3.2 C
București
luni, 2 decembrie 2024
AcasăSportIgor Dodon, comunistul ce ridică din nou în Moldova partidul lui Voronin

Igor Dodon, comunistul ce ridică din nou în Moldova partidul lui Voronin

Igor Dodon, candidatul Partidului Comuniştilor la Primăria Chişinăului, este aproape de  o victorie răsunătoare împotriva liberalului Dorin Chirtoacă la alegerile de duminică. El aduce formaţiunii pe care o reprezintă primul atu către mult dorita revenire în prim-planul politic al ţării, relatează NewsIn.

Născut la 18 februarie 1975, este doctor în economie, are blog şi a intrat oficial în Partidul Comuniştilor abia în martie 2010, când PCRM nu mai era la putere. Totuşi, Igor Dodon a fost prim-viceprim-ministru şi ministru al economiei şi comerţului în guvernul comunist condus de Zinaida Greceanîi, până în 2 septembrie 2009.

„Am decis, în martie 2010, să devin membru PCRM, pas care unii l-au înţeles, alţii nu, dar cred că a fost un pas corect şi la timp. Atunci formaţiunea era în cădere, era în opoziţie, şi când mai mulţi fugeau din PCRM, eu am decis să fiu împreună cu echipa”, a declarat Dodon într-un interviu pentru Publika TV.

Mulţi au văzut în el o speranţă, imaginea reformatoare a Partidului Comunist, iar numele lui a fost vehiculat la un moment dat ca posibil candidat la preşedinţia ţării.

Comunistul Igor Dodon s-a născut în satul Sadova din raionul Călăraşi. După ce a terminat şcoala medie, s-a înscris la Facultatea de Economie a Universităţii Agare. În paralel a studiat şi managementul. A obţinut titlul de doctor în domeniul pieţei valorilor mobiliare.

Ajunge unul dintre cei mai tineri viceminiştri ai economiei, iar mai târziu devene ministru şi chiar vicepremier în Guvernul Tarlev. Calităţile sale profesionale l-au menţinut şi în Guvernul Greceanâi. Funcţiile deţinute în Executiv au avut menirea să îl apropie de lumea politică, iar în 2009, preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, i-a propus să se înscrie în partid. A fost o alegere grea, pentru că în acelaşi timp era curtat de instituţii financiare din Europa şi Federaţia Rusă. În cele din urmă, a învins politica, relatează Publika TV.

În tinereţe, Igor Dodon a cunoscut gustul banilor. Juca la bursă şi câştiga binişor de pe urma speculaţiilor financiare. În ultimii ani însă, spune că a câştigat numai de pe urma funcţiilor deţinute. Veniturile obţinute în 2009 şi 2010 se cifrează la 306.000 de lei. Potrivit declaraţiei de avere, Igor Dodon mai are un apartament estimat la 180.000 de lei şi un automobil în valoare de 87.000 de lei.

Despre Igor Dodon se zvoneşte că, pe lângă bunurile declarate oficial, ar mai avea în proprietate o casă. Un ziar de investigaţii a scris recent că de ceva vreme, Dodon nu mai locuieşte în apartamentul menţionat în declaraţia pe venit, ci într-un imobil nou din sectorul Buiucani al Capitalei, estimat la 400.000 de euro.

Tot despre el se spune că ar fi câştigat milioane de lei din concursuri de achiziţii publice fictive şi că ar fi primit nejustificat un salariu de 7.000 de lei de la Institutul de Economie de pe lângă Academia de Ştiinţe a Moldovei.

Dodon spune că toate aceste acuzaţii sunt doar nişte provocări. „Dacă ar fi adevărat că s-a încălcat legea de ministrul Dodon, la sigur ar fi utilizat-o pentru a începe urmăriri penale”, spune acesta.

În ultimul timp, tot mai multe voci spun că Igor Dodon nu se bucură de prea mare susţinere în sânul partidului din care face parte. Mai mult, acesta ar fi sabotat de Mark Tkaciuk, considerat strategul formaţiunii.

Chiar dacă era favoritul mai multor organizaţii PCRM din sectoarele Chişinăului, a fost nominalizat candidat al comuniştilor după lungi ezitări, pe care PCRM le-a explicat prin nevoia unor ample consultări în interiorul partidului. S-a speculat însă că nu ar fi un candidat dorit de liderul formaţiunii. Comentatorii au observat ulterior că Voronin şi partidul său au luat o oarecare distanţă de precauţie faţă de Igor Dodon, „candidatul comunist care uneori creează impresia că a intrat în alegeri pe propria-i răspundere”.

„Până la acest moment nu am observat, cu toate că încearcă diferite persoane să mă provoace. Până la această etapă nu am motive grave pentru a spune că cineva îmi sabotează campania din interiorul PCRM. Marea majoritate a membrilor PCRM îşi doresc această victorie”, spune în replică Dodon.

Ca primar, Igor Dodon promite să rezolve problema salubrizării oraşului, să modernizeze staţia de epurare, dar şi să repare drumurile. Cel mai mult îşi doreşte să amenajeze o zonă de agrement pentru locuitorii oraşului. Promite facilităţi la călătoria cu transportul public pentru pensionari, invalizi şi studenţi, vrea să dea o indemnizaţie unică la naşterea primului copil în valoare de 5.000 lei, să construiască un teatru în aer liber, să creeze în municipiu cel puţin 50.000 de locuri de muncă pe durata mandatului şi să construiască pînă în 2015 peste 200.000 de metri pătraţi de spaţiu locativ nou.

