10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSportIliescu semneaza, dar nu voteaza

Iliescu semneaza, dar nu voteaza

» Ion Iliescu tine degetele incrucisate sa pice motiunea de cenzura.

» Mircea Geoana isi ameninta din nou parlamentarii cu excluderea din PSD.

» Vacaroiu il avertizeaza pe Geoana sa nu le bage parlamentarilor pumnul in gura.

Ion Iliescu a semnat, ieri, textul motiunii de cenzura, declarand insa, la un post de televiziune, ca el spera ca aceasta sa nu fie votata in Parlament. "Nu stiu daca motiunea va trece, sper sa nu", a recunoscut presedintele de onoare al PSD, explicand ca "discutarea in Parlament a unei motiuni care face o analiza critica a celor trei ani de guvernare de dreapta este una si alta sunt oportunitatea, momentul si finalitatea motiunii".

In acelasi timp, Mircea Geoana declara, la Craiova, ca toti parlamentarii PSD au obligatia sa voteze motiunea de cenzura, avertizand ca cei care nu o vor vota "nu vor avea o viata prea usoara". "Avem o decizie luata in cadrul Comitetului Executiv al PSD, in care toti senatorii si deputatii partidului au obligatia de a semna si de a vota motiunea. Eu sunt convins ca o vor vota pentru ca au sansa ca, dupa 17 ani, sa treaca o motiune a carei importanta creste miza ei. Nu se aseamana cu nici una din motiunile pe care le-am depus si care au trecut", a mai spus Geoana.
Liderul PSD apreciaza ca eventualul esec al motiunii s-ar datora celorlalte partide parlamentare care trebuie sa-si asume guvernarea PNL. "Daca nu o vor vota, inseamna ca le convine situatia actuala sau le e teama de anticipate, pentru ca sunt mari sanse sa se ajunga si acolo, daca nu ne vom intelege. Noi nu ne temem de anticipate", a mai spus Geoana.

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, i-a dat lui Geoana replica, avertizandu-l ca nu cumva sa impuna in PSD "dictatul de partid". Vacaroiu a declarat, la Pitesti, ca excluderea parlamentarilor din PSD care nu vor vota motiunea de cenzura ar fi "o mare greseala", o astfel de masura fiind "nestatutara" si, in opinia sa, "o imprudenta". "Dupa parerea mea, anuntarea excluderii parlamentarilor care nu voteaza motiunea de cenzura a fost o mare greseala. Ea inseamna inceputul unui dictat de partid. Nu poti sa bagi pumnul in gura cuiva care este impotriva. Va dau un exemplu: nu au votat 20, si atunci hai sa-i dam afara din partid! Pe ce baza? Nu ai argumente si asta ar insemna, dupa fiecare birou permanent pe care il avem noi la PSD, cine este impotriva ar trebui dat imediat afara. A, da, poti sa-i spui la viitoarele alegeri, cand se fac listele electorale: Domnule, tu nu prea ai fost de partea noastra, asta e! Dar este foarte greu sa cred ca-i vom putea exclude", a declarat presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu.

» 70 de deputati

social-democrati din cei 103 au semnat motiunea de cenzura, urmand ca lista sa fie definitivata lunea viitoare, dupa sedinta grupurilor social-democrate din Camera Deputatilor si Senat, a declarat deputatul Aura Vasile. Ea a precizat ca nu au semnat deputatii social-democrati aflati in concedii medicale, in delegatii oficiale si cei care sunt europarlamentari.


» Parlamentarii

PRM nu vor vota motiunea de cenzura initiata de PSD. "PRM este impotriva motiunii, care este o diversiune smechera. Nu o vom vota deloc; fie plecam din sala, fie ramanem si nu votam", a precizat C.V. Tudor, explicand ca acest gest nu poate fi interpretat ca un vot in favoarea Guvernului.

OFENSIVA

Democratii sustin ca nu le ofera social-democratilor decat varianta unui guvern PD, in care vor fi cooptati si cativa PLD-isti, surse democrate afirmand ca in strategia lor nu ar figura guvernul de tehnocrati. Secretarul executiv al PD, Elena Udrea, a declarat: "Cea mai buna solutie ar fi anticipatele, dar daca parlamentarii nu vor dori, atunci eu vad o singura solutie – PD sa isi asume guvernarea", a spus ea. si presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a declarat ca PD este pregatit sa isi asume actul de guvernare daca situatia o va cere, insa a exclus orice forma de guvern PD-PSD. Nicolae Vacaroiu a declarat, ieri, ca "Vasile Blaga ar fi potrivit sa ocupe postul de prim-ministru". Vacaroiu adauga insa ca PD se afla intr-o situatie aparte, deoarece textul motiunii se refera si la o serie de fosti ministri democrati.

Cele mai citite

Neuropatie diabetică: Tipuri, simptome și cauze

Neuropatia diabetică este o complicație a diabetului care afectează sistemul nervos. Este o boală progresivă, iar simptomele se agravează în timp. Neuropatia diabetică apare atunci...

Patru arbitri români vor oficia la EURO 2024

O brigadă de patru arbitri români, în frunte cu Istvan Kovacs, va oficia la Campionatul European de fotbal din Germania, conform anunțului făcut astăzi...

FC Botoșani – Dinamo 2-1! Golul lui Mailat o (în)Groapă pe Dinamo

FC Botoșani visează la salvarea de la retrogradare după ce a câștigat derby-ul „codașelor” Ligii 1 contra celor de la Dinamo, cu scorul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă