, o solicitare de redactare a unei noi scrisori pentru Fondul Monetar Internaţional, în care să fie incluse măsurile propuse de cele două părţi.

Cele mai citite

Explozie într-o locuință, din cauza acumulărilor de gaze, cu toate că nu era racordată la rețea și butelia era închisă

Un tânăr de 29 de ani şi două femei, cu vârste de 41, respectiv 64 de ani, au fost transportaţi la spital, cu arsuri...

Conacul în care s-a hotărât Unirea, preluat de la Academia Română de CJ Galați, pentru restaurare

După zeci de ani în care a fost sediu IAS, loc de petreceri ale activiștilor PCR și motel „2 stele”, Conacul de la...

Rusia – Ucraina, ziua 647: Putin și Zelenski, strategii de întărire a armatelor

Preşedintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat un decret prin care ordonă creşterea cu 15% a numărului militarilor din cadrul armatei, dispoziţie pe care...
Ultima oră
Pe aceeași temă