A promis, de asemenea, să găsească limbă comună cu premierul Vlad Filat şi cu alţii pentru a rezolva problemele Capitalei: „Important e să nu punem accentul pe divergenţele ideologice şi să nu facem politică aşa cum s-a făcut în ultimii patru ani la Primărie”, afirmă Dodon, citat de Europa Liberă.

Şi-a început campania înainte de anunţarea datei alegerilor şi înainte chiar de a fi nominalizat în calitate de candidat din partea PCRM. În Chişinău au apărut mai multe panouri publicitare de culoare roz cu slogane pe care şi le-a atribuit ulterior, chiar dacă a afirmat că ar fi opera unui grup de iniţiativă civică reprezentat de locuitori ai Chişinăului, inclusiv de întreprinzători. Când liberalii i-au răspuns prin nişte contrapanouri şi un site pe internet cu titlul Solutia-md, i-a acuzat că ar fi în criză de idei şi s-ar ocupa cu plagiatul. „PL este problema întregii societăţi, iar Dorin Chirtoacă este problema Chişinăului”, a afirmat Dodon.

În plină campanie electorală, a lansat şi campania „Iubesc Moldova” pe care a numit-o „socială” cu scopul declarat de a trezi în rândul tinerilor sentimentul de patriotism. Cîntecul „Suntem moldoveni” în interpretarea formaţiei „Lume” face parte din această campanie.

A publicat pe blogul său ceea ce a pretins a fi textul proiectului de acord între Fondul Monetar Internaţional cu Guvernul AIE 2 înainte ca negocierea lui să se fi incheiat, motiv pentru care a fost numit de premierul Vlad Filat un „Stirlit” moldovenesc.

Când a devenit ministru al economiei şi comerţului în 2006 (cu câteva luni mai târziu de liberalizarea economică anunţată de Voronin) a făcut declaraţii prin care promitea că salariul mediu va ajunge la 300 de dolari, vor fi create 300.000 de locuri de muncă şi economia va fi liberalizată. Promitea o revoluţionare a comerţului cu amănuntul, micşorarea cotei comerţului neorganizat, crearea unei reţele de supermarketuri pentru mărfuri de larg consum. Ulterior a fost acuzat că a ascuns criza financiară şi consecinţele ei asupra economiei moldoveneşti.

Din rapoartele Iniţiativei civice pentru un Parlament curat rezultă că în campania electorală din toamna anului 2010 a donat partidului său o sumă mai mare decât veniturile sale din anul 2009.

Pe parcursul anilor 2007 şi 2008 Igor Dodon a deţinut alte funcţii remunerate, cum ar fi cea de preşedinte al Consiliului de Administrare al Moldtelecom, ceea ce contravine Legii cu privire la Guvern, care interzice miniştrilor deţinerea altor funcţii remunerate.

Desele sale vizite la Moscova din timpul campaniei actuale (31 martie, 22 aprilie şi 28 aprilie) au fost considerate neîntâmplătoare de către comentatori. Editorialistul Petru Bogatu afirmă, de exemplu, şi pe blogul său, şi în editoriale că Dodon ar fi mai degrabă „candidatul Moscovei decât al comuniştilor”. Analistul a scris că campania sa electorală este finanţată practic, prin Sberbank, de Kremlin şi că Gherman Gref, conducătorul acestei bănci de stat din Rusia, a fost mandatat personal de Putin să-i asigure o asistenţă financiară generoasă. Preşedintele Sberbank s-a întâlnit cu fostul vicepremier moldovean încă în luna februarie, când s-a pus la punct devizul de cheltuieli al PCRM în alegerile locale. Bogatu mai afirmă că Dodon ar fi fost desemnat candidat al PCRM de Serghei Narîşkin, şeful administraţiei prezidenţiale de la Moscova. În cursul mai multor documentări pe teren, acesta s-ar fi convins că Partidul Comuniştilor, pentru a nu se prăbuşi, are nevoie de o împrospătare, de aceea a pariat pe Dodon şi l-a forţat pe Voronin să-l accepte în dauna Zinaidei Greceanâi pe care miza iniţial liderul comunist.

Şi prim-ministrul Vlad Filat a lăsat de înţeles că Igor Dodon nu reprezintă în alegeri doar interesele PCRM, ci ar avea peste hotarele Republicii Moldova.

Deşi este proprietar al cel puţin trei autoturisme din cele mai luxoase, la întâlnirile cu alegătorii mergea cu un Jiguli.

Victoria sa de duminică, suprinzătoare, îi va da un nou profil şi în cadrul Partidului Comuniştilor, aflat în căutarea unui lider care să-i succeadă cu brio vexatului politician Vladimir Voronin.

Cele mai citite

Este oficial: Turul doi la prezidențiale va rămâne pe 8 decembrie

CCR a validat primul tur al alegerilor prezidențiale Pe buletinul de vot se vor afla Călin Georgescu și Elena Lasconi. „În cadrul examenului de constituționalitate, privind...
00:01:49

VIDEO. Arabia Saudită lansează prima fază a proiectului Riyadh Metro

Arabia Saudită a inaugurat prima fază operațională a metroului din Riyadh, punând la dispoziția publicului trei linii începând cu 1 decembrie, potrivit AFP. Acest proiect...

18 condamnați în cel mai mare proces din Marea Britanie privind drogurile

Un tribunal a condamnat 18 membri ai unui grup criminal internațional responsabil de „cea mai mare conspirație de trafic de droguri detectată vreodată” în...
Ultima oră
Pe aceeași temă