» PSD isi va alege o noua conducere, in congres extraordinar, pe 20 februarie, iar Consiliul National se va tine pe 4 februarie.
» Castig de cauza pare sa aiba astfel Mircea Geoana, care a militat pentru organizarea cat mai rapida a congresului, dar mai ales Adrian Nastase, care a insistat pentru o perioada de discutii intre cele doua adunari.
» In "subteranele" PSD, balanta pare insa sa se incline tot mai mult in favoarea lui Cristian Diaconescu.
Inainte de a vota data exacta a congresului, liderii PSD au stabilit ca acesta sa aiba loc in februarie, respingand propunerile ca in perioada urmatoare sa fie organizat un congres extraordinar doar pentru modificarea statutului PSD, urmand ca o noua conducere sa fie aleasa intr-un alt congres in a doua parte a anului. Impotriva organizarii congresului in februarie s-au pronuntat, potrivit unor surse PSD citate de Mediafax, doar Dumitru Buzatu (lider PSD Vaslui) si Marian Oprisan (presedintele CJ Vrancea), in vreme ce vicepresedintele Marian Sarbu (sustinator al lui Miron Mitrea) s-ar fi abtinut.
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a explicat decizia CEx prin nevoia de a nu mai perpetua disputele. Dar nu inainte de a profita de prezenta jurnalistilor pentru a relua o parte din discursurile din campanie si a deplange "prigoana" la care ar fi supusi alesii locali PSD.
Dar prin stabilirea datei congresului la circa doua saptamani de la Consiliul National, CEx a validat, de fapt, ideea lui Adrian Nastase, care a pledat ieri pentru o perioada de doua-patru saptamani intre cele doua evenimente pentru a putea fi organizate conferintele judetene in care sa se stabileasca atat delegatii, cat si mandatul acestora pentru congres. Ion Iliescu a vorbit despre circa 1.500 de delegati la congres. Mircea Geoana a precizat insa ca discutia despre norma de reprezentare, deci implicit despre numarul de delegati din filiale, va continua.
Liderii PSD nu au luat insa vreo decizie in privinta altor propuneri avansate de Nastase: in cazul pierderii alegerilor europene, generale sau prezidentiale sa se considere demisia automata a conducerii partidului, mandatul conducerii sa fie de doi ani sau sa fie reintrodusa functia de presedinte executiv al PSD.
Geoana, "faultat" in BPN de Iliescu si Nastase
Inaintea Comitetului Executiv, sedinta Biroului Permanent al PSD a oferit prilejul ca Mircea Geoana sa fie "pus la zid" atat pentru organizarea reuniunii de la Poiana Brasov, de sambata, cat si pentru avansarea ideii de a fi exclusi din partid unii dintre contestatarii sai. "Nu inteleg ce ati cautat acolo, de ce la aceasta intalnire nu au fost invitati toti membrii BPN si numai o parte. Pe ce motive si pe ce temei statutar?", ar fi intrebat, potrivit surselor citate de Mediafax, Ion Iliescu in BPN, facand referire la reuniunea informala de la Poiana Brasov. In replica, Mircea Geoana ar fi invocat conferinta Institutului "Ovidiu sincai" de vinerea trecuta, la care au participat Ion Iliescu si Adrian Nastase si la care ar fi fost invitat din partea organizatiei de Bucuresti doar Dan Darabont.
Intalnirea de la Poiana Brasov s-a constituit ieri in munitie "anti-Geoana" si oficial, pentru europarlamentarul PSD Adrian Severin (nominalizat de Miron Mitrea printre cei pe care i-ar dori in echipa sa). Potrivit lui Severin, Geoana "si-a consumat rolul in partid", iar mult clamata sustinere a celor 39 de filiale ar fi "o inchipuire". "Desi s-a spus ca au participat 39 de filiale, in realitate au participat 39 de persoane din filialele respective, filiale care n-au discutat nimic inainte. Oamenii acestia au venit fara nici un fel de mandat, iar unii dintre ei nici macar nu erau liderii filialelor respective, ci trimisi de liderii acelor filiale pare-se pentru a lua pulsul discutiei", a explicat la RFI Romania Adrian Severin.
Pe de alta parte, in BPN, un motiv de disputa l-a constituit si cererea lui Mircea Geoana de a fi exclusi din PSD Ioan Rus, Vasile Dancu si Madalin Voicu, prea critici fata de actuala conducere. Solicitarii lui Geoana i s-ar fi opus se pare presedintele Consiliului National, Adrian Nastase, presedintele CJ Vrancea, Marian Oprisan, si vicepresedintele Tiberiu Marc, cei trei aratand ca astfel de excluderi ar insemna declansarea unui adevarat razboi in PSD. In cazul celor de la Cluj, Nastase ar fi invocat si faptul ca o eventuala excludere nu poate fi decisa, potrivit statutului, decat de filiala PSD Cluj, in vreme ce in cazul lui Madalin Voicu decizia apartine Consiliului National.
In privinta statutului PSD, membrii BPN nu ar fi fost foarte incantati de propunerea lui Adrian Nastase ca viitoarea conducere sa aiba un mandat de doi ani (fata de patru, cat este acum). In schimb, ar fi avut mai mare priza ideea ca fiecare candidat la sefia partidului sa vina cu o lista de aspiranti la celelalte functii de conducere.
Tot in BPN, ar fi incercat sa-si justifice decizia de a candida la presedintia PSD si Cristian Diaconescu. Potrivit surselor citate, acesta ar fi invocat dorinta de a elimina disensiunile si taberele si de a uni partidul. Idee subliniata si public, inaintea sedintei BPN. "Este o oferta pentru dialog, pentru a rupe gardurile de sarma ghimpata care am senzatia ca in acest moment se ridica in partid. Prin pace interna vom reusi sa ne realizam proiectele", a spus Diaconescu, subliniind ca si el este adeptul candidaturii in echipa.
Hrebenciuc: "Eu sunt intotdeauna in tabara castigatoare"
si ieri Adrian Nastase a evitat sa spuna clar daca va candida sau nu la sefia PSD. "Deocamdata, urmaresc si eu, ca si dvs., felul in care cresc aceste mladite ale partidului care, sigur, se dezvolta in mod firesc, cu ambitia normala, aceea de a ajunge pana in varful ierarhiei", a comentat usor ironic Nastase. In aceeasi nota, fostul premier a negat si ca ar intentiona sa faca echipa cu Cristian Diaconescu: "Ultimul tandem la care m-am gandit a fost Romania-Bulgaria, pentru intrarea in NATO, si atunci am reusit. Deocamdata, trebuie sa vedem exact ce fel de candidaturi vor aparea. A, recunosc, a mai fost un tandem, in 2004, cu Mircea Geoana ca prim-ministru…". In CEx, Nastase le-a spus insa colegilor ca nu ar mai dori sa candideze. A revenit dupa doar cateva minute si a spune ca ar fi fost, de fapt, un test, ca sa vada in cate minute ajunge informatia la presa.
Declaratii ambigue a facut ieri si liderul deputatilor PSD, Viorel Hrebenciuc. In privinta sustinerii unui candidat, fostul sef al campaniei pentru prezidentiale a lui Geoana a spus ca este "foarte hotarat", dar a refuzat sa ofere detalii. "Eu sunt intotdeauna in tabara castigatoare. Imi rezerv placerea de a vedea care este asta mai tarziu", a spus totusi Hrebenciuc.