18.7 C
București
sâmbătă, 12 octombrie 2024
AcasăSportIliescu pozeaza in victima lui Traian Basescu

Iliescu pozeaza in victima lui Traian Basescu

Fostul presedinte al Romaniei acuza o grozava campanie de denigrare "promovata de unele medii de informare". Iliescu ajunge pana acolo incat da vina pe fostul premier Petre Roman, despre care spune ca e vinovat pentru ca a aprobat "masurile de eliberare" a Pietei Universitatii propuse de MI. In rechizitoriul mineriadei, Iliescu este de fapt cel acuzat ca a ordonat reprimarea Pietei cu munitie de razboi si TAB-uri. De altfel, Ion Iliescu neaga fiecare acuzatie care i se aduce in rechizitoriu, afirmand ca mineriada din iunie ’90 ar fi fost efectul unor violente si instigari puse la cale de forte – pe care nu le numeste – care ar fi avut ca scop nerecunoasterea rezultatelor alegerilor din 20 mai 1990, care i-au avut ca invingatori pe el, ca presedinte al tarii, cu 85%, si pe FSN, cu 66% din voturi.

Fostul presedinte – care este invinuit de procurorii militari in rechizitoriul mineriadei, dar care nu este trimis in judecata in virtutea unei decizii din aceasta vara a Curtii Constitutionale, care spune ca un civil nu poate face obiectul anchetei procurorilor militari – afirma ca ceea ce s-a intamplat in 13-15 iunie 1990, cand au murit sase oameni, ar fi avut la origine o "intelegere realizata de viceprim-ministrul Anton Vatasescu (acum membru PD) la intalnirea cu reprezentantii celor care ocupau Piata Universitatii", iar "prim-ministrul Petre Roman a aprobat masurile propuse de ministrul de Interne privind eliberarea zonei in dimineata zilei de 13 iunie 1990". Iliescu lasa sa se inteleaga ca o parte din vina ar avea-o si presedintii de varsta ai celor doua Camere, senatorul liberal de Iasi prof. Cezar Buda si deputatul liberal de Mehedinti Rene Radu Policrat, alesi la 20 mai. Iliescu spune ca ar fi discutat cu acestia despre "redeschiderea circulatiei", care se impunea pentru ca pe 14 iunie incepeau lucrarile Parlamentului. Afirmand ca evacuarea Pietei Universitatii ar fi avut girul unor "reprezentanti" ai Pietei Universitatii in urma discutiei cu Vatasescu, Iliescu sugereaza ca mortii poarta si ei o parte din vina.

El este de parere ca readucerea in discutie, la 17 ani de la evenimente, a responsabilitatilor ar reprezenta o intentie de razbunare a actualului presedinte al tarii, Traian Basescu, fata de cei care l-au suspendat in Parlament si considera comentariile presei la adresa sa "o campanie de denigrare promovata in unele medii de informare". Scrisoarea lui Iliescu se incheie cu o predictie – "cei care s-au straduit sa faca imposibil dialogul politic si social in 1990 au revenit acum in prim-planul dezbaterii publice, ca vestitori ai urii si violentei ce va sa vina" –, insa fostul sef al statului nu intra in detalii in privinta violentei "ce va sa vina", lansand astfel o noua diversiune.
Iliescu insa, respingand "incercarea de a ma incrimina pentru cele 4 victime, impuscate in zona Ministerului de Interne, in seara zilei de 13 iunie, prin afirmatiile ca eu as fi dat ordin sa se traga", recunoaste totusi ca "eu nu am facut, in calitatea pe care o aveam, decat apel la Armata, ca institutie a statului, sa intervina, cu mijloace proprii si in conditiile legii, pentru stoparea anarhiei si restabilirea ordinii". Dupa parerea lui Iliescu, cele patru cazuri care formeaza obiectul cercetarii ar constitui doar "o exceptie regretabila, accidentala. Doi au fost atinsi de gloante ricosate intamplator", "alti doi, impuscati in cursul noptii, in zona Casei Armatei, dupa depresurarea cladirii Ministerului de Interne, au constituit tot cazuri accidentale". Cat despre venirea minerilor, in nici un moment Iliescu nu recunoaste, atunci cand spune ca au venit la Bucuresti pentru ca au vazut la televizor "actele anarhice" din 13 iunie, ca ceea ce au vazut ei reprezenta efectul scenariului si regiei pregatite tot in laboratoarele feseniste.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă