24.2 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăSportIliescu, propus presedinte interimar al PSD

Iliescu, propus presedinte interimar al PSD

Situatia din PSD continua sa se agraveze in pofida asa-zisului vot de incredere primit de Mircea Geoana la Comitetul Executiv. O propunere-surpriza a venit ieri de la senatorul Toni Grebla: Ion Iliescu sa preia conducerea PSD pana la un viitor congres, in 2011.

"Pana in 2011, partidul nu are nici o mare batalie electorala. Ion Iliescu ar putea sa pregateasca un congres in 2011, iar pana atunci sa reconstruiasca de la baza PSD. Timp de un an, cei care considera ca pot asigura victoria din 2012 pot sa candideze, Ion Iliescu asigurand neutralitatea la conducere, pentru ca nu va candida. In felul acesta terminam cu certurile din interiorul partidului", le-a propus ieri social-democratilor senatorul PSD de Gorj Toni Grebla. Parlamentarul, presedinte al Comisiei juridice din Senat, a mai spus ca a discutat aceasta varianta cu unii colegi si ca subiectul va fi dezbatut in PSD dupa sarbatorile de iarna.

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, nu a respins din start propunerea lui Grebla, ci s-a multumit sa spuna ca nu-si mai doreste sa se implice in conducerea partidului dintr-o functie executiva, mai ales ca in martie 2010 va implini 80 de ani. "Vom vedea, vom discuta. Este un partid democratic, fiecare are dreptul sa exprime opinii. Prezenta mea in PSD este una morala si nu este nevoie sa-mi asum functii executive", a declarat Iliescu.

Chiar in lipsa unui raspuns transant din partea presedintelui de onoare, propunerea senatorului Grebla nu a facut ieri decat sa puna gaz peste situatia si asa fierbinte din PSD. Aceasta, in contextul in care Mircea Geoana a declarat, dupa Comitetul Executiv de vineri, ca ar fi primit un vot de incredere din partea colegilor, carora le-a transmis ca intentioneaza sa candideze pentru inca un mandat in fruntea PSD. Geoana a fost insa imediat contrazis de colegi, in frunte cu Ion Iliescu. "Comitetul Executiv nu poate sa dea sau nu vot de incredere presedintelui", a spus fostul sef al statului, explicand ca Mircea Geoana a primit, de fapt, mandatul de a pregati un viitor consiliu national si apoi congresul PSD. "Formal, Comitetul Executiv nu poate da un vot de incredere nimanui, nici macar sefului partidului, fiindca acest vot nu este dat, in realitate, decat de congresul partidului", a scris apoi pe blogul sau si presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase.

 

Sustinand necesitatea unei analize "a alegerilor, a acestui moment, dar mai ales a obiectivelor" pe care trebuie sa si le asume social-democratii, fostul premier a lansat colegilor si avertismentul de a nu cadea "in capcana unui discurs al reformei". "E nevoie de schimbari, sunt absolut sigur de asta. Nu mai putem continua la fel. Heraclit spunea ca nu ne scaldam de doua ori in apele aceluiasi rau. E adevarat, dar trebuie sa fim atenti sa nu cautam rauri ale caror ape in care ne vom scalda, pentru a ne purifica, sunt deja murdare", a mai scris Nastase pe blogul sau.

Pana acum si-au anuntat intentia de a candida pentru sefia PSD Adrian Nastase si Miron Mitrea. Daca primul a declarat ca este pregatit sa preia functia de presedinte al PSD, al doilea a spus ca va intra in cursa "daca altcineva nu va voi sa se bata cu hrebenciucii din partid sau vor fi terorizati de modul in care lucreaza ei".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă