13.9 C
Bucharest
Saturday, 2 December 2023
HomeSportIgaş: România aderă aproape sigur la Schengen în acest an

Igaş: România aderă aproape sigur la Schengen în acest an

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a declarat că România este pregatită în proporţie de 99 la sută să adere la Spaţiul Schengen, în 2011, informează Mediafax.

Traian Igaş a afirmat, astăzi,  în legătură cu un articol apărut în Financial Times, în care un diplomat european spunea că aderarea României la Schengen ar putea dura ani de zile, că nu poate avea nicio reacţie faţă de un anonim.

“Pot să spun însă că România este într-adevăr pregătită să adere la Schengen în 2011. Toţi experţii o spun şi toate rapoartele au confirmat acest lucru”, a declarat Traian Igaş.

Ministrul Administraţiei şi Internelor a precizat că, din discuţiile şi întrevederile avute până în acest moment, inclusiv la nivel european, poate afirma cu o precizie de 99 la sută că aderarea României la Schengen va avea loc în 2011.

“Este o decizie politică, ştim, dar există o apreciere generală pentru eforturile depuse de România”, a mai spus Igaş.

Demnitarul a adăugat că, miercuri, se va duce la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de la Luxemburg, unde are programate discuţii cu miniştrii ungar şi polonez de Interne, cel dintâi fiind preşedinte al Consiliului, iar cel de-al doilea urmând să preia mandatul.

Igaş a afirmat că a ţinut în mod constant legătura cu cei doi şi că, în urma unor convorbiri telefonice, a stabilit o întrevedere cu aceştia la Luxemburg pentru “a schimba unele impresii”. El a subliniat că România beneficiază de sprijinul miniştrilor din cele două ţări în procesul de aderare la Schengen.

Diplomaţi europeni au avertizat că mai multe state mari condiţionează apartenenţa la spaţiul Schengen de reforme judiciare mai ample, mai degrabă decât de simpla administrare a frontierelor. Mai multe ţări s-au plâns după aderarea la UE a României şi Bulgariei că acestea nu au făcut suficient în privinţa reformării sistemelor judiciare şi a combaterii corupţiei.

Surse diplomatice de la Bruxelles, citate de Financial Times în ediţia online de marţi, apreciază că aderarea României şi Bulgariei la Schengen va fi mai degrabă o chestiune de ani decât de luni, deoarece încrederea în instituţiile judiciare necesară “nu există acum”.

“Va fi o chestiune de ani, mai degrabă decât de luni până când România şi Bulgaria vor putea adera la Schengen”, a afirmat un diplomat european. “Încrederea în instituţiile judiciare necesară pentru extinderea Schengen prin aderarea acestor ţări nu există acum”, a adăugat el.

Preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat însă speranţa că România şi Bulgaria vor obţine aprobarea pentru aderarea la Schengen până la sfârşitul acestui an, în pofida obiecţiilor Franţei şi Germaniei, care consideră necesare mai multe pregătiri.

“Vom vedea, până la sfârşitul anului, dacă acordul nostru, tratatul nostru de aderare, este respectat sau nu de toată lumea”, a afirmat Băsescu, într-un interviu acordat Financial Times în timpul unei vizite în Marea Britanie. “Sperăm că nu vor fi (stabilite) condiţii suplimentare”, a adăugat Traian Băsescu.

Cele mai citite

Discursul lui Iohannis la Dubai. VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că România consideră energia nucleară drept o sursă stabilă de energie şi că ţara noastră îşi propune să devină...

MAE, atenționare de călătorie în Germania

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în landul german Bavaria că, din cauza ninsorilor abundente...

Messi nu se oprește! Argentinianul, gata să participe și la CM 2026

Lionel Messi și-a exprimat dorința de a participa la Cupa Mondială de fotbal din 2026 și a subliniat că acesta ar fi un obiectiv...
Ultima oră
Pe aceeași temă